Şahali: "TÜK'ü kapatmayacağız"

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı, CTP Milletvekili Erkut Şahali, TÜK’ün finansa erişme konusunda tıkanma noktasında olduğunu aktardı, “Kurumu kapatmayacağız” dedi.

Ayşe GÜLER

Toprak Ürünleri Kurumu, Genel Kurul’da gündem oldu.

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, kurumun ciddi borç faizi altına sokulduğunu savunarak, işlem giderlerinin arttığını, özel sektörle rekabet edemez hale geldiğini öne sürdü.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı, CTP Milletvekili Erkut Şahali, kurumun özel bir bankaya yapılan borçlandırılmasına yönelik eleştirileri yadırgayarak dinlediğini, bu konudaki kararın eski hükümet döneminde alındığını kaydetti.


Meclis Genel Kurulu’nda hafta sonu yaşanan sel felaketi konuşuldu.

Başbakan Tufan Erhürman,  “Hata vardı demek yerine, hasarları hızla gidermek, insanlara yardım eli uzatmak konusuna odaklanmalıyız” dedi.

Erhürman, yapılan ziyaretlerde bazı bölgelerle ilgili yapılan tespitlerin not edildiğini, bu konuda çalışma planı üzerinde çalışıldığını kaydetti.

KTMMOB ile Havza Yönetim Planı hazırlığı içinde olduklarını, çalışmaların yaz döneminde tamamlanacağını ifade eden Erhürman,  sonbahar ve kışa hazırlıklı girileceğini kaydetti.

Erhürman, “Gerekli tespitler yapıldı notlar aldı. Yaz aylarında sıkıntıyı çözeceğiz. Kamusal alandaki sıkıntıları gidermek için kaynağa ihtiyaç var” dedi.

UBP Genel Başkanı, Milletvekili Ersin Tatar ise, Taşkent bölgesinde büyük mağduriyetler yaşandığını aktardı, mağduriyetlerin giderilmesi için adım atılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı da vatandaşların yardımına koşan hükümet yetkililerine, belediye ve sivil savunma ekiplerine de teşekkür etti.

Bu felaketlerin yaşanmasının ardından ‘hastalıklı ruh haliyle’ birçok vatandaşın devlete ve hükümete hınç kültürü ile saldırdığını öne süren Arıklı, “Saldırmak yerine yaraları sarmak, acıları paylaşmak gibi özelliğin olması gerekiyor” dedi.

 

Tatar: “Mağduriyetlerin giderilmesi için adım atılmalı”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, ‘sel felaketi’ ile ilgili 62. madde kapsamında söz aldı.

Tatar, ilk olarak Türkiye’de seçimlerin sona erdiğini, sonuçların hayırlı olmasını diledi.

Hafta sonu ülkemizde doğal afet yaşandığını belirten Tatar, Taşkent’i ziyaret ettiğini, oradaki dolu tanelerinin halen bloklar halinde durduğunu kaydetti.

Tatar, bölgede büyük mağduriyetler yaşandığını aktardı.

“Ziyaretle bu işler olmuyor. Vatandaşlar, devletin kendilerine sahip çıkmasını bekliyor” diyen Tatar,

2 ay önce Dikmen’de yaşanan sel felaketinin mağduriyetlerinin giderilemediğini de belirtti.

“Doğal afet ilan edilirse devlet bunları kendi fonlarından mı karşılar” diye soran Tatar, “Vatandaşlar arasında bir ayrım olacağını düşünmüyorum” dedi.

Tatar, özellikle Haspolat bölgesindeki yollarda yaşanan durumu ‘korkunç’ diye tanımayarak, gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini, değişen iklim koşullarında bunlar olup, olmayacağını bilediğini belirtti.

Mağduriyetlerin giderilmesi için adım atılması gerektiğini yineleyen Tatar, “Vatandaşlara geçmiş olsun diliyorum. Evlerinde kalamayacak şekilde zarar görenler var. Bu insanlar nereye yatacak?” dedi.

Tatar, Otelciler Birliği’nin mağdur vatandaşlara yönelik yaptığı adıma da teşekkür etti.

 

Arıklı: “Dayanışma kültürü kayboldu”

YDP Genel Başkanı, Milletvekili Erhan Arıklı, 2010 yılında Güzelyurt yaşanan, geçtiğimiz yıl Ciklos’ta meydana gelen sel felaketinin ardından ülkenin geçtiğimiz gün ciddi bir sel felaketi ile karşı karşıya kaldığını belirtti

Arıklı, vatandaşların yardımına koşan hükümet yetkililerine, belediye ve sivil savunma ekiplerine de teşekkür etti.

Bu felaketlerin yaşanmasının ardından ‘hastalıklı ruh haliyle’ birçok vatandaşın devlete ve hükümete hınç kültürü ile saldırdığını öne süren Arıklı, bu gibi felaketlerin birçok ülkede yaşandığını kaydetti.

Arıklı, “En gelişmiş ülkelerde bile böyle felaket olabiliyor. Saldırmak yerine yaraları sarmak, acıları paylaşmak gibi özelliğin olması gerekiyor” dedi.

Yaraların sarılmasıyla bu olayda geçmiş hükümetlerin suçu olup olmadığının tartışılabileceğini ifade eden Arıklı, dayanışma kültürünün kaybolduğunu ifade etti.

Arıklı, “Yağmur suların göletlerde biriktirilmesiyle, yağmuru bereket diye değerlendirebilsek çok mutlu bir toplum olacağız. Geçtiğimiz yıl göletlerde gerekli temizliği yapamadık” şeklinde konuştu.

 

 

Erhürman: “Kamusal alandaki sıkıntıları gidermek için kaynağa ihtiyaç var”

Başbakan Tufan Erhürman, evleri, hayvanları zarar gören insanlar başta olmak üzere herkese geçmiş olsun dileklerini iletti.

Erhürman, “Hata vardı demek yerine, hasarları hızla gidermek, insanlara yardım eli uzatmak konusuna odaklanmalıyız” dedi.

Yapılan ziyaretlerde bazı bölgelerle ilgili yapılan tespitlerin not edildiğini, bu konuda çalışma planı üzerinde çalışıldığını kaydeden Erhürman, geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketinin ardından büyük ölçüdeki sıkıntıların giderildiğini ancak kamuya ait noktalardaki sorunların giderilemediği, bu konuda Maliye’nin maddi olanaklarının önemli olduğunu belirtti.

Erhürman, Taşkent merkezli zararlara yönelik, Tarım Bakanlığı’na bağlı Genel Tarım Sigortası Hasar Tespit Komisyonu’nun bölgede inceleme yaptığını, beyan edilmesi halinde bu zararların giderileceği kaydetti.

Öte yandan ev içlerinde ortaya çıkan hasarın giderilmeye çalışılacağını ifade eden Erhürman, yolların ciddi hasar gördüğünü, bu konuda kaynak aktarılarak en acil olandan başlamak suretiyle gerekli işlemlerin yapılacağını belirtti.

Bu süreçte, Başbakanlık Acil Kriz Koordinasyon Merkezi tarafından sürekli olarak insanların uyarılmasının önemli olduğuna da değinen Erhürman, yaşanan felakete sivil savunma ekiplerinin zamanında müdahalede bulunduğunu dile getirdi.

Erhürman, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin ihtiyaçlı insanların konuk edebileceği takdirle karşıladığını kaydetti.

“Birçok noktada gerekli önlemleri alma konusunda geç kaldık. Hastaneyi acaba su basarmı diye çok ciddi önlemler aldık. Her böyle felaket yaşadığımızda böyle bir endişe içimizi karartıyor” şeklinde konuşan Erhürman, bu konudaki gerekli girişimlerin yaz aylarında yapılacağını açıkladı.

Erhürman, bir taraftan KTMMOB ile Havza Yönetim Planı hazırlığı içinde olduklarını, çalışmaların yaz döneminde tamamlanacağını ifade ederek, sonbahar ve kışa hazırlıklı girileceğini kaydetti.

“Son yağmurlarda metre kareye 235 kg yağmur düştü. Ciklos’la aynı yağış yaşandı…” diyen Erhürman,

“Gerekli tespitler yapıldı notlar aldı. Yaz aylarında sıkıntıyı çözeceğiz. Kamusal alandaki sıkıntıları gidermek için kaynağa ihtiyaç var” dedi.

 


Toprak Ürünleri Kurumu tartışıldı…

Toprak Ürünleri Kurumu, Genel Kurul’da gündem oldu.

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, kurumun ciddi borç faizi altına sokulduğunu savunarak, işlem giderlerinin arttığını, özel sektörle rekabet edemez hale geldiğini öne sürdü.

Çavuşoğlu: “TÜK özel sektörle rekabet edemez hale geldi”

Konuşmaların ardından Toprak Ürünleri Kurumu 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’na ilişkin Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi raporu, Komite Başkanı, CTP Milletvekili Fikri Toros tarafından okundu.

Toros’un ardından, UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı.

Çavuşoğlu, Toprak ürünleri Kurumunun önemini vurguladı.

Devletin TÜK’e aktardığı paralara ilişkin bilgi isteyen Nazım Çavuşoğlu, kurumun piyasayı düzenleyici görevinin önemini de anlattı.

Çavuşoğlu, kurumun ciddi borç faizi altına sokulduğunu savunarak, işlem giderlerinin arttığını, özel sektörle rekabet edemez hale geldiğini öne sürdü.

Bu durumun TÜK’ün kapatılması zeminini hazırlayabileceğini ifade eden Çavuşoğlu, “Kurum CTP döneminde iş yapamaz, fonksiyonları yerine getiremez durumu yeniden gündeme geliyor” dedi.

Amcaoğlu: “Gönyeli ve Kanlıköy’deki sıkıntılarda gerekenler yapılmazsa Lefkoşa el Fatiha olacak”

Çavuşoğlu’nun ardından UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, söz aldı, kürsüye çıktı.

Amcaoğlu,  2-3 ay önce Kanlıköy’deki sıkıntının giderilmesi için bakana bilgi verdiğini dile getirdi, sızıntıların sıkıntı yaratmayacağının ifade edildiğini kaydetti.

Hafta sonu yaşananları ibretle izlediklerini belirten Amcaoğlu, “Gönyeli ve Kanlıköy’deki sıkıntılar ile ilgili gerekenler yapılmazsa Lefkoşa el Fatiha olacak”

Amcaoğlu, Başbakanın sel felaketinden doğan zararların tazmin edildiğini söylediğini ifade ederek, kimlerin tazmin edildiğini, finansman kaynağının nasıl sağlandığını sorarak, bu konudaki yazılı soru önergesini Meclis Başkanı Uluçay’a iletti.

TÜK konusunda yapılan borçlara da değinen Amcaoğlu, yasa çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Amcaoğlu, üreticilerden ürünlerin yaz ayları itibariyle alınacağını, ödemelerin nasıl yapılacağını da sordu.

 

Taçoy: “Üreticilerin eline bir şey geçmeyecek”

Öte yandan UBP Milletvekili Hasan Taçoy ise kurumun borçlandırılmasına değinerek, “Benim hakkımı başka bir yere temlik etme hakkı kimseye verilmedi” dedi.

Taçoy, borçların ödenecek olması halinde üreticilerin eline bir şey geçmeyeceğini kaydetti.

Piyasada ‘denge sağlayacağı’ kurumun TÜK olması halinde planlı şekilde hareket edilmesi gerektiğine değinen Taçoy, bu konuda yanlış politika yürütüldüğünü belirtti.

Taçoy, “Kurumların bilançosu olup olmadığını sorarak, “Yıllardır bu bilançolar gelmiyor. Hiçbir şekilde elimize gelmez” dedi.

Taçoy, denetimde yalnızca sorgulama değil, planlama da olduğunu dile getirdi.

Ülkede yaşanan sel felaketlerine de değinen Taçoy, bölgede zararlarla ilgili tespit yapılması gerektiğini dile getirdi.

Şahali: "TÜK'ü kapatmayacağız"

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı, CTP Milletvekili Erkut Şahali, kurumun özel bir bankaya yapılan borçlandırılmasına yönelik eleştirileri yadırgayarak dinlediğini, bu konudaki kararın eski hükümet döneminde alındığını kaydetti.

Bakanlar Kurulu’na dayalı devam eden uygulamanın kendi bakanlık döneminde,  prensiplerinin saptandığı ifade eden Şahali, “Uygulama esasları belli olmayan durumu kayıt altına aldık. Yükümlülük altına girdiler. Anlaşma 55 milyon TL ile sınırlandırıldı” dedi.

Şahali, bilanço sorgulamasını hayretle dinlediğini de kaydetti.

2 Şubat 2018’de görevi devraldıklarında 2016 yılı ödenek aktarmalaları dahil yapılmadığını dile getiren Şahali, geride kalan başıboş yönetimi toparlamak bizi bugüne taşıdı. Bugün 2018, haftaya da 2019 bütçesini geçireceğiz” dedi.

Şahali, TÜK’te Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Denetim Kurulu’nun denetimlerin sürdüğünü ancak Sayıştay Başkanlığı’nın bu konuda gerekli istekliliği göstermediğini dile getirdi.

Sayıştay Başkanlığı’nın ilk günden başlayarak, bugüne kadar denetlemesi gerektiğini ifade eden Şahali,“Gönül ister ki, yapılacak denetimle kimin hangi yasa kapsamında kabahat, su istimali olduğu ortaya çıksın. Ancak Sayıştay Başkanlığı’nın gerekli istekliliğe sahip olmadığı, dönemsel rapor çıkarmayı tercih ettiği belli” dedi.

Ayrıca Şahali, TÜK’teki denetim sonuçlarının kısa süre içerisinde açıklanacağını da duyurdu.

Kamu Finansman ve Borç Yönetimi Yasası’na aykırı hareket edildiği iddiasının bugün itibariyle ortadan kalktığını da söyleyen Şahali, kurumun bu yasa tahtında borçlanabilme yetisine sahip olmadığını açıkladı.

 

Şahali’den Amcaoğlu’na: Önce öğreneceksiniz, sonra konuşacaksınız”

Bu sırada UB Milletvekili Amcaoğlu, Şahali’ye tepki gösterdi, Şahali Amcaoğlu’na hitaben, “Önce öğreneceksiniz, sonra konuşacaksınız” dedi.

Amcaoğlu ise Şahali’ye “Yazıklar olsun” diyerek, cevap verdi.

Şahali, arpa ve un dışında diğer yem girdilerinin de TÜK tarafından getirilmesinin gündeme geleceğini açıkladı.

Şahali, kamu maliyesinde yaşanan sıkıntının nedenlerinin de sonuçlarının da dikkate alınarak hareket edilmesinin hükümetin yükümlüğü olduğunu belirtti.

 

“Zararlar tazmin edilecek”

Şahali, Taşkent ve bölgesinde yaşanan dolu felaketini günü gününe takip ettiklerini söyleyen Şahali, “Bu bir ürün kaybıdır. Genel Tarım Sigortası Fonu yetkilileri, Tarım Dairesi eşliğinde hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Haspolat’ta barınak zararları yaşandığını ifade eden Şahali, beyanlı olmak kaydıyla tüm hasar ve kayıpların gecikmeden tazmin edileceğini kaydetti.

Şahali, beyanlı olmayan alanlarla ilgili de devletin diğer zararlarla ilgili uygulayacağı prosedürün geçerli olacağını dile getirdi.

 Tahıllardaki bu yılki rekolte beklentisinin 100 bin tonun üzerinde olduğunu aktaran Şahali, kurumun tüm ürünü alma kabiliyeti olmadığını, bu konudaki ödeme vadesinin 10 ay olduğunu ancak çiftçinin bekleyeceği 10 günün olmadığını söyledi.

Şahali, “ürünün bedelinde alınmasının önünü açık tutacağız” dedi.

“Kurum, finansa erişme konusunda tıkanma noktasındadır kapatalım mı? Kapatmayacağız” diyen Şahali, “Kimseye ders vermiyorum. Yasa ile yönetilen kurumlar Kamu Finansman ve Borç Yönetimi Yasası’na tabidir” dedi.

Şahali’nin ardından Nazım Çavuşoğlu, Hasan Taçoy ve Olgun Amcaoğlu yeniden söz alarak, eleştirileri yanıtladı.

İkinci kez kürsüye çıkan Şahali ile UBP’li vekiller arasında sesler yükseldi, “siz bu işten bu kadar anlarsınız “ tartışması çıktı.

Konuşmaların ardından tasarı, 25 kabul, 11 ret ile oy çokluğuyla geçti. 14 vekil, oylamaya katılmadı.

 

 

Haberler Haberleri