Son aylarda, futbolunda yaşanan olumusuz olaylar adeta Kıbrıs Türk futbolunun sonunu getiriyor gibi.
Üç yıl önce başkanlığına seçildiği Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile Kıbrıs Türk futbolunu yeniden yapılandırma, FIFA’nın moderatörlüğünde Ada’nın tek yasal federasyonu olan Kıbrıs Futbol Federasyonu (KOP) ile Kıbrıs’ta futbolu birleştirme çalışmalarına giren Sertoğlu gelinen olumsuz durumda bu işe son noktayı koyma kararı aldı.
Bu üç yıl içerisinde, Futbol Federasyonu’nun yeniden yapılandırılmasına önemli mesafe alan Sertoğlu, 2013 Ocak ayında Kıbrıs Futbol Federasyonu başkanı Kostakis Koutsokoumnis ile Kıbrıs’ta futbolu birleştirme misyonuna soyunmuştu.
Bu konunda, FIFA eski Dış İlişkiler Sorumlusu Jerome Champagne’i de Futbol Federasyonu’na danışman olarak alan Sertoğlu, 2013 Kasım ayında Zürih’te FIFA başkanı Sepp Blatter’in tanıklığında birprensip anlaşmasına imza atmıştı. Bu anlaşmanın ana detayları şöyle idi;
- Kıbrıs'ta futbolun birleşmesi, güven, ortak saygı ve iyi niyeti beraberinde getirecek.
- Düzenleme, uluslar arası sporun ilkeleri ile birlikte, FIFA ve UEFA'nın tüm yönetmelik ve tüzüklerine tam bağlılığı içerecek.
Anlaşma sadece futbol için geçerli olacak. Kıbrıs'taki siyasi soruna çözüm bulunana kadar emsal olacak.
İki taraf arasında imzalanan metinin parametreleri şöyle:
1. KTFF, KOP'un yönetmelik ve tüzüklerine uygun olarak KOP üyeliği için başvuru yapacak. KTFF'ye üye tüm kulüpler dolaylı olarak KOP'un üyesi olacak.
2. KOP, KTFF'nin kapasite ve yetkilerini tanıyacak, kendi üyeleri arasında, uluslar arası sporun ilkeleri ve FIFA ile UEFA'nın tüm yönetmelik ve tüzüklerine bağlı kalarak şampiyona organize etmek de buna dahil olacak. KOP yönetimi, komite kurup, Kıbrıs Türk futbolundaki sorunları ele alacak ve Kıbrıs Türk futbolu ile ilgili kararlar alabilecek. Komitenin alacağı tüm kararlar KOP yönetimin onayına tabi olacak.
3. KTFF, KOP'un onaylanmış üyesi olacağı için, Genel Kurul toplantılarına ve KOP Yönetim Kurulu'nda temsiliyet hakkı olacak. KOP ise KTFF'nin genel toplantılarını izlemek ve gözlemci olarak katılma hakkına sahip olacak.
4. Anlaşmanın gelişmesi için KOP ve KTFF kalıcı bir organizasyon komitesi kurmayı kabul ederler. KOP ve KTFF'den dörder kişinin katılacağı bir İzleme Komitesi kurmayı kabul ederler. Bu komite yapılacak olan anlaşmanın gelişmesinin devam etmesi için takip edilecek maddeler şunlardır:
• Kıbrıslı Türklerin KOP Genel Kurulu, Yönetim Kurulu ve diğer komitelerdeki temsiliyeti
• Futbolcuların transferlerinin ve statülerinin düzenlenmesi
• KOP organizasyonlarında yer almak
• FIFA ve UEFA'nın gelişim programlarına katılım ve yer alma
Ne var ki, Sertoğlu’nun iddiasına göre, bu anlaşmadaki maddeler içteki baskılar nedeniyle, Kıbrıs Futbol Federasyonu başkanı Koutsokoumnis tarafından yerine getirilmedi.
Koutsokoumnis’e göre de, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu başkanı Sertoğlu, kendi mükellefiyetini yerine getirmedi. Bu arada, Sepp Blatter de her iki federasyona çağrı yaparak, anlaşmayı imzalamalarını istedi.
Dışta bu gelişmeler olurken, KKTC’nin ilanı ile 15 Kasım 1983’den beri uygulanan spor ambargosu ve KKTC’nin dünyadan izolasyonu futbolcularımızın canına tak demiş olacak ki, futbolcularımız bu sezon dışa açılmak için tek kapı olan Türkiye’ye kapağı atmaya başladı.
Bu bağlamda, ne yazık ki Türkiye liglerinin en alt basamağı olan Bölgesel Amatör Lig takımlarının talebi doğrultusunda, bu takımlara transfer olmaya başladılar.
Bu konuda çaresiz kalan kulüpler ayağa kalkınca, gerekli önlemler alınması için Türkiye Futbol Federasyonu’nun kapısı çalındı.
Ancak, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu başkanı Sertoğlu’nu kabul etmeyen, hatta onunla aynı karede bile yer almak istemeyen Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Yıldırım Demirören’in yönetim kurulu üyesi, Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Ali Düşmez “futbolcularınıza sahip çıkın” şeklinde müstehzi bir yanıt verdi.
İşte, bu noktada artık yolun sonuna gelindiğine inanan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu başkanı Hasan Sertoğlu 10 Şubat 2015 tarihinde çok çarpıcı gündem maddeleri ile olağan üstü genel kurul kararı aldı.
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun adeta geleceğini belirleyecek bu genel kurulun gündemindeki maddeler şöyle:
Liglere ara verilmesi
Liglerin durdurulması
Futbolmuzun geleceği ile ilgili alternatif karar üretilmesi
Futbolcu sözleşmeleri.
Eeeee, geleceği görmek için kahin olmaya gerek yok. Acaba, Sertoğlu dükkanı kapatıyor mu?
-------------------
Bir garip görevlendirme
Demokrat Parti’nin, CTP-BG/Demokrat Parti koalisyonunda yer almasının ardından, Demokrat Parti Genel Başkanı Başbakanı Serdar Denktaş’ın Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlıklarını uhdesine almasıyle özellikle, spor darmadağın oldu.
Bakanlığında tek müsteşar olması ve onun da Turizm’e verilmesi sonucunda, bakanlığının hiyerarşik yapısı içerisinde yer alan ve bir önceki hükümette sporu da içeren Genel Koordinatörlüğün Ekonomi’ye verilmesi sonucu spor havada kaldı.
Bu konunda sıkıntıya düşen çok bakanlıklı Bakan Denktaş, önce kendisine rest çeken Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu’nun atanmış üyelerini kapı dışarı ederken, yönetim kurulu üyeliklerine Ahmet Dirgen, Tonguç Kotak ile Mustafa Deftaralı’yı atadı.
Böylece, dikensiz gül bahçesi yaratmak isteyen Bakan Denktaş elinde çok da yasal enstruman kalmayınca, Sporun patronu Spor Dairesi Müdürü Hüseyin Cahitoğlu olması gerekirken, garip bir şekilde genel yönetim kurulu üyeliğine atadığı Ahmet Dirgen’i fiilen spor koorinatörü yapan Bakan Denktaş, hiyerarşiyi darmadağın etti.
Spor Dairesi Genel Yönetim Kurulu’nda, Spor Dairesi Müdürü Hüseyin Cahitoğlu’nun altında görev yapan Ahmet Dirgen, fiilen yaptığı spor koordinatörlüğü ile Hüseyin Cahitoğlu’nun patronu oldu.
İşte böylesine garip bir göreve getirilen Ahmet Dirgen dostumuz, şimdilerde kendilerine uyumlu olmayan spor federasyonları başkanlarını değiştirme misyonuna soyundu.
Bu noktada, önümüzdeki günlerde olağan genel kurulu olan Atletizm Federasyonuna kendilerine yakın bir bayan beden eğitimi öğretmenini aday göstermeye çalıştığı ileri sürüldü.
İşte, Spor Bakanlığı’ndaki son durum.