Piri Reis’in kemikleri sızlıyor

Piri Reis gemisinin Akdeniz'e sondaj çalışmaları için karşı hamle olarak gönderilmesine ilişkin tartışmalara Hürriyet yazarı Yalçın Doğan da katıldı.

 

 

Piri Reis gemisinin Akdeniz'e sondaj çalışmaları için karşı hamle olarak gönderilmesine ilişkin tartışmalara Hürriyet yazarı da katıldı. Piri Reis Gemisi'nin en çok 1200 metre derinliğe kadar sondaj çalışması yapabildiğine işaret eden Hürriyet yazarı Yalçın Doğan, oysa Akdeniz'de 2000 metreden daha önce petrol ve doğalgazın çıkmadığını öne sürdü.

 

İşte Hürriyet yazarı Yalçın Doğan'ın bugünkü o yazısı

 

Piri Reis’in kemikleri sızlıyor

 

DOĞU Akdeniz’de doğalgaz ya da petrol varsa, ancak iki bin metre derinlikten sonra var. Bunu belirlemek için iki bin metrenin altında sondaj yapmak gerek. Oysa, Piri Reis en çok 1.200 metre derinliğe kadar sondaj yapabiliyor. Bu teknik bilgi Piri Reis’in yelkenlerini indiriyor. Türkiye’nin bu alanda en iyi uzmanlarından biri olan Necdet Pamir’le konuşuyorum.

 

PİRİ REİS AMACA HİZMET ETMEKTEN UZAK

 

Pamir önemli bir bilgi aktarıyor: “TPAO’da, Piri Reis’te görev yapan bazı arkadaşlarla, bazı öğretim üyeleriyle kafa kafaya verdik. Piri Reis sismik sondajı sınırlı biçimde yerine getiriyor, bu da amaca hizmet etmekten uzak”. Necdet Pamir’in verdiği bilginin önemli yönü, “Piri Reis’te görev yapan bazı kişilerin” de, aynı görüşe katılmış olmaları. Pamir ekliyor: “Piri Reis’in Doğu Akdeniz’e açılması iç politika malzemesi, geminin özelliklerini dışarıdakiler de biliyor zaten”.

 

ABD ŞİRKETLERİ

 

Sondaj nasıl yapılıyor? Araştırma gemisi denizin dibine sismik dalgalar gönderiyor. O dalgalar geri döndüğünde, elde edilen bulgularda sünger gibi, gözenekli tabakalar varsa, orada bir şey var. Bu doğalgaz olabilir, petrol olabilir, hatta işe yaramaz bir gaz olabilir. Orada ne olduğu ancak o yeri delmekle öğreniliyor. Bunu da, Amerikan şirketleri yapıyor. Araştırma gemileri delinecek yeri tespit ediyor. O yeri Amerikan şirketleri delecek. Anlaşmalara göre, Amerikan şirketleri en az iki kuyu açmak zorunda. Açacaklar ve ne olduğunu belirleyecekler.

 

ON ÜÇ YIL GECİKME

 

Piri Reis’in yetersiz olduğunu 1990’lardan beri bütün hükümet edenler biliyor. 1997’de bizim bir sismik araştırma gemimiz olsun” kararına varılıyor. Sadece varılıyor. Gemi yapımına 2010’da başlanıyor. On üç yıl gecikmeyle. On üç yılın acısı bugün çıkıyor. Piri Reis Akdeniz’e açılıyor, sadece iç ve dış kamu oyuna gösteri niteliğinde. Sonuç alınmayacağını cümle alem biliyor. Oysa, Türkiye bugünkü koşullarda Akdeniz’de elbette sondaj yapmalı, orada tartışma yok. Otuz üç yaşındaki Piri Reis gemisi adını Osmanlı’nın zaferden zafere koşan efsanevi kaptanlarından Piri Reis’ten alıyor. Gemiye yerine getiremeyeceği bir görevi vermek, Kanuni’nin haksız fermanıyla idam edilen Piri Reis’in kemiklerini şimdi bir kez daha sızlatıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri