Yargıtay Mahkemesi’nin Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 43’üncü maddesinin uygulanması için Sağlık Bakanlığı’na tanıdığı 6 aylık sürenin dolmasına 1 hafta kaldı, gözler yeni sürece sağlıktaki olası krize çevrildi
1 Ağustos’ta dolacak ‘kamu hekimlerine yönelik ikinci iş yasağı’na ilişkin yoğun mesai harcanıyor. Dün konu önce Bakanlar Kurulu’nda, sonrasında da sağlıkta örgütlü sendikalarla masaya yatırıldı.
Ayşe GÜLER
Sağlıkta ‘ikinci iş’ yasağının yürürlüğe girmesine 1 hafta kala, ‘ara formül’ üzerinde uzlaşı sağlanması için yoğun mesai harcanıyor.
UBP-DP Azınlık Hükümeti dün gün boyunca; Yargıtay Mahkemesi’nin Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 43’üncü maddesinin uygulanması için verdiği kararın nasıl uygulanacağına yönelik ter döktü.
Önce Bakanlar Kurulu, sonrasında da sağlıkta örgütlü sendikalarla ‘ikinci iş’ masaya yatırıldı.
Taraflarla bir araya gelen Sağlık Bakanlığı, 1 Ağustos’tan sonra kaos yaşanmaması için ara formül olarak ortaya koyduğu ancak Bakanlar Kurulu’ndan onay alamadığı ‘Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü’ zemininde hazırladığı yeni tüzüğü taraflarla paylaştı.
GELİR PAYLAŞIMI %60/40’DAN %70/30’A İDDİASI… Toplantıda ‘ortak zemine’ yaklaşıldığı ifade edilse de şu anda üzerinde tartışılan 2 nokta; asgari muayene ücreti yüzdelikleri ile kliniklerin kiralama/devredilmesi oldu. Daha önce %60/40 olarak belirlenen gelir paylaşımının %70/30 olarak değiştirildiği iddia edildi.
Sıkıntılı iki nokta: Yüzdelikler ve kiralamalar…
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ve Müsteşar Kemal Deniz Dana, Maliye Bakanlığı Müsteşarı, Tıp-İş Sendikası yanı sıra Serbest Çalışan Hekimler Birliği ile bir araya geldi.
Üç buçuk saat süren toplantıda ‘ortak zemin’ oluştuğu belirtildi.
Şu anda netleşmeyen, üzerinde tartışılan 2 nokta; hastane ve kliniklerinin kamuya açılmasının ardından Tabipler Birliği’nin belirleyeceği asgari muayene ücreti yüzdelikleri ile kliniklerin kiralama/devredilmesi oldu.
Daha önce %60/40 gelir paylaşımının %70/30 olarak değiştirildiği iddia edildi.
Hatırlanacağı üzere bakanlık tarafından hazırlanan tüzükte; Tabipler Birliği’nin belirleyeceği asgari muayene ücretinin %60’ının ilgili doktora, geriye kalan %40’ının da Sağlık Fonu’na kalması öngörülüyordu.
YENİDÜZEN, taraflarla görüştü…
Dün gün boyunca ‘sağlıkta ikinci iş’ ile ilgili yoğun mesai harcayan Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, ‘ikinci iş’ yasağı ile ilgili ara formül olarak yeni bir tüzük hazırladıklarını söyledi, “Sözlü olarak anlaştık. Maliye ile bugün son bir rötuş yapacağız” dedi.
Tabipler Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu ise Sağlık Bakanlığı ile sağlıkta örgütlü sendikalar arasında ‘ortak’ bir zemin oluştuğunu ifade etti, yüzdeliklerin yanı sıra kliniklerin nasıl kiralanacağı ve devlete nasıl devredileceği konularının ön planda olduğunu belirtti.
Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu da hazırlanan tüzüğün yasal zeminde olmadığını, bu tüzüğün Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi halinde ara emri alınması talebiyle yeniden yargıya başvuracaklarını açıkladı.
Gardiyanoğlu ayrıca %60/40 gelir paylaşımının %70/30 olarak değiştirildiğini de söyledi.
Öte yandan görüş almak için aradığımız Tıp-İş Başkanı Dr Sıla Usar İncirli’ye ise ulaşılamadı.
SUCUOĞLU: “MALİYE İLE SON RÖTUŞ BUGÜN”…YENİDÜZEN, dün ilgili taraflarla görüştü… Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, ‘ikinci iş’ yasağı ile ilgili ara formül olarak daha önce hazırladıkları ‘Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü’ dışında yeni bir tüzük çalışması yaptıklarını açıkladı, “Sözlü olarak anlaştık. Maliye ile bugün son bir rötuş yapacağız” dedi.
Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu
“Sözlü olarak anlaştık. Maliye ile bugün son bir rötuş yapacağız”
Sağlık Bakanı Dr Faiz Sucuoğlu, ‘ikinci iş’ yasağı ile ilgili ara formül olarak yeni bir tüzük hazırladıklarını söyledi, “Sözlü olarak anlaştık. Maliye ile bugün son bir rötuş yapacağız” dedi.
Yeni tüzüğün detaylarıyla ilgili bilgi vermeyen Sucuoğlu, ara formül olarak yasal çerçeve içerisinde çözüm bulmaya çalıştıklarını, söz konusu tüzüğün Bakanlar Kurulu’ndan geçmesinin ardından yeni kesinleşeceğini kaydetti.
Sucuoğlu, daha önce hazırladıkları ‘Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü’ ile yeni tüzük arasında uçurum fark olmadığını ancak açılım olduğunu söyleyerek, “Yeni tüzüğe yaklaşım olumlu. Daha tam netleşmedi ancak bugün itibariyle netleşeceğini düşünüyorum. Artık biz de rahatlayalım, herkes rahatlasın” dedi.
ARİFOĞLU: “İKİ NOKTA DIŞINDA UZLAŞIYA DOĞRU”… Tabipler Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu ise bakanlık ve sağlıkta örgütlü sendikalar arasında ‘ortak’ bir zemin oluştuğunu ifade etti, şu anda yüzdeliklerin yanı sıra kliniklerin nasıl kiralanacağı ve devlete nasıl devredileceği konularının tartışıldığını, iki nokta dışında uzlaşıya doğru gidildiğini söyledi
Tabipler Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu
“Ortak zemin oluştu”
Tabipler Birliği Başkanı Dr Kenan Arifoğlu ise Sağlık Bakanlığı ile sağlıkta örgütlü sendikalar arasında ‘ortak’ bir zemin oluştuğunu ifade etti.
Şu anda ortaya çıkan tüzükte modifiye edilmiş, fikir ayrılıkları olan bazı bölümler olduğunu, bunlar üzerinde tartışıldığını kaydeden Arifoğlu, yüzdeliklerin yanı sıra kliniklerin nasıl kiralanacağı ve devlete nasıl devredileceği konularının ön planda olduğunu belirtti.
Arifoğlu, “İki nokta dışında uzlaşıya doğru gidiliyor. İşin özünde, kliniklerin nasıl kullanacağı yer alıyor. Sonuç olarak hazırlanan tüzük, kliniklerin şu an için kapatılmaması ve kullanılması üzerinedir” dedi.
Olayları dışarıdan takip ettiğini, konunun bugün ya da yarın sonuçlanacağını dile getiren Arifoğlu, “Sona yaklaşılıyor. Bu sorunu çözmek zorundayız. Bu günlerde hekimlerin stres kat sayıları yüksektir. Herkes tedirginlik içerisinde… Bu durum doktorların hayatlarına da yansıyor” şeklinde konuştu.
Ara formül…
Arifoğlu, ara formülün devlet hastaneleri ve sağlık ocaklarındaki alt yapı sıkıntılarının henüz çözülmemesi ve ilgili yasaların hayata geçmemesi nedeniyle Hükümet tarafından üretildiğini kaydetti.
“Örneğin, Demirhan’da devlette çalışan bir çocuk hekiminin kliniği var. Devlet bu kliniği kiraladığında, burası kamusal alan haline gelir. Burada da hekim, özel hasta bakma hakkını kullanabilir” diyen Arifoğlu, “Bu hakkı kullanan hekim, belli oranda da aldığı paranın bir kısmını da Sağlık Fonu’na aktarılır. Böylelikle Sağlık Fonu’na sıcak para biter. Belli aralıklarla devlete yatırılır, bu şekilde de devam eder” şeklinde konuştu.
“Kliniklerin kapısına bir anda kilit vurulması mümkün değil”
Ülkede faaliyet gösteren kliniklere ciddi yatırım yapıldığını, bir anda kapılarına kilit vurulmasının mümkün olmadığını ifade eden Arifoğlu, “İnsanlara böyle bir ceza kesmeye hak var mı? 35-40 yıldır devlet olarak hekimlere göz yumdun. Damdan düşer gibi kesebilir miyim? Bir geçiş dönemi olması gerekiyor” dedi.
Arifoğlu özetle şöyle devam etti: İnsanlar bu durumu kamuda çalışan kardeşi olduğunda anlıyor. Son bir aydır, arkadaşım izinde… Ben gece gündüz, 7-24 on call haldeyim. İnsanlar, ağır bir yük içerisinde çalışıyor. Belli hakları var insanların, bunları kullanıyorlar.
Kliniklerin belli süre kapatılmaması formülünün geçiş dönemi ile mümkün olduğunu yineleyen Arifoğlu, bu süre içerisinde Döner Sermaye Yasası’nın hayata geçmesi, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili düzenlemelerin yapılması halinde kliniklerin kapatılabileceğini söyledi.
GARDİYANOĞLU: “TÜZÜK BAKANLAR KURULU’NDAN GEÇERSE, ARA EMRİ BAŞVURUSUNDA BULUNACAĞIZ”…Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu da hazırlanan tüzüğün yasal zeminde olmadığını, bu tüzüğün Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi halinde ara emri alınması talebiyle yeniden yargıya başvuracaklarını açıkladı.
Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu
“Tüzük Bakanlar Kurulu’ndan geçtiği an, ara emri başvurusunda bulunacağız”
Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr Remzi Gardiyanoğlu, hazırlanan tüzüğün yasal zeminde olmadığını, bu tüzüğün Bakanlar Kurulu’ndan geçmesi halinde ara emri alınması talebiyle yeniden yargıya başvuracaklarını açıkladı.
“Ortada mahkeme kararı varken, bu durum tüzükle delinemez” diyen Gardiyanoğlu, yeni tüzük çalışması ile asgari muayene ücretindeki %60/40 gelir paylaşımının %70/30 olarak değiştirildiğini söyledi.
Gardiyanoğlu, tüzükle birlikte kamu hekimlerinin mesai saati içinde veya dışında özel hasta bakmasının yasallaşacağını savundu.
2 Ağustos itibariyle hem Ombudsman hem de Sağlık Bakanlığına ‘ikinci iş’ yapan hekimlerle ilgili şikayetlerini yapacaklarını söyleyen Gardiyanoğlu, “Yeni çalışma ile devlet alacaklı çıkacak, halkı kandırıyorlar” dedi.