Restorancılar Birliği (Res-Bir) Sağlık Bakanlığı önünde toplanarak Bakanlar Kurulu'nun kararlarını protesto etti. Restorancılar, 'paket servis' dışında a restoranların müşteri kabul edecek şekilde açılmasını talep etti.
Eylemde konuşan Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli ise, önümüzdeki hafta restoranların açılması çalışacağını söyledi. Pilli, restoran ve cafe işletmecilerine 18 ya da 20 Mayıs'ta restoranların hizmete girmesi yönünde söz verdi.
Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Restorancılar Birliği (Res-Bir) Başkanı Salih Kayım ve birlik üyeleri ile görüştü. Res-Bir üyeleri, restoranların tam anlamıyla yeniden hizmete açılması talebini bakana Pilli’ye iletti.
Pilli ise görüşmede, “Sizi çok iyi anlıyorum. Bugüne kadar aldığımız tüm kararlar toplum sağlığının korunması içindi. Bu durumun sağlığın yanında bir de ekonomik boyutu olduğunu biliyorum. Restoranların yeniden faaliyete açılması için elimden geleni yapacağım” dedi.
Restoranların açılmasının ardından sıkı tedbirlerle faaliyet göstereceklerini ve tedbirlere harfiyen uymaları gerektiğini vurgulayan Bakan Pilli, önümüzdeki hafta içerisinde restoranların faaliyete açılması için elinden geleni yapacağını ve bu durumu savunacağını dile getirdi.
“Siz bana güvenin” diyen Bakan Pilli, yarın Bakanlar Kurulu’nda bu konuyu gündeme getireceğim, lütfen bir gün daha sabredin, bu konuyu netleştirelim” diye konuştu.
İşte Res-Bir’in 11 talebi:
1- En az 3 yıl boyunca yeni işletme ruhsatı verilmemeli ve bilahare restoran ve cafe açma izinlerini belirli kıstaslara bağlamalı.
2- Devlet daireleri, bankalar ve özel ofis çalışanlarının mesai saatleri restoran cafe ve sair esnafı destekleyecek şekilde ayarlanmalı, örneğin “eskiden olduğu gibi bir saat öğlen yemek arası” verilmelidir.
3- Bakanlıklar ve Devlet dairelerindeki kahve ve çay ocaklarında sıcak yemek servisi yapılması durdurulmalıdır.
4- Marketlerdeki sıcak ve soğuk yemek reyonları kaldırılmalıdır.
5- Otellerin içinde hizmet veren restoranların, iç piyasaya dönük her türlü reklamı yasaklanmalıdır.
6- Casinolardaki bedava yemek servisi bir daha açılmamak üzere yasaklanmalıdır.
7- Üniversiteler kuruluş amaçlarına geri dönüp bulundukları şehir ekonomisine katkı sağlama anlayışı içinde eğitim vermelidirler. Kampüsler içerisindeki tüm restoranlar kapatılmalı ve sadece saat 14.00’e kadar çay, kahve ve sandviç gibi hafif yiyecekler servis eden kafeteryalar açık bırakılmalı.
8- Kampüsler dahilinde veya dışarıda bulunan öğrenci yurtlarındaki kafeteryalar, sabah kahvaltısı haricinde, sektörümüze rakip olacak tarzda yiyecek içecek servisi veya buna benzer faaliyetlerde bulunmamalıdır!
9- Ülkemizde çalışma izni, öğrenci veya turist vizesi ile bulunan şahısların, herhangi bir kişi veya merciinin aracılığı ile yasalarımızı by-pass edip restoran, lokanta veya kafe gibi işyeri açmalarının önüne geçilmelidir.
10- Devlet çalışanlarının, mesai saatlerinden sonra restoran işletmeciliği yapmalarına müsaade edilmemelidir.
11- Elektrik ve gaz gibi yüksek enerji girdilerimizin fiyatlarında en az 2 yıl özel indirim uygulanmalıdır.