Kalkınma Bankası Genel Müdürü Saffet Barutçu, “Sahte evrakla Kalkınma Bankası’ndan temin edilen 5 Milyon TL" ile ilgili YENİDÜZEN’e konuştu: “Kredi, hayali bir projeye kullanılmadı, proje yapıldı.”
Kalkınma Bankası Genel Müdürü Saffet Barutçu, yurt projesi için verilen 5 Milyon TL’lik kredi ile ilgili eksik işlem yapılmadığını belirtti, “Noter tasdiki olmadan banka bu krediyi kullandırmış olsaydı, banka o zaman bir şeyi eksik bırakmış olurdu” dedi.
Devrim DEMİR
Lefkoşa’da sahte evrakla Kalkınma Bankası’ndan 5 Milyon TL kredi çektiği iddiası ile biri noter 3 kişinin tutuklanmasının ardından, Kalkınma Bankası açıklama yaptı.
Banka Müdürü Saffet Barutçu, “Banka açısından kredi kullanıldı, proje yapıldı” dedi.
YENİDÜZEN’e konuşan Kalkınma Bankası Genel Müdürü Saffet Barutçu sürecin iki yıllık olduğunu, 5 Milyon TL’lik kredinin yurt projesinde kullanıldığını ve projenin yüzde yüz tamamlandığını kaydetti.
Barutçu, kredinin elden verilmediğini, hak edişle 5 seferde kullandırıldığını söyledi.
“Tutuklanma ve sahte evrak düzenlenmesi” olayını polisten öğrendiklerini dile getiren Barutçu, şirket hissedarlarından biri olan Fatma Bayar’ın çekilen krediden haberi olmadığı iddiası olduğu halde, halen bankadan herhangi bir talepte bulunmadığını veya araştırılması için müracaat etmediğine dikkati çekti.
Kalkınma Bankası’nın verilen 5 Milyon TL’lik kredi ile ilgili eksik işlem yapılmadığına da vurgu yapan banka Genel Müdürü Saffet Barutçu, “Noter tasdiği olmadan banka bu krediyi kullandırmış olsaydı banka o zaman bir şeyi eksik bırakmış olurdu” dedi.
Barutçu: Projenin maliyeti 25 Milyon TL’ydi
Kalkınma Bankası Genel Müdürü Saffet Barutçu, yurt projesi ile ilgili talep elden kredi müracaatının bankaya 2017 yılında yapıldığını ve kredinin 2018 yılında onaylandığını proje inşaatın ise 1 yıl sürdüğünü kaydetti. Yurt projesinin maliyetinin 2017 yılındaki kuruna göre 25 Milyon TL olduğuna da dikkati çeken Barutçu, bu talebin 5 Milyon 100 Bin TL’sini kredilendirdiklerini belirtti.
Barutçu süreci şu şekilde anlattı:
“Mavi Kalem Şirketi tarafından 2017 yılında bir dilekçe yapıldı. Dilekçe banka prosedürlerine göre incelendi ve 5 Milyon 100 TL kredi onaylandı. Bu projenin maliyeti 25 Milyon TL’ydi. Banka olarak biz 5 Milyon TL’yi hak edişe göre şirkete kullandırdık, yatırımcı yatırımına başladıktan sonra süreç titizlikle takip edilip, her aşamasında 1 Milyon TL olarak beş seferde bu krediyi kullandırdık” dedi.
“25 Milyon TL’lik yatırım için bankada ciddi bir teminat var”
Kalkınma Bankası Genel Müdürü Saffet Barutçu, kredi onaylandıktan sonra ipoteklerin bankaya verildiğini ve maliyeti 25 Milyon TL olan yatırım için bankada ciddi bir teminat olduğunu bu yüzden bankanın bir sıkıntı yaşamadığını dile getirdi.
Barutçu, “Hak edişler geldikçe 5 Milyon TL ödendi. Bu yatırım şu an yüzde yüz tamamlanmış durumda, söz konusu 5 Milyon TL hayali bir projede kullanılmadı, proje ortada para banka kontrollü kullandırıldı. Banka kontrolünden kastım ise teknik arkadaşlarımız projenin hayata geçirilmesinin ardından inşaatı aşama aşama izledi, bilgi verdi ve para hak edişe göre kullandırıldı” sözlerini kullandı.
