Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner, bugün Dipkarpaz’da yapımı devam eden yol çalışmalarını yerinde inceleyerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.
BRKT’nin haberine göre, yol yapım çalışmaları sırasında Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde bulunan doğanın tahrip edildiği ve ağaçların katledildiği yönünde çıkan haberleri yanıtlayan Saner, yol yapım çalışmasının özel çevre koruma bölgesinin dışında olduğunu savunarak, çalışmalar sırasında kökünden sökülen ağaçların da tekrardan dikildiğini kaydetti.
Saner, 22 Ekim de düzenlenen törenle yapımına başlanan Dipkarpaz-Balıkçı Barınağı 3’üncü sınıf yolun çalışmaları sırasında doğanın tahrip edildiği ve ağaçların katledildiği suçlamalarını hatırlatarak, suçlamaların gerçekle ilgisi olmadığını savundu.
Yol yapım çalışmasını yerinde inceleyen Saner, doğa ve çevre konusunda çok hassas davrandıklarını iddia ederek, “Yol güzergahı içerisinde bizim otoban yaptığımız iddia ediliyor, KKTC’nin hiçbir yerinde otoban yoktur, sadece bölünmüş yollarımız mevcuttur” dedi.
“Dipkarpaz’a otoban getiriliyor” gibi söylemlerle halkı yanıltmanın doğru olmadığına dikkati çeken Saner, söz konusu yol yapım çalışmaları sırasında sadece 3 keskin virajı ortadan kaldırmak için yol kenarındaki tepelerden alıntı yapıldığını söyledi.
Saner, yol kaymalarını engellemek ve güvenliği arttırmak için bu çalışmaların yürütüldüğünü söyleyerek, uzun yıllardan beri trafikte çok can kaybının yaşandığını anımsattı.
Yolların iyileştirilmesiyle birlikte ölümcül trafik kazalarında azalma yaşandığını anlatan Hamza Ersan Saner, yolların standartlarını yükseltmenin halkın yararına olduğunu ifade etti.
Saner, yol yapım çalışmaları sırasında kökünden sökülen ağaçların tekrardan ekildiğini anımsatarak, hedefin, yolu, turizm sezonunun başladığı mart ayından önce tamamlamak olduğunu belirtti.
DEMİRCİ
Dipkarpaz Belediye Başkanı Mehmet Demirci ise belde halkının 20 yıldan beri yolun yapımını beklediğini iddia ederek, yapımı devam eden yolda özellikle yaz döneminde haftada ortalama 3 defa kaza meydana geldiğini söyledi.
Yolun Zaferburnu’na kadar yapılmasını talep ettiklerine işaret eden Demirci, “Dipkarpaz’ı bugüne kadar koruyan Karpaz halkıdır, bundan sonra da korumaya devam edeceğiz” dedi.
BRTK haberinde, “Çevre koruma Dairesi Müdürü de yol yapım çalışmalarının özel çevre koruma bölgesinin dışında olduğunu ifade ederek, çevrenin korunmasının önemine değindi” ifadesine yer verildi.
Konuyla ilgili olarak BRT’ye konuşan bölge halkının da “bazı çevreci örgütlerin tepkisini anlamakta güçlük çektiklerini, çalışmalar sırasında kökünden sökülen ağaçların tekrardan dikildiğini” kaydettikleri belirtilen haberde, pazar günü bazı çevreci örgütlerin “bölgede çevre tahribatı gerçekleştiriliyor” iddiası üzerine eylem yapma kararına karşı, bölge halkının da bu eyleme, eylemle yanıt verme hazırlığında olduğu kaydedildi.
“Köylüler gerekirse yolu bile kapatabileceklerini söylüyorlar” denilen BRT haberinde, şöyle denildi:
“Bu arada Dipkarpaz beldesinin çıkışından Balıkçı Barınağına kadar olan yol yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda ve 6 metre genişliğinde 3’üncü sınıf yol olarak gerçekleştiriliyor.”