Gençlik Dairesi bünyesinde birçok projeye imza atıldığını belirten Çolakoğlu ve danışmanlar, ‘Gençler Üniversitelerle Buluşuyor’, ‘Okuyoruz Yaşamı Dokuyoruz’, ‘Gençlik Dairesi Köyünüzde’ projeleri yanında özellikle bölgelerdeki gençlik merkezlerinde bilim, sanat, sağlık, gastronomi gibi çeşitli eğitim programlarının hayata geçirilmesiyle ilgili de çalışmaların devam ettiğini açıkladı
GENÇLİK KAMPLARI CANLANDIRILIYOR… Daire Müdürü Çolakoğlu, şu anda yapılan en önemli hazırlıklardan birinin, kamp yerlerinin tadilatları olduğunu aktardı. Özellikle Kantara kampının çocuklar için hazırlandığını belirten Çolakoğlu, Lapta kampıyla ilgili ise eksikliklerin giderilmeye çalışıldığını belirtti
Didem MENTEŞ
Başbakanlığa bağlı Gençlik Dairesi tarafından gençlere yönelik çeşitli projeler hayata geçirilirken, Gençlik Merkezleri’nde farklı eğitsel ve bilimsel aktiviteler için de çalışmalar başlatıldı.
Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu ve Başbakanlık'ta olarak görev alan Umure Örs, Hatice Düzgün ve Yeşim Kubilay, Başbakanlık Gençlik Dairesi bünyesinde yürütülen çalışmalarla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi verdi.
Gençlik Dairesi bünyesinde birçok projeye imza atıldığını belirten Çolakoğlu ve danışmanlar, ‘Gençler Üniversitelerle Buluşuyor’, ‘Okuyoruz Yaşamı Dokuyoruz’, ‘Gençlik Dairesi Köyünüzde’ projeleri yanında özellikle bölgelerdeki gençlik merkezlerinde bilim, sanat, sağlık, gastronomi gibi çeşitli eğitsel faaliyetlerin hayata geçirilmesiyle ilgili de çalışmaların devam ettiğini açıkladılar.
Çolakoğlu: “Kantara ve Lapta kampları hazır”
Gençlik Dairesi Müdürü Şifa Çolakoğlu, daire olarak şu anda yapılan en önemli hazırlıklarından birinin, kamp yerlerinin tadilatları olduğunu aktardı. Özellikle Kantara kampının çocuklar için hazırlandığını belirten Çolakoğlu, bununla ilgili Temel Sağlık Dairesi’nin yaptığı denetimler sonucunda değiştirilmesini istediği su depoları ve koğuşlardaki mefruşatlarla ilgili yenileme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Kantara kampının 2 koğuşunun tadilatıyla ilgili yaklaşık 380 bin TL’lik blokeyi Maliye Bakanlığı’ndan almanın mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Çolakoğlu, seçim yasakları bittikten sonra ihaleye çıkıp, kampların da bitimiyle birlikte 2 koğuşun tadilatına başlanacağını söyledi.
Kantara kampı için bu yıl 1400’e yakın rekor bir başvuru olduğunu aktaran Çolakoğlu, bunların programlanmasının bittiğini, okullara davetiyelerin ulaştırıldığını ve hazırlıkların erkenden tamamlandığını aktardı.
“Lapta’nın tadilatıyla ilgili blokeyi 2019 bütçesine koydurmayı hedef seçtik”
Lapta kampıyla ilgili ise hazırlıkların tamamlandığını, düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Çolakoğlu, eksiklerin giderilmeye çalışıldığını kaydetti. Kantara kampının kış ve yaz kampı olarak kullanıldığını belirten Çolakoğlu, Lapta kampının ise 12 ay misafirlerini ağırladığını aktardı.
Çolakoğlu, “Lapta kampı dernekler, izci örgütleri, halk dansları festivallerine diğer ülkelerden gelen ekiplerin konakladıkları yer olarak kullanılıyor. Ayrıca sosyal sorumluluk projesi olarak da konaklamalarımız gerçekleşiyor; MS Derneği, SOS Çocuk Köyü, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun uygun gördüğü ve düzenlediği kamplar oluyor. Eğitim kampı olarak da kullanılıyor. Lapta’nın tadilatı söz konusu, bununla ilgili blokeyi de 2019 bütçesine koydurmayı hedef seçtik” dedi.
“Gençlik Merkezlerindeki çalışmalar başlatıldı”
Gençlik Merkezleri konusunda çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirten Şifa Çolakoğlu, hem yapısal olarak hem de farklı aktiviteler sağlanmaya çalışıldığını aktardı.
Şuanda Vadili, Akdoğan, Paşaköy’de bulunan üç gençlik merkezinde halk dansları çalışmaları olduğunu kaydeden Çolakoğlu, Güzelyurt, Bostancı ve Dipkarpaz’daki gençlik merkezlerinde ise şuanda hiçbir faaliyet olmadığını söyledi. Çolakoğlu, Gençlik Merkezlerinde halk dansları dışında eğitsel ve sanatsal programların yapılması için çalışmaların başlatıldığını, yaz döneminde bazı programları aktif hale getirip, okulların açılmasıyla birlikte daha programlı şekle getirmeye çalışılacağını dile getirdi.
Şifa Çolakoğlu, ayrıca Mesarya bölgesinde bulunan Akdoğan, Vadili ve Paşaköy’deki Gençlik Merkezlerinde ise yaratıcı drama, modern dans, müzik gibi sanatsal dallarda program hazırladıklarını belirterek, bunların duyurusunun yapıldığını söyledi.
Çolakoğlu, “Gelecek olan talepler doğrultusunda o bölgeye o aktiviteyi götüreceğiz. Amacımız şu; eğer Vadili'den çok yoğun şekilde yaratıcı drama kursu talebi gelirse o aktiviteyi orada yapacağız. Eğer Akdoğan ile Paşaköy'den az bir talep gelirse o zaman o bölgedeki çocukları aktivtenin yapıldığı merkeze taşıyacağız. Ama diyelim ki Akdoğan'da da sanatsal etkinliklerle ilgili fazla talep gelirse, Vadili'den de az talep varsa o zaman Vadili'deki çocukları da Akdoğan'a taşıyacağız. Bu üç merkezimizde üç tane etkinlik tüm merkezlerimizde yer almayacak. Üç merkezde farklı etkinlikler yer alacak ve o bölgedeki gençler bu üç merkezimizde eğitim almalarını sağlayacağız” dedi.
Çolakoğlu, bölgelerde bu faaliyetleri hem yerel yönetimlerle hem de sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışarak yürütmeyi hedeflediklerini dile getirdi.
“‘Hazırladığımız eğitim programını tüm gençlik merkezlerinde başlatmak istiyoruz”
Şifa Çolakoğlu, Gençlik Dairesi olarak bir eğitim programı hazırladıklarını, bu eğitim programını ‘İyilik Evi’ bünyesinde çalıştırmaya başladıklarını belirterek, bu programı pilot uygulama olarak seçtiklerini aktardı. Çolakoğlu, bu program dahilinde gençlik merkezinde; eğitim, bilim, kültür, sanat, felsefe, aile sağlığı ve gastronomi programlarıyla ilgili eğitsel faaliyetlerde bulunulduğunu belirterek, İyilik Evi’nde yürütülen bu eğitim programının şuanda faaliyette bulunan diğer gençlik merkezlerinde de uygulamayı düşündüklerini açıkladı.