“Noter tasdiği en güvenli yollardan biri”
Banka Genel Müdürü Saffet Barutçu, Mavi Kalem Şirketi’nin 4 hissedarı olduğunu, şikâyetçi Fatma Bayar’ın da hissedarlardan biri olduğunu belirtti.
Bayar’ın şirkette yüzde 20-25 hissesi olduğuna değinen Barutçu, bu gibi durumlarda şirketin teminatını ipotek olarak aldıklarını, hissedar veya hissedarlarını ise kefil olarak aldıklarını kaydetti.
Olası bir duruma karşı ek bir güvence için bunu yaptıklarını söyleyen Barutçu, “Bu tür kalabalık sayısı çok olan şirketlerde veya herhangi birinin yurt dışında olması sonucu bir kişinin yüzde elli kefilliğini alabiliyorsak işlemi sonuçlandırabiliriz. Şirket hissedarlarının vekâletnameleri olduğu için noter tasdiği bizim için en güvenli yoldur” dedi.
“Olay henüz netleşmedi, ihbar polis tarafından araştırılıyor”
Mavi Kalem Şirketi’nin ortaklarından birinin tutuklandığını olayın nasıl geliştiği konusunda net bir bilgi sahibi olmadıklarını da kaydeden Barutçu, banka olarak polisten aldıkları bilgide şirket hissedarı Fatma Bayar’ın şirketin kredi kullandığını yeni öğrendiğini ve kendi adına vekâletin ise sahtelendiği iddiası üzerine soruşturma başlatıldığını öğrendiklerini söyledi.
Polisin de net bir bilgi sahibi olmadığını, alınan kredi ile ilgili bankadan bilgi edindiklerini belirten Barutçu, “Bu müracaat bankaya 2017 yılında yapıldı, 2018 yılında kredi onaylandı ve inşaat süresi yaklaşık 1 yıl sürdü. Bu süreç boyunca şirket hissedarlarında birkaç kez değişiklikler oldu. Zanlı C.U., Belediye çalışanı ve ikinci bir iş yasağı olduğu için böyle bir şirketin ortağı olmasının doğru olmadığını illettik ve değişiklik yaparak başka biri hissedar oldu. Bir yerde kendi aralarında bir anlaşmazlık oldu ve konu polise taşındı” dedi.
“Şikayetçi Bayar bankayla hiçbir iletişim kurmadı”
Konunun polise taşınmasından sonra şikayetçi Fatma Bayar’ın bankayla hiç muhatap olmadığını konuyla ilgili hiçbir talebi ve müracaatı da bulunmadığını kaydeden Saffet Barutçu, Bayar’ın polise ne şekilde gittiğini bilmediklerini kendilerinin de konuyu polisten öğrendiklerini kaydetti.
Barutçu, “ Dosyayı inceledim, Fatma Bayar’ın yurt dışında olduğunu ve sanıyorum sürekli orada yaşadığını tahmin ediyorum. Banka yatırım amaçlı verdiği kredilerini yasal muhataplarına verirken çekleri kroslayıp veriyoruz biten bu yurt projesinde kullanılan 5 Milyon TL’de banka açısından yapılması gereken tüm prosedürle eksiksiz yapılarak teslim edildi. Banka noter tasdiği olmadan bu krediyi ismi geçen şirket ve şahıslara kullandırmış olsaydık o zaman Kalkınma Bankası bir şeyi eksik bırakmış olurdu. Noter tasdikli aldığımız vekâletname doğrultusunda yasaya uygun işlemleri başlattık” dedi.
Zanlıların bugün yeniden mahkemeye çıkarılması bekleniyor
Kalkınma Bankasından sahte vekaletname gösterip 5 Milyon TL kredi aldıkları iddiası ile şikayet üzerine tutuklanan M.D., S.T., ve C.U.,’nun tutukluluk talebi bugün doluyor. “ Sahte evrak” düzenleme suçundan tutuklanan zanlıların bugün yeniden Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılmaları bekleniyor.