Göç Yasası olarak nitelendirilen, Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş -Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası'nın iptali için sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu “Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi”, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri’yi ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. “Göç Yasasına Dur De” İnisiyatifi adına ziyarette konuşan Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis, Anayasa Mahkemesi Başkanı Şafak Öneri’nin 4 yıl önce yasayla ilgili ortaya koyduğu görüşler paralelinde bugünkü mücadeleyi sürdürdüklerini ifade etti. Cumhurbaşkanının yasayla ilgili görüş istediği Anayasa Mahkemesi’nin karar ürettiği heyet üyelerden biri olan ve Göç Yasasını Anayasaya aykırı bulan Şafak Öneri’nin ülkede var olan krizin faturasının tüm kesimlere eşit paylaşılmadığı tespitine vurgu yapan Mehmet Seyis, sendikalar olarak da krizin bedelinin sadece çalışandan çıkartılmaya çalışılmasını eleştirdi. Göç yasasının toplum tarafında hazmedilmediğine vurgu yapan Mehmet Seyis, ülkeyi yönetenlerin yaptıkları uygulamaların kendilerini doğru çıkarttığına dikkat çekerek, “vergi toplamayan devletin daha da ileri giderek yıllardır vergisini ödemeyenlere af getirmesinin, ortaya koydukları gerçekleri doğrular nitelikte olduğunu belirtti.
Şafak Öneri: “Kararımın arkasındayım”
Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi’ni kabulde Göç Yasasıyla ilgili olarak 4 yıl önce verdiği kararın arkasında olduğunu belirtti. Şafak Öneri, “Yargıçlar siyasi polemiğe girmezler, kararlarını kanunlar çerçevesinde verirler. Verilen görüşler hukuki olarak aynen durmaktadır. Hakimler verdikleri kararın her zaman arkasındadır” değerlendirmesinde bulundu.
“Göç Yasasına Dur De” İnisiyatifini oluşturan sendikalar
Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi, şu sendikalardan oluşuyor:
“KTOEÖS, KTÖS, Dev-İş, Dev-Genel İş, Emek-İş, BES, Türk-Sen, KTAMS, El-Sen, Tel-Sen, Güç-Sen, MAĞUSA Türk Genel İş, Tıp-İş, Çağ-Sen, Basın-Sen, Sağlık-Sen, DAÜ-SEN, DAÜ-BİR-SEN, Mec-Sen, Bank-Sen, Hava-Sen, Petrol-İş, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası, Hür-İş, Kamu-İş, Kamu-Sen, As-Sen, Gıda-Sen, Liman-Sen, Bel-Sen, Memur-Sen, DAÜ Per-Sen, Din Gör-Sen, BASS, Bay Sen"
(tak)