“Karavan ile ‘Gençlik Dairesi Köyünüzde’ projesi yürütülüyor”
Gençlik Dairesi olarak karavan ile köylere bazı aktiviteler götürüldüğünü söyleyen Şifa Çolakoğlu, “Gençlik Dairesi Köyünüzde” projesiyle merkeze gelemeyen öğrencilere ulaşılmaya çalışıldığını belirtti. Çolakoğlu, “Karavan ile eğlenceli oyunlar, grup aktiviteleri, kültürel ve sanatsal aktiviteler yer alıyor. Gençlik Haftası’ndan dolayı Lefke, Akdoğan ve Mehmetçik’e giderek aktivitelerimiz oldu. Bir de 7 tane özel eğitim merkezine aktiviteler düzenledik. Gençlerimizle birlikte vakit geçirdik. Gençlik Dairesi Köyünüzde projesi devam edecek” dedi.
“Kadro eksikliği var”
Öte yandan 6 Gençlik Merkezi’nde daireye bağlı personellerin çalıştığını söyleyen Şifa Çolakoğlu, dairede kadro sıkıntısı yaşandığını da dile getirdi. Çolakoğlu, ayrıca daire olarak yeni bir binaya taşınacaklarını belirterek, Girne Kapısı’nda bulunan yeni binanın tadilatına başlanacağını aktardı. Binanın alt tarafını gençlik merkezi olarak düzenleyip, üst kısımlara da dairenin taşınacağını söyleyen Çolakoğlu, “binanın okullara yakın olması nedeniyle alt tarafı özellikle danışmanlık (kariyer) ofisi olarak düzenleme konusu var. Yine gençlerimizden gekecek talepler doğrultusunda da farklı eğitsel aktiviteleri de geliştirmeyi düşünüyoruz" dedi.
Düzgün: “Gençlik merkezleri için model program hazırlandı”
Danışman Hatice Düzgün ise Lefkoşa Surlariçi’nde oluşturulan gençlik merkezlerinde yürütülecek programlarla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Arabahmet’teki gençlik merkezi ve Selimiye bölgelerindeki gençlik merkezleri için model bir program hazırlandığını, bu model programa göre her bölgeden gelecek talepler doğrultusunda şekillendirilecek programın uygulamaya konulacağını belirtti. Düzgün, “yazda pilot uygulamalar yapılıp, daha sonra tüm yıla yaygınlaştırılmış şekilde uygulamaya konulacak” dedi.
Lefkoşa’da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğinde gençlere sürekli eğitim merkezinde İTÜ öğretim üyeleri tarafından eğitim verileceğini de aktaran Düzgün, 12- 18 yaş arası gençlere İngilizce, bilgisayar, felsefe, gastronomi gibi eğitsel faaliyetler verileceğini dile getirdi.
Düzgün, Arabahmet bölgesindeki gençlik merkezinde eğitimin başladığını, Selimiye bölgesindeki gençlik merkezinde ise Temmuz- Ağustos aylarında eğitimlerin başlayacağını belirtti.
Bu arada Güzelyurt Gençlik Merkezi’nde ise özel eğitime muhtaç çocuklar için ise müzik dersleri verilemeye başlanacağını aktaran Düzgün, orada bir ilk gerçekleştirilerek, müzik orkestrası kurulacağına dikkat çekti.
Örs: “Ebeveynlere de eğitim vermeyi hedefledik”
Danışman Umure Örs ise gençlik merkezlerinde gençlerin yanı sıra ebeveynlere de eğitim vermenin hedeflendiğini belirterek, alanında uzman kişilerle bu eğitimlerin sağlanacağını söyledi.
