Didem MENTEŞ
Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, Tarımsal ilaçlar Denetim Kurulu’nun denetim ve tahlillerini sıklaştırdığını açıkladı. Kasım ve aralık ayları içerisinde 75’den fazla ithal ürün analizi yaptıklarını söyleyen Solyalı, bazı ‘yaprağı yenilebilir sebze’ ürünlerinde % 3.5 oranında kirlilik tespit ettiklerini ve süratle örnekleme alındığını belirtti. Solyalı, ‘tarihte ilk kez 15 gün içinde’ Kuzey Kıbrıs sınırları içerisinde bulunan ‘yaprağı yenilebilir tüm sebze’ üretim yerlerinden örnekler alınarak tüketilemez ürünlerin imha edildiğini aktardı. Aralık ayı içerisinde alınan 22 kereviz örneğinden 5 tanesi kirli, 31 adet maydanoz örneğinden ise 8 tanesi kirli çıkarak imha edildiğini belirten Solyalı, şuanda piyasada satılan kereviz ve maydanozlarda herhangi bir sorun olmadığını vurguladı.
Tarımsal ilaçlar Denetim Kurulu olarak halkın gıda güvenliği açısından çalışmalar ve eğitim programları yürüttüklerini söyleyen Emine Solyalı, AB ve Türkiye’nin pozitif listesinde olmayan tarımsal ilaçların da ülkeye girmesine izin verilmediğini belirtti.
Avrupa Birliği standartlarında bir çalışma sürdürüldüğünü belirten Tarım Dairesi Müdür Emine Solyalı, Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu’nun yürttüğü çalışmaları YENİDÜZEN’E anlattı.
YENİDÜZEN: Tarım Dairesi olarak yürüttüğünüz gıda güvenliği ile ilgili komisyonda nasıl bir sistem uyguluyorsunuz?
E. SOLYALI: Tarım Dairesi’nin gıda güvenliği konusunda şu anda yaptığı çalışmaları Tarımsal ilaçlar Denetim Kurulu yasalarının Daireye verdiği yetki doğrultusunda yapmaktadır. Bu komisyon değil , dört Tarım Bakanlığı, üç de Sağlık bakanlığı temsilcisi ile Tarım Dairesi Bitki Sağlığı ve Karantina şubesinden atanan bir mukayyitten oluşmaktadır. Şu andaki başkanı da benim. Bu kurul ülkemize giren tarımsal ilaçların ve ülkemizdeki tarımsal ilaç satış yerlerinin ruhsatlandırılmasını yapar ve satış yerlerini kontrol eder. Kurul bir yeni ilaç başvurusu yapıldığında hemen araştırır, eğer AB ve Türkiye’nin pozitif listesinde ise ülkemize getirilip satılmasına izin verir. Ama zaman içinde bu ilaçlardan bir kısmı yasak listesine alınırsa ayni paralelde hareket edilerek biz de yasak listemize alırız. AB ve Türkiye’nin pozitif listesinde olmayan tarımsal ilaçların ülkemize girmesine izin vermeyiz.
YENİDÜZEN: Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu bünyesinde ne tür analizler ve çalışmalar yapılmaktadır?
E. SOLYALI: Tarımsal ilaçlar Denetim Kurulu, öncelikle ruhsatlandırdığı ilaçlardan ülkemize girerken de örnekler alarak analiz ettirir ve etiket bilgisi ile doğruluğunu kontrol eder. Müfettişleri vasıtasıyla üretim ve satış yerlerinden yaş meyve ve sebze örnekleri aldırarak analiz ettirir. Tabii müfettişler de Tarım Dairesi elemanları olduğu için bundan sonraki aşamalar da Tarım Dairesi tarafından gerçekleştirilir. Şu anda dairenin müdürü ve kurulun başkanı ben olduğum için bu konuyu izah ederken yetkiler birbiri içine girmiş gibi de olabilir. Ülkemizde üretilen yaş meyve ve sebzeden aldığımız örnekleri Devlet Laboratuarı’na göndererek analiz ettiririz. Kabul edilebilir, maksimum kalıntı limitinin üzerinde ilaç kalıntısı içeren örnekleri tarlada karantinaya alınır ve bir haftalık aralarla iki- üç analiz daha yaptırılır. Eğer hala daha üzerindeki ilaç kalıntısı kabul edilebilir limitlerin üzerinde tespit edilirse tarlada imha ettirilir. Yurt dışından gelen ürünlerden örnekleri ise sınır kontrol noktalarında çalışan mühendislerimiz aracılığı ile aldırırız. Onları da yine Devlet Laboratuarı’nda analize göndeririz ve aldığımız sonuca göre, eğer kabul edilebilir limitlerin üzerinde bir zirai ilaç kalıntısı içerirse ithalatçı firmanın isteği üzerine ya imha ettiririz ya da menşeine geri göndeririz.