SAATLER ne olacak?

Avrupa 27 Ekim 2017 tarihinde saatleri geri alarak kış saati uygulamasına geçmeye hazırlanırken, Kıbrıs’ın kuzeyinde gözler yeniden Bakanlar Kurulu’na çevrildi

UBP-DP Azınlık Hükümeti’nin geçen yıl “kış saati uygulaması”nı Türkiye’ye paralel kaldırması hem karmaşaya, hem de ciddi tartışmalara neden olmuştu. Özellikle okullara karanlıkta giden çocukların durumu kriz yaratmıştı. Şimdi gözler 27 Ekim’e çevrildi.
 

Didem MENTEŞ


Avrupa, 27 Ekim 2017 tarihinde saatleri geri alarak, kış saati uygulamasına geçmeye hazırlanırken, Kıbrıs’ın kuzeyinde ne olacağı henüz bilinmiyor!
UBP-DP Azınlık Hükümeti geçtiğimiz yıl Türkiye’nin kararına paralel olarak Avrupa saatinden uzaklaşmış, kış saati uygulamasını da kaldırmıştı.

Hükümetin “Avrupa Saati”ne uyumdan vazgeçmesi, adada iki ayrı saat dilimi yaratmış, kamudaki mesai saatleri ise defalarca değişmişti.
Girne Dağ Yolu’ndaki acı trafik kazasıyla büyüyen tartışmalar, çocukların karanlık saatlerde okula gitmesiyle birlikte farklı bir boyut kazanmıştı.
 

Kış mesaisi 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak…

18 Eylül’de başlayacak ‘Kış mesaisi’ne göre çalışma saatleri Pazartesi, Salı, Çarşamba Cuma günleri 08.00-12.30/13.00-16.15; Perşembe günleri ise 08.00-12.30/ 13.00-17.30 olarak aynı şekilde sürecek

Kamu Görevlileri Yasası’nda yapılan değişiklikle,  geçtiğimiz Nisan ayı itibarıyla yürürlüğe giren ‘kış ve yaz mesai saati uygulaması’na bağlı olarak, kış mesaisi 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak.

Kış mesaisine göre çalışma saatleri Pazartesi, Salı, Çarşamba Cuma günleri 08.00-12.30/13.00-16.15; Perşembe günleri ise 08.00-12.30/ 13.00-17.30 olarak aynı şekilde devam edecek.

Okullarda ise ilköğretim öğrenciler 8:00- 12:40 saatleri arasında, orta eğitim öğrencileri ise 7:55- 13:05 saatleri arasında ders başı yapacak…

Okullarda ise ilköğretim öğrencileir 8:00- 12:40 saatleri arasında, ortaeğitim öğrencileri ise 7:55- 13:05 saatleri arasında ders başı yapacak. Eğitim Bakanlığı Ders Çizelgesi’ne göre öğretim yılı içerisinde, gerek duyulması halinde okulun başlama ve bitiş saatleri yeniden düzenlenebilecek.

Avrupa 27 Ekim 2017 tarihinde saatleri geri alarak, kış saati uygulamasına geçmeye hazırlanırken, Kıbrıs’ın kuzeyinde kış saati uygulamasına geçilmesiyle ilgili Hükümet yetkililerden ses yok.

Kamu Görevlileri Yasası’nda yapılan değişiklikle, kamuda kış ve yaz mesai saatleri uygulanması 3 Nisan 2017’de başlamıştı. Yaz mesaisi çalışma saatleri Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma günleri 07.30-14.00; Perşembe günleri ise 07.30-12.30/13.00-17.00 olarak devam ederken, yaz mesaisi saati haftalık 35 saat olarak uygulanıyor.

Kış mesaisinde çalışma saatleri ise Pazartesi, Salı, Çarşamba Cuma günleri 08.00-12.30/13.00-16.15; Perşembe günleri ise 08.00-12.30/ 13.00-17.30 olarak uygulanmaya konulmuştu.