Örs, eğitim programıyla ilgili şunları aktardı: “Yaptığımız eğitim programlarında her birinin paralel olmasını hedefledik. Her yaş grubuna ve evdeki ebeveynlere olarak. Çocukların hem sportif hem sanatsal hem kültürel gelişimlerini güçlendirmeyi sağlarken, ailelerini de paralel olarak geliştirmeyi hedefledik. Çünkü misyonumuz, vizyonumuz; bir bütün olarak sosyal kalkınmayı sağlayabilmek için birbirine paralel olarak gelişmesi gerekir. Buna paralel olarak öncelikle felsefe eğitimini programlarımıza koyduk. Müzik koyduk çünkü sanatsal gelişim kendini ifade edebilme, zorbalıktan uzaklaştıran en önemli faktördür diye düşünüyoruz. Çağdaş eğitimde bu önemli bir başlıktır. Bilim, sağlıklı beslenme, gastronomi programları da yer alacak. Okuma yazma bilmeyenlere de okuma yazma kursları, biçki dikiş kursları da verilecek. Burada bilgilendirmeyi önemsediğimiz kadar meslek edinmeyi de önemsiyoruz. Ebeveynlere küçük dokunuşlarla ve küçük eğitimlerle üretime katılmalarına da hedefliyoruz”
Kubilay: “Hem gençler hem de yetişkinlere sağlık eğitimi de verilecek”
Gençlik merkezlerindeki programlar içinde sağlık eğitiminin de yer aldığını söyleyen Yeşim Kubilay ise sağlık eğitiminin de iki bacaklı yürütüleceğini aktardı. Kubilay, “özellikle çocuklara ve gençlere kendilerini tanıma, sağlıklarını koruma, kişisel hijyenden tutun da günlük yaşamda yapabilecekleri basit ilk yardım kuralları da düzenli ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenecek ve geliştirilecek programdır. Aynı şekilde yetişkinlere yönelik olarak da kişisel hijyenden sağlığın korunması ve ilk yardım eğitimleri yanında aile planlaması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve benzeri konularda eğitimler programladık” dedi.
Yeşim Kubilay, gençlik merkezlerinde sunulan koordinasyonların, genelde gönüllü olan uzmanlar ve çok azının da finansal destekle sağlanacak uzmanlar tarafından verildiğini belirtti.
“Kütüphane ve bilişim istasyonu oluşturulacak”
Umure Örs, gençlik merkezleri ile ilgili ‘bilişim köşesi’ oluşturma çalışması bulunduğunu da belirterek, Güzelyurt, Dipkarpaz, Akdoğan, Paşaköy ve Vadili’deki gençlik merkezlerinde kütüphane ve bilişim istasyonu kurulmasıyla ilgili çalışmaların son aşamasına gelindiğini söyledi.
Örs, ayrıca Güzelyurt Gençlik Merkezi’nin binasının ise üst katta olmasından dolayı farklı alternatifler geliştirmek için sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak, özel çocuklara hizmet götürmeyi hedeflediklerini aktardı, “bizim hizmetlerimizde fiziki alt yapı engel değildir, alternatifler üretiyoruz. Katılımı daha çok artırmak için örgütlerle işbirliğini genişletiyoruz. Örneğin Güzelyurt’ta kız izci örgütüyle işbirliği yapıyoruz” dedi.
‘Okuyoruz Yaşamı Dokuyoruz’ projesi
Danışman Umure Örs, Başbakanlık Gençlik Dairesi bünyesinde Haziran-Eylül ayları arasında hayata geçirilecek ‘Okuyoruz Yaşamı Dokuyoruz’ projesi altında 15-25 yaş arası gençlere yönelik okuma kampanyası organize edileceğini söyledi.
Örs, “okuma kampanyası gençlerin teknolojiyle iç içe olması, günümüzdeki teknolojik dönüşüme uyum sağlamak için elektronik kitaplar (e-book) okunmasıyla da ilgilidir. Buradaki ana hedefimiz; okumaktır… Kişilerin bunu ister basılı isterse sanal ortamda okumayı kazandırmakla ilgili kampanya yürütülecek. Amacımız da okuyan bireyin yaşamını en iyi şekilde dokuyabilmesi düşüncesiyle bu slogan ortaya çıktı. Harfleri ilmek olarak düşündük. Okuyan insanın ilmek ilmek yaşamı okuyabildiği düşünüldü. Okuma kampanyasını web sayfası üzerinden yürüteceğiz”
İyilik Evi’ndeki gençlik merkezinde çocuklara bilgisayar eğitimi alırken
“Gençlik Dairesi Köyünüzde” karavanı…