Ekonomik Örgütler Platformu’nun elektrik zammına karşı “Işık Kapama” eylemine, platform içinde yer almayan Sanayi Odası’ndan da destek geldi.
Odadan yapılan açıklamada, ülkede uzun yıllardır göz ardı edilen sorunların bir kartopu gibi büyüyerek kontrol edilmesi zor boyuta ulaştığı kaydedildi.
Oda, son yapılan elektrik zammı ile halkın elektrik maliyetlerinin yüzde 35’e, üreticilerin maliyetlerinin ise yüzde 30’lara varan bir şekilde yükseldiğini ifade ederek, elektrik maliyetlerindeki artışın piyasaya nasıl yansıyacağı, enflasyonu, işsizliği, büyümeyi nasıl etkileyeceği dikkate alınmadan yapıldığını ve “alınan her kararın yıkım niteliğinde” olduğunu öne sürdü.
Bu çerçvede elektriğe yapılan zammı 21.05’te on dakikalık ışıkları söndürme eylemi ile protesto edilmesini desteklediklerini belirten Oda, bu eyleme tüm üreticileri, üreticilerin çalışanlarını ve ailelerinin katılmasını istedi ve “Bu yıkıcı zam kararı geri çekilene kadar eylemlerin sürmesi gerekmektedir” dedi.
“Oda olarak sorunları çözemeyen ve sadece erteleyen politikaları şiddetle kınıyoruz” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Dünyadaki örnekler dikkate alınarak yapılan araştırmalar sonucunda, ülkemiz için en uygun yapının özerkleştirme modeli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Küçük ölçek ekonomisinden dolayı Malta, Güney Kıbrıs gibi bölgelerde de uygulanan bu sistemde, elektrik üretiminde rekabetin fiyatları düşürmek yerine maliyetleri artırdığı ortaya çıkmıştır. KKTC ekonomisi için en doğru model KIB-TEK’in özerkleştirilmesi ve özerkleştirmeyle beraber köklü bir yapılandırmanın hayata geçirilmesidir.
Bu yapılanmada; Siyasi iradenin, kurumdan tamamen çıkarılması, Personel yapısının gözden geçirilmesi, Devlet-KIB-TEK arasındaki tahsilatlarda mahsuplaşmanın ve ödeme planının yapılması, bu ödemelerin 2012 bütçesinde detaylı olarak belirtilmesi, KIB-TEK’in faiz mağduriyetinin düzeltilmesi ve ödeme planının çıkarılması, Kurumun alacaklarıyla ilgili tam yetkili olması, Elektrikte iletim ve dağıtımda kaçağın asgariye indirilmesi için gerekli yatırımlara bütçede yer verilmesi gerekmektedir.
Yapılandırma devam ederken, tüm diğer ülkelerde olduğu gibi Enerji Piyasasının etkin bir şekilde denetlenmesini ve planlamasını sağlayacak mekanizmaların kurulması zaruridir.
Bu piyasa denetimiyle beraber AKSA’ya verilen alım garantili anlaşmaların düzenlenmesi, santrallerde yaşanan kesintilerin ve sorunların araştırılması ve ileride ülke ihtiyaçlarının karşılayacak yatırımların yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesi kaydıyla planlaması yapılabilecektir.
Sanayi Odası olarak bu yapılandırma ve enerji piyasasının düzenlenmesiyle beraber, elektrik maliyetlerinde çok önemli indirimlerin olacağına inanmaktayız.
Hükümetten kısa dönem içerisindeki talebimiz elektrik fiyatlarına yapılan zammın geri çekilmesi ve Kasım ayı faturaları eski tarifeden hesaplanmasıdır. Orta vadede yapılandırma ve enerji piyasasının düzenlenmesi yapılarak uzun vadede gelecek nesillere asla çökmeyecek bir sistem kurulmasıdır.”