Hükümetin programı okundu.
Elbette ki yazılanlar da önemli ama daha önemlisi bu programda yazanların ne kadarının pratiğe dönüşeceği…
***
İlk bakışta benim için önemli olan birkaç madde var.
Onlardan biri sürekli şikâyet ettiğimiz devlet dairelerinde yürümeyen işler… Onunla ilgili bir madde dikkat çekiyor;
“Ülkede yurttaşların ihtiyaçlarına yanıt veren, onların hizmetkârı olan ve onlara hızlı ve verimli bir biçimde hizmet veren bir kamu yönetiminin yaratılması temel hedeftir” deniyor hükümet programında, bakalım bu “hizmetkâr” sözcüğü ne kadar uygulamaya geçebilecek.
***
En dikkat çeken maddelerden biri de tabii ki Kıbrıs sorunuyla ilgili olan madde… Bu maddenin CTP-UBP Hükümet Programında bulunuyor olması UBP’nin varlığı nedeniyle belki kafaları karıştırabilir ama karışmasına gerek yok çünkü iki parti başkanının da imzasıyla programda aşağıdaki madde de yer alıyor;
“11 Şubat 2014 tarihli Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklamasında yer alan koşullar, hükümetin Kıbrıs konusunda benimsediği çözüm şeklinin zeminini oluşturur.” Yani tek uluslararası kimlik, tek egemenlik ve tek vatandaşlık da bu anlaşmada yer alırken programda da ayrı ayrı ifade ediliyor.
***
Tek seçim bölgesi olacağı yönündeki irade de dikkat çekici… Amca, dayı, eş, ahbap, dost seçiminin sona ereceği bir uygulama geleceğinin yazılması da dikkate değer.
***
Ve uzun zamandır beklenen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın da en geç altı ay içerisinde yasalaştırılacağı yazıyor. Buna ek olarak da “Kamu Görevlileri Yasası yürürlüğe girmeden, yeni müşavir yaratacak biçimde üst düzey kamu görevlisi ataması yapılmayacaktır” sözü veriliyor.
***
Bizim için, yani yazılı basın için önemli bir madde yer alıyor hükümet programında… Uzun süredir arkadaşlarımızın mücadele verdiği konulardan biri de programda yer alıyor;
“Kitap, gazete ve dergi gibi kültür ürünlerinde KDV oranları düşürülecektir.” Bununla birlikte haksız rekabeti önleyici tedbirlerin alınacağı da yazılmış. Bu tedbirlerin alınması ve yazılı basını bitirecek durumda olan KDV oranlarının düşürülmesi özellikle yazılı basın için yaşamsal önem taşıyor. Bu maddeyi yaşama geçirmek yaşamını yazılı basından kazananlar için önemli bir rahatlama getirirken kültürün önünü kesen bir olay da törpülenmiş olacaktır.
***
Çevreyle ilgili maddeler de programın en az diğer maddeleri gibi hatta daha da değerli… Çevrenin ekonomik gelişmeyle dengeli bir biçimde korunması insanlığın geleceği için çok önemli… Çoğu zaman ekonomik gelişme, çevreyle ters bir ilişki gibi görünse de bunun uygulanabilirliğinin birçok gelişmiş ülkede olduğunu görebiliriz. Bu vizyona programda yer verilmiş ve “KKTC’deki enerji kaynak çeşitliliği artırılacaktır. Bu noktada ithal fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması önem arz etmektedir. Dolayısı ile başta Güneş, Rüzgar ve Biyogaz olmak üzere doğal kaynaklara yönelinecektir” maddesine de yer verilmiş.
***
İlk bakışta hükümet programı beklentilere yanıt verebilecek bir program gibi görünüyor ama başta da dediğim gibi iki partinin de bu programı uygulama isteği çok önemli.