POLİSTE VEKALET AÇMAZI

Kamuoyunda ‘şüpheli ölümler’, ‘işkence iddiaları’ ve ‘yargı sürecine taşınan terfilerle’ tartışılan Polis Genel Müdürlüğü, şimdi de ‘vekaleten görevlendirmelerle’ gündemde… 

11 bölüm müdürlüğünün 9’unda müdür muavini, 2’sinde ise en yüksek rütbe olarak başmüfettiş hizmet veriyor.
2013 yılından beridir poliste terfi yapılamaması, bazı terfilerle ilgili halen yargı sürecinin devam etmesi, polis içerisinde görevlendirmelerin de önünü tıkadı.  

‘Terfi’ krizinin aşılamaması nedeniyle Polis Genel Müdürlüğü’nde şu anda yalnızca 2 ilçede ‘müdür’ rütbesinde isimler bulunuyor, geriye kalan 3 ilçedeki isimler ise ‘müdür muavini’ olarak görev yapıyor.

 

 

Ayşe GÜLER

Kamuoyunda ‘şüpheli ölümler’, ‘işkence iddiaları’ ve ‘yargı sürecine taşınan terfilerle’ tartışılan Polis Genel Müdürlüğü, şimdi de ‘vekaleten görevlendirmelerle’ gündemde… 

2013 yılından beridir poliste terfi yapılamaması, bazı terfilerle ilgili halen yargı sürecinin devam etmesi, görevlendirmelerin de ‘önünü’ tıkadı.

Uzun yıllardır ‘terfi krizinin’ aşılamaması nedeniyle Polis Genel Müdürlüğü’nde şu anda yalnızca 2 ilçede ‘müdür’ rütbesinde isimler bulunuyor, geriye kalan 3 ilçedeki isimler ise ‘müdür muavini’ olarak görev yapıyor.

Öte yandan 11 bölüm müdürlüğünün 9’unda müdür muavini, 2’sinde ise en yüksek rütbe olarak başmüfettiş hizmet veriyor.

PGM’DEN 12 KİŞİYLE İLGİLİ TALEP… Sıkıntılı süreç işlerken, Polis Genel Müdürlüğü, şu anda 4’üncü derece polis müdür muavini olan 12 kişinin, 3’üncü derece polis müdürlüğüne ‘vekaleten’ atanması için Personel Dairesi’nden görüş talep etti.

 

Polis içerisinde ‘3. derece polis müdür’ rütbesinde yeterli personelin bulunmaması, Polis Genel Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. PGM, şu anda 4. derece polis müdür muavini olan 12 kişinin, 3. derece polis müdürlüğüne ‘vekaleten’ atanması için Personel Dairesi’nden görüş talep etti.

‘Vekaletlendirmelerle’ ilgili sıkıntı sürerken, eski polis, avukat Ayberk Besen, Polis Genel Müdürlüğü’nde birçok ilçe müdürü ve bölüm müdürlerinin tamamının müdür vekili olarak görevlendirildiğini, yapılan görevlendirmelerin çoğunluğunun da yasaya aykırı olduğunu savundu.

YENİDÜZEN’e konuşan Besen, vekaleten görevlendirmelerde ‘Polis Müdürü’ olabilmek için belirlenen niteliklerde ‘üniversite mezuniyeti’ şartı arandığına ancak şu anda polis örgütü içindeki birçok ilçe müdürü ve bölüm müdürünün de söz konusu akademik şartları kapsamadığını öne sürdü.

POLİS BASIN SUBAYLIĞI: YASA DIŞI ATAMA YOK… Polis Basın Subaylığı ise görevlendirmelerle ilgili yasa dışı atama yapılmadığını açıkladı.

 

Bilgisine başvurduğumuz Polis Basın Subaylığı ise görevlendirmelerle ilgili yasa dışı atama yapılmadığını açıkladı.
Görüş almak için aradığımız Başbakanlık yetkilileri ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik de konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Personel Dairesi’nden görüş alındı…

Öte yandan elde edilen gayrı resmi bilgiye göre; poliste vekâleten atama, Polis Hizmetleri Komisyonu’nun yetkileri arasında…

Teamül gereği, yasada yer almasa da Polis Genel Müdürlüğü’nün Personel Dairesi’nden görüş alması gerekiyor.

