Sendikalar, bugün Maliye Bakanlığı önünde “Geleneksel Maliye Bakanını Masaya Oturtma Eylemi” yaparak, yaklaşık iki buçuk yıldır sendikalarla protokol masasına oturmamakla ve çalışanların haklarını vermemekle suçladıkları hükümeti protesto etti. Sendikalar, Maliye Bakanı Ersin Tatar’ı protokol masasına oturmaya çağırdı.
Kamu-Sen, KTAMS, KTÖS ve KTOEÖS yetkilileri, Maliye Bakanlığı önünde kurulan temsili protokol masasında oturarak, Maliye Bakanı’nı, yıllardır çalışanların haklarının verilmediği, Asgari Ücret ile ilgili bir adım atılmadığı gerekçesiyle eleştirdi ve çalışanların haklarının koruması ve sahip çıkılması için bu eylemin bir “kıvılcım” olmasını temenni etti.
Sendikal Platform içerisinde yer alan Dev-İş ile Türk-Sen ve diğer bazı sendikaların da başkan düzeyinde temsil edildiği eylemde ilk sözü alan KTOEÖS Genel Sekreteri Mehmet Taşker, ilk olarak bugün İrlanda’da KKTC’deki aynı nedenden dolayı yapılan grevleri saygıyla selamladıklarını kaydetti.
Taşker, ülkede yaşanan sıkıntının ekonomik kriz değil, gelir payının paylaşılamaması olduğunu savunarak, ülkede yaşamın işkenceye çevrildiğini ileri sürdü ve sıkıntılara işaret etti. Taşker, sendikalar olarak çalışanların haklarını korumak ve istemek için toplandıklarını belirtti.
Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş da, UBP’nin hükümet olduktan sonra işçi, memur, öğretmen olmak üzere tüm kesimlerin cebine elini attığını savunarak, hükümetin uzun bir süredir çalışanlara haklarını vermediğini, asgari ücreti belirlemediğini, kurumları peşkeş çektiğini, batırdığını ve kar eden kurumları da peşkeş çekmeye çalıştığını iddia etti.
Ülkede işsizlikten faiz mağdurlarına, iflaslardan hapse girenlere kadar birçok sorun bulunduğunu, ancak Maliye Bakanı ve hükümetin ülkenin geliştiğini, yüzde 12 büyüdüğünü ve Milli Gelirin kişi başına 12 bin dolardan 15 bin dolarlara çıktığını söylediğini ifade ederek, ülkede bu kadar fakirleşme varken zenginleyen kimlerin olduğunu öğrenmek istediklerini kaydetti.
Özkardaş, Kamu Görevlileri Yasası gereği hükümetin sendikalarla protokol masasına oturup çalışanların haklarını görüşmesi gerektiğini, ancak ne bunun için ne de asgari ücret için “kıllarının kıpırdamadığını” iddia ederek, bu konuda yaptıkları eylemi ve mücadeleyi geliştireceklerini, günün dayanışma günü olduğunu belirtti.
KTÖS Başkanı Güven Varoğlu da, KKTC ve dünyada emekçileri hiçe sayan bir “barbarlık” bulunduğunu, zenginlerin daha da zenginlemesi için bir sistem kurulduğunu söyledi.
Varoğlu, ülkede “Göç Yasası” gibi çoğu yasanın kavgayla geçirildiğini, çünkü ülkede diyalog yoluyla hiçbir şeyin yapılamadığını savunarak, kendilerinin de bugün nasıl bölgelerde “geleneksel pulya ve lokma” günü yapılıyorsa, öyle bir eylem yaptıklarını kaydetti.
Sendikalar olarak çalışanların haklarını ve emeklerinin karşılığını istediklerini, bunun için de hükümetle masaya oturmak istediklerini ifade eden Varoğlu, hükümetin her kararı kendi başına aldığını ve uyguladığını savundu.
Kıbrıs Türk halkının dayatmalara boyun eğmeyeceğini de ifade eden Varoğlu, bu eylemin bir kıvılcım olmasını temenni etti ve halkı mücadeleye desteğe çağırdı.
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan da, Maliye Bakanı ve hükümeti eleştirerek, Türkiye’de denenen ve işe yaramayan herşeyin KKTC’de uygulandığını iddia etti.
Kaptan, kamu çalışanlarının hakları için masaya oturulmadığını, ülkede vergi adaletinin kurulamadığını ve vergi politikalarının iflas ettiğini savunarak, bugün simgesel olarak kurdukları protokol masasını sürdüreceklerini ve ülkede emekçilere hakları verilene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.
Konuşmaların ardından hükümet alkışlarla protesto edildi.