Kuzey Kıbrıs Turkcell’in 'Engelsiz Yaşam' odağındaki fotoğraf ve kısa film yarışması "Sanat Engel Tanımaz" heyecanı yeniden başladı.
Engellilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek, empati kurmak ve farkındalığı artırmak hedefi ile düzenlenen 3’üncü Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması'nın katılım şartları açıklandı.
Bu yılki yarışmada, Facebook ve Instagram üzerinden cep telefonuyla çekim yaparak sosyal medyada da katılım imkanı sunuluyor.
Yarışmanın tanıtım etkinliği Dereboyu Aveneu Cinemax Salon 3’te yapıldı. Etkinliğe Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ve üyeleri, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca ve Genel Müdür Yarımcısı Ayhan Barış, fotoğraf derneklerinden temsilciler, yarışmanın jüri üyeleri, Kuzey Kıbrıs Turkcell Tekerlekli Sandalye Basketbol Takım oyuncuları ve basın mensupları katıldı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Müdürü Serenay Yalçınkaya'nın kısa açılışı ile başlayan Sanat Engel Tanımaz III Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması’nın basın toplantısında daha sonra Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca bir konuşma yaptı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, sosyal sorumluluk projelerinde üstlendikleri öncü rolün, çoğalarak ileriye taşındığını belirtti, “Pek çok alanda sosyal sorumluluk bilinci artıyor, yaygınlaşıyor, çoğalıyor. Bundan dolayı çok mutluyuz” dedi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca’nın açılış konuşması ile başlayan etkinlik, Kurumsal İletişim Müdürü Serenay Yalçınkaya’nın sunumu ile devam etti.
Yalçınkaya yarışmanın detaylarını paylaştı, ödüller hakkında bilgi verdi. Katılımcılara geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen “Sanat Engel Tanımaz” yarışmaları ile ilgili kısa görüntüler ve videolar paylaşıldı. İlk iki yarışmanın gala gecelerinin görselleri ve videolarının izlenmesinin ardından, etkinliğe katılan jüri üyelerine söz verildi.
Etkinlikte, geçtiğimiz yıllarda sergilenmeye hak kazanan ve Sanat Engel Tanımaz’da yer alan fotoğraflar fuaye alanında yer aldı.
Etkinlik katılımcılarla birlikte gerçekleştirilen toplu fotoğraf çekimi ile tamamlandı.
Karaatmaca: Öncülük yapıyoruz
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, yarışmanın en somut amacının farkındalık yaratmak ve engelsiz yaşama sanatın diliyle yaklaşmak olduğunu belirtti.
“Engellilerin yaşadıklarını yansıtırken, bu alandaki empatiyi de artırıyoruz” diyen Karaatmaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sanat Engel Tanımaz yarışmamız bununla da kalmıyor, engellilerin sorunlarına dikkat çekerek, aslında çözüm üretilmesine katkı sağlıyor. Daha fazla engelli insanımız evlerinden çıkarak, toplumla buluşuyor. Bu vesileyle, bir kez daha engelsiz yaşam odağı başta olmak üzere tüm sosyal sorumluluk projelerimize sahip çıkan, katılım gösteren halkımıza, sesimizi çoğaltarak heyecanımıza ortak olan siz değerli medya dostlarımıza, işbirliği yapmaktan her zaman mutlu olduğumuz sivil toplum kuruluşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”
Karaatmaca, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in geride bıraktığı 16 yılda hem teknoloji, hem de birçok sosyal sorumluluk alanında farklı projelere çok ciddi yatırım yaparak, ‘ilkler’e imza attıklarını da anımsattı.
Uluslararası bağımsız araştırma kuruluşlarının Kuzey Kıbrıs’ta faaliyet gösteren kurumlar genelinde yaptığı kamuoyu araştırmalarında sosyal sorumlulukta ilk akla gelen ve en çok beğenilen firma olarak seçilmenin gururunu taşıdıklarını belirten Karaatmaca, “Mobil iletişim ve teknolojideki liderliğimizi, sadece işimizle ilgili alanlarda değil toplumsal faydaya dönüşen sosyal sorumluluk alanında da sürdürebilmek adına yatırımlar yapmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Özatay: Duyarlılık ve empati önemli
Jüri üyesi ve fotoğraf sanatçısı Buket Özatay konuşmasına, ‘Sanat Engel Tanımaz’ı üçüncü yılına taşıması nedeniyle Turkcell ailesini tebrik ederek başladı.
Yarışmada her geçen yıl katılımla birlikte, fotoğraf kalitesindeki artışın da dikkat çekici olduğunu belirten Özatay, bilgilendirme seminerlerinin fotoğraf kalitesindeki artışta rol oynadığını belirtti.
“İnsanların fotoğraflarını çekmek gerçekten zordur, özellikle engelli insanlarımızın fotoğraflarını çekmek bir o kadar daha zordur” diyen Özatay, bu noktada duyarlık ve empatinin ön plana çıktığını ifade etti.
Buket Özatay, “Onların yüreklerine dokunmayı bilmeliyiz” derken, geçtiğimiz yıl yaşanan gala gecesinden çok etkilendiğini, halen o geceyi unutamadığını sözlerine ekledi.
Kibrit: Engelliler hayatın içinde olmalı
Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit de böylesi projelerde Turkcell’le birlikte bir aile olduklarını belirterek, “Engelliler konusunu ülkemizde gündem yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell, sanatın diliyle de bizlerin yaşadığı sorunları toplumun geneline yaymak gibi bir misyon üstleniyor” dedi.
Yarışmanın amacının Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nin misyonu ile de bire bir örtüştüğünü anlatan Günay Kibrit, şunları söyledi:
“Bizler de bütün engellilerimizin hayatın içerisinde diğer insanlarımız gibi her alanda var olmasını talep eden bir sivil örgütüyüz. Bu nedenle bu noktada bu yılki yarışma konularını çok beğendiğimi özellikle söylemek isterim.
Empati yapmazsak bir engellinin yaşadığı sıkıntıları anlayamayız. Bu yılki yarışmadan da geçen yıl olduğu gibi çok güzel eserler çıkacağına, bu eserlerin pek çok insanımız tarafından izleneceğine inanıyorum. Bu güzel proje için Turkcell’e çok teşekkür ediyorum.”
Kaba: Önemli bir etki yaratacak
Fotoğraf Sanatçısı Kadir Kaba, Sanat Engel Tanımaz yarışmasının ilk ikisine katılan eserlerin etkileyici olduğunu belirterek, “Bu yıl bu etkiyi de aşacak eserler ve yeni bir organizasyon olacağına inanıyorum” dedi.
Yarışmaya katkı koyan ve emek veren herkese çok teşekkür eden Kadir Kaba, engellilere yönelik farkındalığın fotoğraf ve kısa filmle anlatılmasının önemine dikkat çekti.
"Empati: Bir günü engelli gibi yaşadım"
Kuzey Kıbrıs Turkcell, yarışmanın amatör ya da profesyonel tüm fotoğraf ve film tutkunlarına açık olduğunu duyurdu.
Ülkemizdeki fotoğraf ve engelli dernekleri ile yakın işbirliği içerisinde organize edilen yarışmaya son katılım tarihi 31 Aralık 2015 olarak belirlendi.
Yarışmanın bu yılki konuları "Empati: Bir Günü Engelli Gibi Yaşadım" ve "Engel Ben'im" olarak seçildi.
Yarışma ve katılım şartları ile ilgili detaylı bilgi, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in resmi internet sitesi kktcell.com web adresinden de alınabilecek.
Üç kategoride heyecan
Yarışma bu yıl "Fotoğraf", "Kısa Film" ve "Cep Telefonu/Sosyal Medya" olmak üzere üç farklı kategoride düzenlenecek.
"Fotoğraf" ve "Kısa Film" kategorilerinde değerlendirme her yıl olduğu gibi Seçici Kurul tarafından yapılacak.
Cep Telefonu/Sosyal Medya kategorisinde çekilen fotoğraflar ise #Turkcellsanatengeltanımaz “hashtag”ı ile Facebook ve Instagram’da yayınlanacak, başarılı eserler beğeni sayısına göre belirlenecek, eserler halk jürisi tarafından seçilecek.
Yarışmada dereceye giren eserler düzenlenecek Gala Gecesi'nde açıklanacak ve ödüllendirilecek ayrıca sergilenmeye değer bulunan eserler, yurt genelindeki çeşitli etkinliklere taşınarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
Seçici Kurul'da kimler var?
Kuzey Kıbrıs Turkcell tarafından 3'üncü Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması'nın bu yılki Seçici Kurulu şöyle açıklandı:
Fotoğraf jürisi:
Fotoğraf Sanatçıları Hasan Hüseyin, İsmail Gökçe, Buket Özatay, Kadir Kaba ve
Kuzey Kıbrıs Turkcell Marka ve Müşteri Deneyimi Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış.
Kısa film jürisi:
Yönetmenler Derviş Zaim, Doğuş Özokutan Çiftçioğlu, Vasvi Çiftçioğlu, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca ve Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit.
Ödüller
1’inci gelenlere Turkcell T60 akıllı telefon ve 1000 TL değerinde hediye çeki,
2’nci gelenlere Turkcell T60 akıllı telefon ve 750 TL değerinde hediye çeki,
3’inci gelenlere Turkcell T60 akıllı telefon ve 500 TL değerinde hediye çeki olarak belirlenmiştir.