Yaz mesaisinde haftalık çalışma saati 35, kış mesai saatlerinde haftalık çalışma saati 40 saat olarak düzenlenirken, kış mesaisi Eylül ayının 3’üncü Pazartesi yani 18 Eylül 2017’de başlayacak.

YENİDÜZEN’ konuşan kamuda örgütlü sendika yetkilileri, ‘saat uygulaması’nın Nisan ayında yürürlüğe giren son haliyle devam ettiğini belirterek, hükümetin saatleri geri çekerek kış saati uygulamasına geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sendikalar ‘saatlerin geri alınması’ istiyor

Kamuda örgütlü sendikalar, ‘saat uygulaması’nın Nisan ayında yürürlüğe giren yasadaki son haliyle devam ettiğini belirterek, Hükümetin saatleri geri çekerek kış saati uygulamasına geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Hükümetin geçen sene yaşanan kazalar gibi kötü olaylardan ders almasını umarak, saatlerin geri alınmasını sağlayıp,  insanların gün ışığından daha fazla yararlanmasını sağlaması gerektiğine dikkat çekti.

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem ise Hükümetin geçen yıl yaşanan tüm olumsuzlukları dikkate alarak, Suudi Arabistan saati uygulamasından vazgeçip, Avrupa saati uygulaması geçmesi gerektiğini vurguladı.

 

YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ise ‘saat uygulaması’ kararının devam ettiğini belirterek, 18 Eylül Pazartesi günü ilköğretimde saat 8:00- 12:40, orta eğitimde ise 7:55-13:05’te ders başı yapılacağını açıkladı.

 

Eğitim Bakanı Özdemir Berova:
“Kamu ve özeldeki çalışma saatlerine bağlı olarak yeniden düzenlenebilir”

Eğitimde saat uygulamasıyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, ‘saat uygulaması’ kararının devam ettiğini belirterek, 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak olan yeni dönemde ilköğretimde okulların saat 8:00- 12:40, orta eğitimde ise 7:55-13:05’te ders başı yapılacağını açıkladı.

Eğitim Bakanlığı Akademik Çizelgesi’nde okul öncesi, ilkokul, ortaokul, genel lise, fen lisesi, resmi - özel kolej ve anadolu liselerinin haftalık ders dağılım çizelgeleri ve saatlerinin belirtildiğini aktaran Berova, öğretim yılı içerisinde, kamu ve özeldeki çalışma saatlerine bağlı olarak, gerek duyulması halinde okulun başlama ve bitiş saatlerinin yeniden düzenlenebileceğini vurguladı.

Hükümetin “Avrupa Saati”ne uyumdan vazgeçmesi, adada iki ayrı saat dilimi yaratmış, kamudaki mesai saatleri ise defalarca değişmişti.
 

‘Kaos’ yaşanmıştı!

Hatırlanacağı üzere UBP-DP Azınlık Hükümeti, 8 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında,  yaz saati uygulamasının yıl boyunca sürdürülmesi hakkında karar üretmiş, Başbakan Hüseyin Özgürgün basın toplantısıyla alınan kararı duyurmuştu.

Hükümetin yaz saati uygulaması kamuoyunda tartışmalara neden olmuş, kamu ve özel sektördeki çalışma saatlerinde ‘kaos’ yaşanmıştı. Değirmenlik dağ yolundaki 3 ölümlü trafik kazası sonucu halkın sokaklara dökülmesiyle yeniden gündeme gelen ‘saat uygulaması’, birkaç kez değiştirilerek, Hükümet ve sendikaların uzlaşısıyla Nisana ayında son halini almıştı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu 13 Mart 2017 tarihli birleşiminde Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nı onaylamış, Esas Yasanın 105’inci maddesinde yapılan değişiklikle kamuda çalışma saatleri yaz ve kış mesaisi olarak düzenlenebilecek. Yasa resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

 

