Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu: “Tüzük bize 6+6 ay süre kazandırdı”

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, Bakanlar Kurulu’nun geçirdiği tüzükle, 6 ay zaman kazandıklarını söyledi.




Ayşe Güler

Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, Bakanlar Kurulu’nun geçirdiği tüzükle, 6 ay zaman kazandıklarını söyledi. Tüzüğün, 6 ay daha uzatılabileceğini belirten Sucuoğlu, bu sürede, kamu hekimlerinin, özel hastane ya da kliniklerde, bakanlık gözetiminde görev yapabileceğini dile getirdi.
Sucuoğlu şöyle konuştu:  “Bakanlar Kurulu’nun geçirdiği tüzük bize 6 aylık bir zaman kazandırmıştır. Bu tüzük, ilgili sağlık örgütleri ile de birlikte hazırlanmıştır. Ayrıca, gerek görülürse, 6 aydan sonra 6 ay daha uzatma şansımız vardır… Bu süre içerisinde, Döner Sermaye Yasası’na yönelik olarak Anayasa Mahkemesi’nden olumlu yanıt gelirse tüzük hemen devre dışı kalır. Yasa geçtiği anda, tüzük kendini fesheder.”

“Bu hafta sonuna kadar çalışmalar şekillenecek”

Sucuoğlu, hazırlanan tüzüğün hayata geçerek, Resmi Gazete’de yayımlandığını kaydetti.

Dün gün boyunca hastane başhekimleri ve yardımcılarıyla toplantı yaptıklarını söyleyen Sucuoğlu, yapılan görüşmede hastanede mesai saati dışında poliklinik yapmak isteyen doktorların hizmet vereceği oda sayısı durumunun ne olduğu, hangi branşta hizmet verip veremeyeceğinin konuşulduğunu belirtti.

Dr Sucuoğlu, kamu doktorlarının hastanelerdeki alt yapı sıkıntısıyla ilgili başhekimlere müracaat edeceklerini, hazırlanan rapora göre hareket edeceklerini söyledi.

İzinli özel hastane yetkilileriyle de dün bir araya geldiklerini ifade eden Sucuoğlu, süreçle ilgili ‘ön hazırlık’ çalışmalarının bugün de devam edeceğini aktardı.

Ayrıca Sucuoğlu, bu hafta sonuna kadar çalışmaların şekilleneceğini de dile getirdi.

“Bunun ötesi yok”

Tüzükle ilgili eleştirilerin hatırlatıldığı Sucuoğlu, “Bunun ötesi yok. Tüzük, hükümet olarak mağduriyeti ortadan kaldırmak için attığımız adımdır. Hükümetin kararı bu yöndedir.  Bugünkü (dünkü) Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuyu konuştuk, bir sıkıntı olmadı. Çünkü geçtiğimiz hafta imzalar atılmıştı” şeklinde konuştu.

“Özel hastanelerle protokol imzalanacak”

Sucuoğlu, tüzük gereği Sağlık Bakanlığı ile gönüllü çalışmak isteyen izinli özel hastanelerle geçici süreliğine protokol imzalanacağını da açıkladı, “Başhekimlerden ihtiyaç doğrultusunda hastanelerin alt yapıları yetmiyorsa o yönde bir açılım yapıyoruz. Tüzüğün de amacı bu…” dedi.

Döner Sermaye Yasası’nın hayata geçmiş olması halinde bu sıkıntıların da büyük oranda yaşanmayacağına işaret eden Sucuoğlu, “Anayasa Mahkemesi’nde görüşülecek olması, ikinci iş yasağının gündemde olması sağlıkta sıkıntı oldu” şeklinde konuştu.

“Tüm kliniklerde değil, Sağlık Bakanlığı’ndan izni olanlar…”

Sucuoğlu, tüzük gereği kamu doktorlarının tüm kliniklerde değil, Sağlık Bakanlığı’ndan izni olanlarda hizmet vereceklerini aktardı.

İzinli özel kliniklerinin bazılarının tüzüğe sıcak bakmadığını da dile getiren Sucuoğlu, şu anda özelde çalışan 81 tıp doktoru, 88 diş hekiminin bulunduğunu, 14 de özel hastanenin olduğunu söyledi.

Sucuoğlu, “Bir kısım doktor, kliniklerini kapadı, bir kısmı yalnızca kamuda hasta bakacağını açıkladı. Kapatılan hastanelerle ilgili tepsimiz yok. ancak sıkıntı olduğunda, şikayet geldiğinde gidip bakacağız” dedi.

“Önce soruşturma sonra rapor…"

Sucuoğlu, mahkeme emrine uymayan doktorlara uygulanacak prosedüre yönelik de bilgi vererek, Sağlık Bakanlığı’na şikayet dosyası ulaşması halinde soruşturma başlayacağını, yapılacak soruşturma kapsamında da hazırlanacak raporun Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı’na iletileceğini belirtti.


Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu:
“Tüzük ile ilgili yargıya başvuruda bulunacağız”

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu,  Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanan tüzüğü yargıya taşıyacaklarını açıkladı.

Gardiyanoğlu, “Sağlıkta hareketlilik bundan sonra başlayacak” diye konuşarak, yasal mevzuatın hazırlanan tüzüğe cevap vermediğini ifade etti.

Tüzük dışında 6 ayda bir toplanması gereken Özel Sağlık Hizmetleri Kurulu ile ilgili de harekete geçeceklerini dile getiren Gardiyanoğlu, ilk toplantıda yasa dışı çalışan klinik ve muayenelerin kapatılmasına yönelik karar üreteceklerini dile getirdi.

Gardiyanoğlu, yarın sabah saat 10.00’da hem kliniklerini yasallaştırmak isteyen 32 kamu hekimi hem de ‘ikinci iş’ yasağına uymayanlarla ilgili Sağlık Bakanlığı’na başvuracaklarını, aynı müracaatı mahkeme emrini yerine getirmek için Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı’ya da yapacaklarını aktardı.


 

 

MANDAMUS EMRİ NEYDİ?

Sağlık Bakanlığı’na 6 ay süre!

Davayla ilgili kararı Yargıtay Mahkemesi Başkanı Ahmet Kalkan okumuştu.

Kalkan, bu davayla ilgili olarak Yargıtay’ın ‘mandamus emri’ (bir yetkinin yerine getirilmesi) ile ilgili emir verip veremediğine yönelik talepleri değerlendirerek, Yargıtay Mahkemesi’nin bu yönde bir emir verebileceğine vurgu yapmıştı.

Yargıtay Mahkemesi, davada Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin, kamuda çalışan doktorlarla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın disiplin işlemi yapmadığını, Maliye Bakanlığı’nın da vergi alarak ‘idarenin yasalara aykırı’ davrandığını, bu bağlamda Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın uygulanmasına yönelik talebini de değerlendirmişti.

Hatırlanacağı üzere; Yargıtay Mahkemesi, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği’nin talebi doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı’na ve Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun bugünden (1 Şubat 2017) itibaren, 6 ay zarfında, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 43’e (1), 45 ve 93’e (1) maddeleri altındaki yetkililerini kullanarak, kamudaki görevleri dışında başka iş yapan kamu sağlık çalışanı doktorla ilgili yasal görevlerini yerine getirmelerine dair mandamus emri verilmesini kararlaştırmıştı.

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri