SENNAROĞLU, KAYNAK YARATILMAZSA GELECEK AY ÜLKENİN KARANLIKTA KALACAĞINI SÖYLEDİ
Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, katıldığı bir televizyon programda borçlanma kapasitesini yitiren Kıb-Tek’in fuel-oil temin etmek için maddi kaynak bulamaması halinde ülkenin gelecek ay karanlıkta kalabileceğini söyledi.
Elektrik tarifelerine yapılan zam ile ilgili soruları yanıtlayan Bakan Sennaroğlu, kurumun ürettiği her KWS başına 8 kuruş görev zararı etmekte olduğunu, bunun da ayda 8 milyon yılda ise yaklaşık 100 milyon zarar anlamına geldiğini belirtti.
Mevcut durumu hükümete gelir gelmez kucaklarında bulduklarını belirten Sennaroğlu, zammı yapmaktan mutluluk duymadıklarını ancak kredi alma kapasitesini yitiren kurumun elektrik üretimine devam edebilmesi için bunun şart olduğunu söyledi.
Sennaroğlu, Kıb-Tek’in akıbetinin KTHY ve Ercan Devlet Hava Limanı gibi olmaması için bu zammın zaruri olduğunu yineleyerek, özelleştirme yerine özerkleştirme hedeflerinden vazgeçmediklerini, kendisinin özelleştirmeyi içeren herhangi bir çalışma içerisinde bulunmayacağını vurguladı.
“UBP’NİN KASIM 2011 ZAMMI %30’DU”
Hükümeti zam yapmakla eleştiren muhalefet partisi UBP’nin Kasım 2011’de yapmış olduğu zammı da hatırlatan Sennaroğlu, UBP’nin elektriğe %30 oranında zam yapmış olduğunun gözden kaçmaması gerektiğini belirtti.
Ürettiği her KWS’ten zarar eden Kıb-Tek’in sürekli borçlandırılarak bu güne kadar getirildiğini söyleyen Sennaroğlu, Kıb-Tek’in borçlanabilme kapasitesinin yitirilmesi nedeniyle zammın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Sennaroğlu, kurumun akaryakıtı 8 ay vadeli aldığını, ancak doların da sürekli yükselme trendinde olması nedeniyle dolaylı bir finansman maliyeti olduğunu ifade ederek, buna kredili alım nedeniyle navlun maliyetinin de eklenmesiyle finansman maliyetlerinin katlandığını kaydetti.
“ELEKTRİK PROJESİ ZAMDAN İBARET DEĞİL”
Elektrik ile ilgili hükümetin yapmış olduğu kapsamlı projede yalnızca zam olmadığını, elektrik sorununun çözümü ile ilgili birçok adımın yer aldığını vurgulayan Sennaroğlu, projede yer alan diğer önerilerin göz ardı edilmemesini istedi.
Geçmiş UBP hükümetinin Enerji Bakanı’nın, sürekli olarak Türkiye’den KKTC’ne kablo ile elektrik getirileceğine yönelik bir projenin varlığından söz ettiğini belirten Sennaroğlu, ancak yaptıkları tüm araştırmalara rağmen böyle bir projeye rastlamadıklarını da kaydetti.
“BELEDİYELERİN 120 MİLYON BORCUNU BİZ Mİ YARATTIK?”
Belediyelerin elektrik kurumuna olan borçlarının belediyelere ödenen katkı payından kesilmesi yönündeki sendika talepleri ile ilgili değerlendirmede de bulunan Sennaroğlu, bu ülkenin ve belediyelerin hepimizin olduğunu, zaten borç batağında olan belediyelerin böyle bir uygulama ile daha da batağa sürükleneceğini söyledi.
Sennaroğlu, belediye hizmetlerinin kötüleşmesinin ise sonuç olarak yine halkı etkileyeceğini vurgulayarak “Belediyelerin 120 milyon civarındaki borcunu bu hükümet mi yarattı?” diye sordu.