Kuzey Kıbrıs’ta artan suçlar karşısında halkın güvenliğini sağlayan polis sayısı Kuzey Kıbrıs nüfusuna göre çok az… Resmi verilere göre "KKTC nüfusu" 313 bin 226 iken Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde toplam personel sayısı iki bin 46.
Devrim DEMİR
Ülkede son 10 yılda ciddi artış gösteren suç rakamları ürkütürken, halkın güvenliğini sağlayan polis sayısı dikkat çekti.
İşlenen suçlar her yıl Mahkeme Faaliyet Raporları ile yayınlanırken, hızla artan nüfusla beraber suç çeşitliliği de raporlarla gözler önüne serilmekte.
KKTC Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu'na göre; Polis teşkilatında yaşanan bir başka önemli sorun da, kamuda aylık çalışma saatlerindeki 35-40 saatlik mesai diliminin poliste 48 saate dayanması…
Yine Nurettin Çırakoğlu'nun yorumuna göre; personel eksikliği nedeniyle uzun süre mesai görevi yapan polis mensupları da bu durumdan son derece rahatsız.
Çırakoğlu "Görev yapma noktalarında, uzayan çalışma saatleri nedeniyle moral sıkıntısı olan birçok polis ise yıpranarak emeklilik yaşı dolmadan erken emekliliğe çıkıyor" diye konuştu.
Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde son dört ayda, 42 kişi emekliliğini verdi.
48 POLİS ÇEŞİTLİ YERLERE VERİLDİ… Ülkedeki geçiş noktalarının sayısı da artış gösterdi. Polis Genel Müdürlüğü Aplıç ve Derinya Kapıları’nın açılması ile 30 personelini geçiş noktalarında görevlendirirken, 18 polis mensubu da müdürlük içinde açılan ‘Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şubesi’nde görevlendirildi.
Resmi veriler…
YENİDÜZEN, ülkede son 10 yılda işlenen suçlarla beraber, Polis Genel Müdürlüğü personel sayısına ulaştı.
2008 yılında Polis Genel Müdürlüğü personel sayısı bin 979 iken bu sayı 2018 yılında şuan Polis Okulu'nda eğitimde olan personelle birlikte iki bin 46 oldu.
1984 yılında yürürlüğe giren Polis Yasasında polisin kadro sayısı 3 bin olması gerekirken, “sayının yetersiz kalışının” polisteki erken istifalara en büyük etken olduğu iddia ediliyor. Bu iddiayı KKTC Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu da destekliyor.
Polis Okulu’nda şuan 76 kişi eğitim görürken, Polis Genel Müdürlüğü içinde açılan Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şubesi’ne 18 polis, yeni açılan Aplıç ve Derinya Kapılarına 30 polis mensubu görevlendirildi.
Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde son 10 yılda KKTC geneli karakol sayısındaki azalma da dikkatlerden kaçmadı.
2008 yılında KKTC geneli 21 karakol hizmet verirken, karakol sayısı suç oranın arttığı son 10 yılda azalarak 18’e düşürüldü.
KKTC Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu, polis sayısının nüfusa oranla çok az olduğunu ifade ederek, “İnsan sayısı arttı, suç oranı çoğaldı ancak polis sayısı artırılmadı” dedi.
KKTC’de 2014 yılında yapılan nüfus sayımında ülke nüfusu 313 bin 226 olarak açıklanırken, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Akademik yılın başında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerle ilgili istatistikleri açıklamıştı.
Bakan Özyiğit, 2018-19 Akademik yılında KKTC Üniversitelerinde 12 bin 506 KKTC, 54 bin 966 TC, 35 bin 472’si ise üçüncü ülke vatandaşı öğrenciler olmak üzere, toplamda 102 bin 944 öğrencinin eğitim ve öğretim almakta olduğunu kaydetmişti.
KARAKOL SAYISI AZALDI: Polis Genel Müdürlüğü’nden elde edilen verilerde, 2008 yılında KKTC geneli bölgelerde 21 karakol hizmet verirken, 2018 yılında karakol sayısının 18’e düşürülerek azaldığı gözlemlendi.
Karakol sayıları azaldı
Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde KKTC geneli hizmet veren karakol sayısı da azaldı.
2008 yılında Lefkoşa Polis Genel Müdürlüğü bünyesinde 5 karakolun biri kapatılırken, Gazimağusa Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı 5 karakoldan biri daha kapandı.
Aynı şekilde Karpaz Polis Müdürlüğü’ne bağlı 2 karakolda kapatılarak sayı 3’e düşürüldü.
Faaliyet Raporları ürkütücü
Yüksek Mahkeme Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan faaliyet raporlarında 2008-2017 yılları arasında “Adam öldürme” ve “Tecavüz” suçlarındaki artış dikkati çekti.
Faaliyet raporlarında, toplumsal olarak incelenmesi gereken veriler öne çıktı.
Son 10 yılda en fazla cinayetin ise 2018 yılı içinde işlendiği dikkatlerden kaçmadı.
Polis Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına göre 2008 yılından bu yana cinayetin işlenmediği bir yıl geçmedi.
2008-2018 yılları arasında 58 kişi cinayete kurban giderken, cinayetlerin halen 4’ü faili meçhul.
Yıllara göre cinayetler
İşte yıllık cinayet rakamları: 2008 yılı 4, 2009 yılı 4, 2010 yılı 5, 2011 yılı 4, 2012 yılı 7, 2013 yılı 5, 2014 yılı 6, 2015 yılı 5, 2016 yılı 1, 2017 yılı 8, 2018 yılı 17 Aralık itibarı ise bu sayı 10 oldu.
“POLİSE ÖZEN GÖSTERİN”: YENİDÜZEN’e konuşan KKTC Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu, polis sayısının nüfusa oranla çok az olduğunu ifade ederek, polisteki kadro eksikliği nedeniyle polisin yıprandığını belirterek, “Devlet polise özen göstersin” dedi.
Çırakoğlu: Polis kadrosu 3 bin olmalı
YENİDÜZEN’e konuşan KKTC Emekli Polisler Derneği Başkanı Nurettin Çırakoğlu, ülke nüfusunun artışı ile birlikte suçlarda patlama olduğuna dikkati çekerek, bu suçlar karşısında kadro eksikliği nedeniyle polisin yetersiz kalarak yıprandığına dikkati çekti.
Çırakoğlu, “1984 yılında Polis Yasası’na göre polisin kadrosu üç bin olması gerekirdi. Ülkede artan nüfusla beraber, araba sayısı, suçlarda ciddi şekilde artış gösterdi” dedi.
“Yüzde 35 eksik kadro”
Çırakoğlu, polisin yüzde 35 eksik kadro ile çalıştığını şuan 76 polis mensubunun Polis Okulu’nda eğitim gördüğünü açıkladı. Geçtiğimiz ay iki geçiş noktasının daha faaliyete geçirilmesi ile 76 polisten 30’nun iki ayrı geçiş noktasında görevlendirildiğini ifade eden Çırakoğlu, 18 kişinin ise müdürlük içinde açılan Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Şubesi’nde görevlendirdiğini kaydetti.
Çırakoğlu, “Son 4 ayda 42 polis emekliye ayrıldı, devlet polis için sık sık istihdam yapmalı alınan personel sayısı halen az ve polis yıpranıyor. Ülkede artış gösteren öğrenci sayısı ve nüfusa göre polis kadrosu oldukça yetersiz, devlet polise özen göstermelidir” sözlerini kullandı.