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan:
“Umarız aynı hata yapılmaz, saatler geriye alınır”

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Ahmet Kaptan, Hükümetin geçen sene yaşanan kazalar gibi kötü olaylardan ders almasını umarak, saatlerin geri alınmasını sağlayıp,  insanların gün ışığından daha fazla yararlanmasını sağlaması gerektiğine dikkat çekti. Kaptan, şunları söyledi: “Yasaya konulduğu gibi bu yılda saatler aynı şekilde devam edecek. Hükümet geçen sene yaşananlardan ve saatlerin ısrarla değiştirilmemesinden dolayı karanlıkta insanların işe gidişinden, karanlıktan dolayı meydana gelen trafik kazalarından ve kazalarda birçok genç insanın hayatını kaybetmesinden gerekli dersi aldığını düşünüyoruz. Umarız aynı hatayı bu sene de yapmazlar ve saatler geriye alınarak, gün ışığından daha fazla yararlanılması ve kazaların önüne geçilmesi sağlanır ve başka ailelerimiz de ayını acıyı yaşamaz. Kamuda verimliliği artıracak birçok önlemler var, bunu biran önce hayata geçirilmelidir. Örneğin hizmet içi eğitimlere önem verilmeli, bazı daire ve kurumlarımızdaki fazla personelin eksik olan yerlere aktarılması elzem arz etmektedir. Örnek vermek gerekirse Sivil Havacılık Dairesi’nde fazla personelin olduğu bir gerçektir. Geçici veya Özelleştirme Yasası’ndan alınan fazla personel vardır ama aynı dairede kadrolu personel eksikliği de vardır. Teknik bir daire olduğundan orada aksamalar olmaktadır. Geçici ve özelleştirme yasasından alınan personele bu görevler yaptırılamaz. Bunlar düzeltilmelidir”

 

KTOEÖS Başkanı Selma Eylem:
“Hükümet Suudi Arabistan saati uygulamasından vazgeçmeli”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem ise Hükümetin geçen yıl yaşanan tüm olumsuzlukları dikkate alarak, Suudi Arabistan saati uygulamasından vazgeçerek, Avrupa saati uygulaması geçmesi gerektiğini vurguladı. Eylem şunları belirtti:  “Akademik Takvim hazırlanırken ve dağılım çizelgeleri yayınlanırken, 7:55- 13:05’e göre hazırlandı. Ancak çizelgeye not düşülerek, öğretim yılı içerisinde, gerek duyulması halinde okulun başlama ve bitiş saatleri yeniden düzenlenebileceği belirtildi. Yani her yıldan farklı olarak böyle bir not düştüler. Şimdi görünen odur ki ileri saat uygulamasını değiştirmeyecekler. Şuanda kadar Bakanlar Kurulu böyle bir karar almış değil. Yaz saati uygulamasının kalkıp kalkmayacağı ile ilgili resmi bir açıklama yoktur. Resmi açıklama olduğu takdirde diğer sendikalarla beraber, bu konuyu değerlendireceğiz. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda devam etmeye niyetliyiz ama dediğim gibi bu konudaki alınacak olan tavrı diğer sendikalarla birlikte değerlendireceğiz. Bu tüm kamuyu ilgilendiren bir konudur. Geçen yılki uygulamada yapılan 8:30 gibi ders başı yapılmasının, kamuda çalışanların çocuklarını karanlıktan korumuştur ama özel sektörde çalışan ailelerin çocukları ne yazık ki saat 7:00 gibi karanlıklarda yollardaydı. Şuana kadar da dağ yollarında herhangi bir çalışma ve iyileştirme yoktur. Hükümet tüm bunları dikkate alarak, bu ileri saat uygulamasını kaldırması ve Suudi Arabistan saati uygulamasından vazgeçmelidir diye düşünüyorum. Bu konudaki ısrar devam edilirse diğer sendikalarla ortak bir karar üreteceğiz.

 

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri