Murat OBENLER
Yeni Kıbrıs Derneği (The New Cyprus Association) ile Limasol Belediyesi’nin işbirliğinde organize edilen ve Aşık Mene, Ruzen Atakan, Nilgün Güney,Semral Öztan, Hasan Zeybek,İlkay Önsoy ve Nilüfer İnandım’ın eserlerinin yer aldığı sergi 24 Ekim Salı akşamı açıldı.
Limasol Belediye Başkanı Nikos Nikolaides’in himayelerinde yer alan sergi açılışında belediye, dernek ve sanatçılar adına da konuşmalar yapıldı. Limasol Belediye Üniversitesi Kütüphanesi’nde (Municipal University Library of Limassol) açılışı yapılan sergi 24-27 Ekim ve 30-31 Ekim tarihlerinde sabah 10.00 ile akşamüzeri 18.00 saatleri arasında sanatseverlerin gezisine açık olacak.
Thoukidides: “Sanat, ortak vatan Kıbrıs ve Kıbrıslılık kimliği oluşturmakta büyük öneme sahip”
Açılışta ilk konuşmayı yapan Yeni Kıbrıs Derneği Başkanı Thoukis Thoukidides, 1975’te Kıbrıslılık bilincini arttırmak amacıyla faaliyetler düzenlemek hedefiyle kurulan derneğin Kıbrısın en eski sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu belirterek dernek hakkında bilgiler verdi. Tüm Kıbrıslılar arasında birlik ve işbirliğini arttırmak amacıyla çalıştıklarını ve adanın çeşitli yerlerinde karşılıklı güven ile işbirliğini arttıracak ortak faaliyetler düzenlediklerini kaydeden Thoukidides Kıbrıslı Türk sanatçıların sergisini Limasol’da açmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Sanatın bu ortak vatan Kıbrıs ve Kıbrıslılık kimliği oluşturmaktaki önemine dikkat çeken Thoukidides, “Limasol Belediyesi Başkanı Nikolaides, Belediye Kültür İşleri Yöneticisi Dr. Nadia Anaxagorou ve eserleriyle çözüm isteğimizi ve Kıbrısın tekrardan birleşmesi irademizi yansıtmamıza imkan sağlayan tüm sanatçılara teşekkür ederim” dedi.
Atakan: “Sanatınız ortak kültürümüzün güzelliğinin ve derinliğinin bir kanıtıdır”
Sanatçıları temsilen konuşan Ruzen Atakan, Limasol Belediyesi ve Yeni Kıbrıs Derneği’ne teşekkür ederek başladığı konuşmasında sanatın insanları birbirine yakınlaştırdığını, sevgi ve saygıyı yükselttiğini ve kültürel iletişimin çok önemli bir aracı olduğuna vurgu yaptı. Atakan, “ Limasollu olmak sadece bir yerde yaşamak değildir; benzersiz bir kültürü, kendine özgü ve zengin bir yaşam tarzını benimsemekle ilgilidir. Sanat, en saf haliyle güçlü bir araçtır. Ruhlarımızla konuşur, duyguları uyandırır ve boşlukları kapatır. Bu, diğerlerinden farklı olarak, zarar vermeden dünyamıza güzellik ve anlayış getiren bir güçtür. Kıbrıs'ta, yıllar geçtikçe birlik ve birlikte yaşamanın değerini öğrenmiş, çeşitliliğe sahip bir kültürle kutsanmış durumdayız. Birbirini görme, takdir etme ve anlama yeteneği bir armağandır. Bu serginin vurgulamayı amaçladığı şey, karşılıklı saygı ve anlayışın özüdür. İşte bu nedenle bu projeyle ilişkilendirilmekten büyük gurur duyuyorum. Bugün burada eserleri sergilenen sanatçıların sanatı ortak kültürümüzün güzelliğinin ve derinliğinin bir kanıtıdır. Umarım birleşik bir Kıbrıs’ta da sergilerimizi açarız ” dedi.
Nicolaides: “Sanat ve medeniyet, K/R ve K/T yakınlaştırmanın, ortak ülkemizin yeniden birleşmesine yardımcı olmanın araçlarıdır”
Limasol Belediye Başkanı Nicos Nicolaides ise Limasol ve şehrin kültür-sanat yaşamı için çok özel bir yere sahip olan ve Limasol Belediye Üniversitesi Kütüphanesi olarak kullanılan konakta Kıbrıslı Türk sanatçıların Kıbrısın mirası ve kültüründen, siyasi ve kültürel çalkantılarından, sosyal yaşamından ve göç olgusu temasından ilham alarak ürettikleri figüratif ve soyut eserlerinin sergilenmesini çok anlamlı ve değerli bulduğunu söyleyerek dernek, sanatçı ve sergiye büyük ilgi gösteren sanatsevere teşekkür etti. Nicolaides, “Sanat ve medeniyet, Kıbrıslı Rumları ve Türkleri yakınlaştırmanın, ortak ülkemizin yeniden birleşmesine yardımcı olmanın araçlarıdır ve bunun yakında gerçekleşeceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.