Shell Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz'de ''münhasır ekonomik bölge'' ilan ederek aramalara açtığı bölgede arama çalışmaları yapmayı düşünmediklerini bildirdi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Hollanda-İngiliz ortaklığındaki enerji şirketi Shell'in Uluslararası Arama ve Üretim Direktörü Andy Brown, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ortaklığında Diyarbakır'da yürütülen şeyl gazı (kaya gazı) çalışmalarının halen devam ettiğini ve şu anda rezerv miktarı bakımından bir şey söylemek için çok erken olduğunu söyledi.
Shell'in halen ABD, Kanada ve Çin'de ankonvansiyonel (geleneksel olmayan yöntemlerle petrol ve gaz arama) arama ve üretim çalışmaları yürüttüğünü anlatan Brown, ''Ankonvansiyonel aramada, üretim çalışmalarının doğasında birden fazla kuyu açılması gerekiyor. Bir bilgiye erişilebilmesi için en az 20 kuyu açılması gerekiyor. Dolayısıyla Diyarbakır'daki çalışmalar için çok erken bir evredeyiz. Belki bu sene bir kuyu açılması söz konusu. Ondan sonrası için de herhangi bir öngörüde bulunabilmek için daha çok zamana ihtiyacımız var'' diye konuştu.
KIBRIS AÇIKLARINDA PETROL, DOĞALGAZ ARAMA ÇALIŞMALARI
''Kıbrıs Rum Yönetimi Doğu Akdeniz'de tek yanlı 'mühhasır ekonomik bölge' ilan ederek 13 parsele ayırdığı bölgeyi aramalara açtı ve bazı uluslararası enerji firmaları ihalelere katıldı. Shell bu konuda ne düşünüyor?'' şeklindeki soru üzerine Brown, Shell'in halen TPAO ile işbirliği içinde Batı Toros (Antalya açıkları) bölgesinde üç adet derin deniz bloğuna ilişkin sismik veri analizleri yaptığını kaydetti.
Söz konusu alanın her türlü anlaşmazlığın dışında kalan bir alan olduğuna işaret eden Brown, ''Biz genel olarak üzerinde anlaşmazlık olan yerlerde arama yapmaktan imtina ederiz. Her ülkenin egemenlik hakları konusunda anlaşmaya varmanın hükümetlere ait bir konu olduğunu düşünüyoruz. Elbette bu konular net olduğu zaman Doğu Akdeniz'de de arama konusunda net bir çalışma yapabiliriz. Fakat şu anda o bölgede aramada yer almayı düşünmüyoruz'' dedi.
Shell'in dünyanın her yerinde arama, üretim faaliyetleri yürüten ve dünyada enerji alanında en büyük arama programına sahip şirketlerinden biri olduğuna vurgu yapan Brown, halen Kuzey ve Güney Amerika'da, Meksika Körfezi'nde, Alaska açıklarında, Güney Afrika'da Fransız Ginesi tarafında, Afrika'da Gabon, Benin açıklarında, Katar ve Mısır'da, Ukrayna'da, Brunei'de, Malezya'da, Yeni Zelanda'da arama yaptıklarını, önümüzdeki yıllarda da Tanzanya açıklarında derin su araması yapmayı planladıklarını bildirdi.