Fehime ALASYA
Yeni Erenköy bölgesinde, eski limanda, kıyı şeridi içerisinde bulunan ve ‘Eski Harnup Ambarı’ olarak bilinen binanın olduğu alanda yapılan çalışmalar, hem bölge halkının hem de birçok çevrecinin tepkisini topladı.
Denizin içine atılan moloz yığınları ile yapılan dolgu, bunun yanında sahil kıyısına dökülen moloz ve kum atıkları, çevrede yaşayanların tepkisini topladı.
YENİDÜZEN’e ihbarda bulunan ve çevreye verilen zararın çok büyük boyutlarda olduğunu belirten birçok kişi, durumdan duyulan rahatsızlığı dile getirdi.
‘Eski Harnup Ambarı’ olarak bilinen binanın, restore amaçlı, ÖZKOM Ltd. isimli şirkete kiralandığı söylenirken, bu çalışmaların bölgedeki 20 dönümlük alana yayıldığı belirtildi.
Söz konusu çalışmalara, ara emri alındığı ve çalışmaların bu yüzden durdurulduğu fakat buna karşın, söz konusu şirketin, bölgede farklı bir alana moloz yığını attığı ileri sürüldü.
Söz konusu alana, yakın geçmişte, yüzlerce kamyon moloz döküldüğü, oradaki sahil ve denizin ciddi zarar gördüğü belirtilirken, yaşananlar “Çok ciddi bir çevre felaketi” olarak değerlendirildi. Hem deniz hem de sahil şeridinin çok ciddi zarar gördüğünü savunanlar, bölgedeki denize her yıl fok balıklarının geldiğini belirterek endişelerini dile getirdiler.
Bölgeli kampanya açmaya hazırlanıyor
Söz konusu şirkete, sadece eski harnup ambarlarının tadil edilmesi için izin verildiğini fakat günümüzde neredeyse tüm sahil şeridinin işkal edildiğini belirten bazı bölge sakinleri, örgütlenerek çevreye verilen zararı ve sahil şeridinin peşkeş çekilmek istenmesini protesto edeceklerini, kampanyalar başlatılacağını belirttiler.
“Sözde tarihi eser restoresi yapılıyor ama eski liman bölgesindeki araziler dolduruluyor, denize dolgu yapılıyor. Binlerce kamyon moloz yığını ve kum artığı yığını yaptılar, bu olur şey değil” diyerek isyan eden bazı vatandaşlar, yapılan çalışmaları eleştirdi.
Yasal zeminde ilerlediğini iddia etmişti
YENİDÜZEN’in araştırmasına göre 2011 yılında gündeme gelen bu konuyla ilgili, son dönemde yapılan moloz atığı çalışmalarıyla ilgili yeniden alevlendi.
Geçmiş yıllarda basına bilgi veren ÖZKOM Ltd. isimli şirket temsilcisi Ahmet Özçağ, Nam-ı diğer Variant Ahmet, söz konusu alanı, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan 40 yıllığına kiraladığı bilgisini vermiş, yasal zeminde hareket ettiğini anlatmış ve burayı restore edip hayata kazandıracağı taahhüdünde bulunmuştu.
Bölgede bulunan, idari bina ve otel açma projesi için çalışmalar yapan Alarko isimli şirketinin çalışmalarından çıkan moloz atıklarının eski harnup ambarı olarak bilinen sahil şeridine atıldığı bilgisi verilirken, Ahmet Özçağ’ın da bu şirket ile gizli bir anlaşma içerisinde olduğu iddia edildi.
Aktolga “İzin makamlarını sorgulayacağız”
Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolga ise konunun Pazartesi günü kendisinin bilgisine gittiğini ve bu doğrultuda çalışma başlattıklarını kaydetti. Aktolga, atık moloz yığınlarıyla ilgili rapor çalışmasının Perşembe gününe dek çıkarılacağı bilgisini verirken, öncelikle söz konusu şirketin izin makamlarını sorgulayacaklarını belirtti.
“Dökülen molozlar ve yapılan bina izinli mi?”
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise konuyu yakından takip ettiklerini ve bu konunun 45 gündür gündemlerinde olduğunu kaydetti. Çeşitli girişimler yaparak, yazılı bir bilgi almaya çalışan Hamzaoğulları, halen daha aydınlanmadığını ifade etti, çevreye verilen zarardan duyduğu şikâyeti dile getirdi.
Hamzaoğulları, “Eski limanda başlatılan binalar veya denize dökülen molozlar izinli mi? İzinliyse de bununla ilgili bilgi istedik, yazılı raporu sunduk fakat henüz aydınlanmış değiliz.
Çalışmalarla ilgili çet raporu alınmadığından adımız gibi eminiz fakat diğer detaylarla ilgili bize bilgi verilmedi. İskele Kaymakamlığı ve Yeni Erenköy Belediyesi’ne sorduğumda ise sözlü olarak ‘İzinleri var’ denildi” diyerek düşüncelerini aktardı.
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları;
“Yazılı raporu sunduk fakat henüz aydınlanmış değiliz”
Eski liman adında olan yerde eskiden harnup ambarı olan bir bina var. Bunu restore adı altında tamir izni yapılacak denildi. Fakat bölgeye verilen zara, moloz yığınları ve atıklar, hiç de bir restore çalışması gibi durmuyor. Bu atıkların herhangi bir amaç için bilinçli bir şekilde mi döküldüğü yoksa gelişigüzel mi atıldığı henüz net değil.
Burası Erenköylülerin uğrak yeriydi. Piknik yapıp, balık avlar, denize girer, köpeklerini gezdirirlerdi. Burasını restore edilmesi için verdiler, arazi içerisine bir inşaat başlatıldı.
Konu uzun zamandır takibimizdedir ve gerekli girişimleri de yaptık. Yazılı sorularımız oldu, yasal şekilde hareket ederek, bir an önce konuya ilişkin cevap almak istedik. Cumhuriyet Meclis’ine sorduk ve cevap alamadık. Aradan yaklaşık bir ay geçti, bu sefer de sözlü sorduk.
Eski limanda başlatılan binalar veya denize dökülen molozlar izinli mi? İzinliyse de bununla ilgili bilgi istedik, yazılı raporu sunduk fakat henüz aydınlanmış değiliz.
Çalışmalarla ilgili çet raporu alınmadığından adımız gibi eminiz fakat diğer detaylarla ilgili bize bilgi verilmedi. İskele Kaymakamlığı ve Yeni Erenköy Belediyesi’ne sorduğumda ise sözlü olarak ‘İzinleri var’ denildi.
Fakat bu çalışmalar, yakın geçmişte durduruldu. Bu konu 30-45 gündür gündemimizdedir.”
Çevre Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolga;
“Dökülen nedir, yapılan nedir bakıp gereğini yapacağız. Öncelikle izin makamlarını sorgulayacağız”
“Söz konusu konu bilgimiz dâhilindedir. Pazartesinden beridir konu bizim gündemimizdedir. Hemen gereğini yaptırdık. Ekibimiz bölgede inceleme yapıyor, detaylı bir rapor hazırlanacak. Çevreye dökülen nedir, yapılan çalışma nedir bakıp gereğini yapacağız. Öncelikle izin makamlarını sorgulayacağız. Eğer yasadışı ise hangi makam izin verdi de bunları döktüler onu araştıracağız. Önce neler döküldü, nereden izin alındı, miktarı nedir bakıp ona göre hareket edeceğiz, rapor bekliyorum, rapor perşembeye çıkar.