REKABET EDEBİLİRLİK RAPORU AÇIKLANDI

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, Rekabet Edebilirlik Raporu’nun hazırlanmasında kullanılan 12 başlıktan 9’unda iyileşmeler olmasına rağmen, geçen yıl 7 üzerinden 3,58 olan “Rekabet Edebilirlik” puanının bu yıl 0,04 g

 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, Rekabet Edebilirlik Raporu’nun hazırlanmasında kullanılan 12 başlıktan 9’unda iyileşmeler olmasına rağmen, geçen yıl 7 üzerinden 3,58 olan “Rekabet Edebilirlik” puanının bu yıl 0,04 gibi az bir farkla 3,54 olduğunu belirtti.

Çerkez, “Geçtiğimiz yıla kıyasla bu algılarda önemli iyileşmeler vardır, ama bu henüz puanımızı iyileştirecek kadar yansımamıştır. Ayrıca çalışmaya bu yıl katılan 6 ülkeden 4’ünün sıralamada bizim üstümüzde yer alması 144 Ülke içinde 123’cü sırada yer almamıza sebep olmuştur” dedi.

Günay Çerkez, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın düzenlediği Kuzey Kıbrıs Rekabet Edebilirlik Forumu’nda yaptığı konuşmada, KKTC ekonomisi ve odanın hazırladığı Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik Raporu’nu (2012-2013) değerlendirdi.

Başbakan İrsen Küçük, Maliye Bakanı Ersin Tatar ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu’nun birer konuşma yaptığı forumda ayrıca, Dr. Mustafa Besim ile Dr. Kamil Sertoğlu, Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik Raporu’nun sunumunu yaptı.

Foruma TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ile ABD Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig’in yanı sıra, çok sayıda yabancı misyon temsilcisi, akademisyen, ekonomist, bankacı ve bürokrat katıldı.

ÇERKEZ

KTTO Başkanı Çerkez, başarılı olabilmek için istikrarlı ve uzun vadeli çalışmak, hedeflerle yapılan işler arasında düzenli kıyaslar yapmak, gerekirse bu hedefleri revize ederek nereden nereye ulaştığını değerlendirmek gerektiğini söyledi.

İşletmelere göre iş yapmanın önündeki en büyük sorunların “politika istikrarsızlığı”, “verimsiz devlet bürokrasisi” ve “hükümet istikrarsızlığı” olduğunu kaydeden Çerkez, ekonomik istikrar ve siyasi istikrarın birbirleriyle doğrudan ilişkisi bulunduğunu ve gelişme olması için her ikisine de ihtiyaç olduğunu söyledi.

Çerkez, siyasetin çözüm değil, kısır çekişmeler hatta siyasi magazin ürettiğini ve siyaset odaklı bir ekonominin söz konusu olduğunu söyledi.

2013-2015 ekonomik programın içinde bulunulan 3 yıllık dönemdeki önlemlerin temelini oluşturduğunu belirten Çerkez, bu programın içi boşaltılmadan, detaylandırılarak, öncelikli olarak uygulanması gerektiğini kaydetti. Çerkez, Rekabet Kurulu’nun da işlevsel hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Günay Çerkez, Türkiye’den gelecek su ve elektriğin iyi bir planlama yapılmazsa yeni fırsatlar değil tam tersine yeni sorunlar doğurma riski taşıdığını kaydetti.

Kıbrıs müzakerelerine de değinen Çerkez, adanın her iki kesimindeki ekonomik krizler ve Akdeniz’deki keşfedilen doğal kaynakların Kıbrıs sorununu olumlu etkileyebilecek iki temel konu olduğunu söyledi.

Çerkez, Avrupa Birliği’ne de eleştirilerde bulunarak, şöyle devam etti:

“Artık Avrupa Birliği’nin de gelişmelerin peşinde sürüklenmek yerine, gerçek bir liderlik sergilemesini ısrarla talep ediyoruz. Avrupa Birliği 2004 sürecinde Kıbrıslı Türklere verdiği sözleri tutmayarak çok ciddi prestij kaybına uğramıştır. Bir yandan bütün adayı yani Kuzey Kıbrıs’ı da AB içine aldığını ilan etmiş, ama Kuzeyde müktesebatın askıya alınmasıyla birlikte bu sorumluluktan kaçmış ve inandırıcılığına da ciddi bir darbe vurulmuştur. AB toprağı üstünde müktesebatın askıya alındığı bir başka ülke var mıdır?

Yaşamın tüm faaliyetlerini denetleyen müktesebatın askıda olması Kuzey toprağını nasıl AB toprağı yapar?

AB’nin en önemli prensipleri ve en temel insan hakları olan AB içinde seyahat ve ticaret nasıl engellenir. Bunun AB içinde başka bir örneği var mıdır?”




Arşiv Haberleri