Süreç işlerken, PGM’nin 25 Eylül’de 4. derece polis müdür muavini olan 12 ismin, 3. derece polis müdürlüğüne vekaleten atanması ile ilgili Personel Dairesi’nden görüş talebinde bulunduğu öğrenildi.

Yazıda, şu anda başmüfettiş olan iki isimle ilgili herhangi bir talebin olmadığı da belirtildi.

5 ilçenin 2’si müdür, geriye kalanı ‘muavin’…

Polis Genel Müdürlüğü’nde Mağusa Polis Müdürü Ömer Tazeoğlu ve Güzelyurt Polis Müdürü Eybil Efendi dışında, diğer kaza veya ilçe polis müdürlüğü makamında ‘müdür muavinleri’ görev yapıyor.

Örneğin ‘Müdür Muavini’ sıfatıyla Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde Ahmet Soyalan, Girne Polis Müdürlüğü’nde Sıtkı Erkıvanç, İskele Polis Müdürlüğü’nde ise Ahmet Beşerler ‘en üst makam’ olarak görev yapıyor.

Bununla birlikte Lefkoşa Polis Müdürlüğü ile Girne Polis Müdürlüğü’nde ‘yardımcı’ bulunmuyor.

12 bölüm müdürlüğü: Hepsi müdür muavini veya başmüfettiş…

Öte yandan polis örgütünde hizmet veren 12 bölüm müdürlüğü bulunuyor.

Ancak söz konusu müdürlüklerin başında ya ‘muavin’ ya da ‘başmüfettiş’ olan isimler yer alıyor.

Adli Polis Müdürlüğü’nde Müdür Muavini Zafer Zayıfer, Muhaceret Müdürlüğü’nde Başmüfettiş Fevzi Öztümen, Trafik Müdürlüğü’nde Müdür Muavini Hüseyin Çete, İdari İşler Özlük İşler Müdürlüğü’nde de Müdür Muavini Mustafa Ceylanlı görev yapıyor.

Diğer bölümler ve müdürler ise şöyle: Siyasi Polis Müdürlüğü: Başmüfettiş Cemil Başkut, İdari Polis Müdürlüğü: Müdür Muavini Kaan Saçar, İletişim ve Bilgi İşlem Müdürlüğü: Müdür Muavini: Erdal Şanlıdağ, İtfaiye Müdürü: Müdür Muavini Ahmet Özmenek, Özel Harekat Müdürlüğü: Müdür Muavini Kasım Kuni, Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürlüğü: Müdür Muavini Barış Sel, Polis Okulu Müdürlüğü: Müdür Muavini Hüseyin Sağıroğlu, Deniz Hava Limanlar Müdürlüğü: Boş.”

 

BESEN: “GÖREVLENDİRMELER YASAYA AYKIRI”… Eski polis, avukat Ayberk Besen, Polis Genel Müdürlüğü’nde birçok ilçe müdürü ve bölüm müdürünün “vekil” olarak görevlendirildiğini, bunların çoğunun yasaya aykırı olduğunu savundu.

 

Eski Polis, Avukat Ayberk Besen:
“Vekaleten görevlendirmeler YASAYA AYKIRI”

Poliste ‘vekaleten görevlendirmelerle’ ilgili bilinmezlik sürerken, eski polis, avukat Ayberk Besen, Polis Genel Müdürlüğü’nde birçok ilçe müdürü ve bölüm müdürlerinin tamamının müdür vekili olarak görevlendirildiğini, yapılan görevlendirmelerin çoğunluğunun da yasaya aykırı olduğunu savundu.

Besen, vekaleten görevlendirmelerde ‘Polis Müdürü’ olabilmek için belirlenen niteliklerde ‘üniversite mezuniyeti’ şartı arandığına ancak şu anda polis örgütü içindeki birçok ilçe müdürü ve bölüm müdürünün de söz konusu akademik şartları kapsamadığını öne sürdü.

Besen, vekaleten görevlendirmede Polis Genel Müdürü ve yardımcılarının isteminde bulunma yetkisinin Polis Yasası’nda olmadığını, bu düzenlemenin eksik olabileceğini ancak yasanın bunu emrettiğini ifade etti.

Besen, yasadaki düzenleme eksikliğinden dolayı polis örgütünde Bölüm Müdürlüğü’ne veya ilçe Polis Müdürlüğü’nde müdürlük makamına müdür muavini rütbesinde bir polis mensubunun vekaleten görevlendirilmesinin olanaksız olduğunu savundu.

Geçmiş yıllarda yasaya aykırı şekilde bölüm veya ilçe müdürlüklerine vekaleten görevlendirme ya da makam olmayan birçok mevkie yasaya aykırı bir şekilde görevlendirmeler yapıldığını kaydeden Besen,

Bu konunun yargıya taşımadığını, Maliye Bakanlığı’nın da yapılan görevlendirmelere vekalet ödeneceği vererek, devleti zarara uğrattığını öne sürdü.

Besen, bu tip davaların idari davalar olduğunu, 2017 yılında yapılan görevlendirmelerle ilgili

75 günlük zaman aşımı geçtiğinden dava da açılamayacağını kaydederek, “Polislere nişan ve rütbeler takılmadı, vekalet ödeneği de verilmedi” dedi.

Besen, “Polis Yasası ve hukuka aykırı yapılan işlemlerden Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı sorumludur, GKK’nın da Başbakana karşı sorumluluğu vardır” diyerek, Polis Genel Müdürlüğü’nün vekaleten görevlendirme ve terfi verilmesi için Başsavcılıktan görüş talebinde bulunduğunu da iddia etti.

 

Başsavcı Yardımcısı Ersoy Ölçter:
“Böyle bir talep, Başsavcılığa iletilmedi”

Öte yandan Başsavcı Yardımcısı Ersoy Ölçter ise YENİDÜZEN’e verdiği bilgide, ‘yasada herhangi bir değişiklik yapılmadan, Polis Genel Müdürlüğü’nün vekaleten görevlendirme yapılmasının önünün açılması için Başsavcılıktan görüş alındığı’ iddiasını yalanladı.

Ölçter, böyle bir talebin Başsavcılığa iletilmediğini açıkladı.

 


 

POLİS YASASI NE DİYOR?

‘Nakil varsa, vekaleten görevlendirme YAPILAMAZ’

Polis Yasası’nın 74. maddesi ‘vekaleten görevlendirme yer değiştirme ve nakiller’ ile ilgili kıstasları da detaylandırıyor.

Polis örgütünde merkez ve taşra örgütlerindeki hizmet birimlerinde bir makamın sorumluluğu ile donatılan sekizinci ve daha yukarı meslek derecelerindeki kadroların açık olması veya herhangi bir nedenle üç aydan fazla süreyle boşalması halinde, bu kadrolara, Polis Örgütü Polis Hizmetleri Komisyonunca, öngörülen koşullara bağlı olarak vekaleten görevlendirme yapılacağına işaret ediliyor.

Yasa; vekaleten görevlendirme yapılırken,  polis mensubunun bir görev yerinden başka bir görev yerine aktarılmasını gerektirecek nakil söz konusu ise, böyle bir görevlendirme yapılamayacağına vurgu yapıyor.

Vekaleten görevlendirilecek polis mensubunun boşalan kadro hangi meslek derecesi kadrosu ise, aynı meslek derecesinde olabileceği gibi, bir daha aşağı meslek derecesinde de olabileceği yasada yer alıyor.

Yasada “Bir alt derecedeki bir polis mensubunun veya aynı derecedeki bir polis mensubunun, boşalan veya boş olan kadroya vekaleten atanabilmesi için, bu yönde, atanacak polis mensubunun bağlı olduğu Polis Müdürlüğünün istemi ve Polis Hizmetleri Komisyonunun onayı koşuldur.” deniliyor.

Öte yandan vekaleten görevlendirilecek polis mensubunun,  aynı hizmet biriminden olabileceği gibi başka bir hizmet biriminden de olabileceği kaydediliyor.

Yasada; bir üst derecede boşalma olması halinde bu yasa ile veya İç Örgütlenme Tüzüğü ile hangi derecedeki polis mensubunun vekil olacağı açıkça belirlenmişse, bu kadroya başkaca vekaleten görevlendirme yapılamayacağı da vurgulanıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Özel Haber Haberleri