Silinemeyen imaj…

Tayfun Çağra

 

Geçtiğimiz günlerde sohbet ediyorduk bazı arkadaşlarla…
Geçmişten üzerinde kalan kötü izlenimler nedeniyle hala o şekilde bilinen insanlar veya ülkeler, devletler…
Ben şöyle düşünüyorum ki, geçmişte yaşanan ve üzerinde kalan bazı kötü imajları sildirebilmek için o kötü geçmişle yüzleşmek, özeleştiri yapmak, eğer suç varsa özür dilemek ve geleceğe temiz bir sayfayla başlayabilmek, üzerinde kalan o ‘kötü’ imajların da silinmesine yol açacaktır.

***

Tabii bunları konuşurken akla Türkiye’nin geçmişte ve bugün diğer ülkelerde, dünyada imajı akla geliyor… Biliyorsunuz geçmişte yaşanan Ermeni soykırımı söylemleri nedeniyle Türkiye sürekli suçlanıyor ancak Türkiye, Osmanlı döneminde yapıldığı iddia edilen bu soykırımla ilgili kesin bir ‘ret’ tavrı içinde…
Bu sorunla yüzleşmeyi reddediyor, varsa özür dilemeye yanaşmıyor, aksine devletin en tepesinden dünyadan başka örnekler verilerek bu konuda “başkaları yapar, bir şey denmez, bizde varsa neden sürekli söylenir” şeklinde bir davranış biçimi içine giriliyor.

***

Bu tip yaklaşımlar getirilirken akla tabii ki Alman faşizmi, daha doğrusu Hitler faşizmi gelir. Milyonlarca insanın öldüğü 2. Dünya Savaşı gelir. Hitler’in milyonlarca yahudiyi fırınlarda yaktığı hatırlanır. Peki neden Almanya, bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun dışındadır. Çünkü orada bir yüzleşme var, özür var, faşizmi reddediş var.
ABD, Japonya’ya atom bombası atıp, yüzbinlerce japonun ölümüne neden olurken bugün neden ABD ile Japonya arasında bir gerilim yok. Çünkü burada da bir yüzleşme var, atom bombasının atılış yıldönümlerinde ortak düzenlenen anma törenleri var.
Belki ABD ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkiler de bu yakınlaşmaya yardımcı olabilir ama sonuçta geçmişteki kötü anılar, hatalar ve suçlar devam ettirilemeyecek bir şekilde reddedilmiştir.

***

Şimdi TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptırdığı kaçak Saray’ında yabancı devlet adamlarını kabul ederken, Saray’ın merdivenlerine geçmişteki Türk devletlerini temsilen birer asker diziyor ve aralarından merdivenleri bir bir inerken ilginç ve yukarıdaki kötü imajı hatırlatan bir görüntü veriyor.
“Yunanistan’da da tarihi temsil eden askerler var, İngiltere’de de var, bizde neden olmasın” deniyor.
Evet, onlarda da var, doğrudur ama oralarda olanlarla aynı görüntüler olmasına rağmen kafalarda başka düşünceler olmasının nedenini başkalarının kötü niyetlerinde aramak doğru olmaz. Önce insan kendine bakmalı, o kötü düşüncelerin nereden kaynaklandığını bulmalı ve ülkesindeki demokrasiyi güçlendirerek ülkesi hakkında yerleşmiş kötü düşünceleri yok etmek ve daha önemlisi kendi insanına daha özgür bir yaşam vermek için çalışmalı…

***

Gazetecileri işinden attıran, onları demir parmaklıklar arasına koyan, Gezi Parkı direnişçilerini terörist ilan eden, yeni polis yasasıyla polis devleti yaratmaya kalkan, insanları arasında ayırım yapan, vatandaşın yatak odalarına kadar giren, balkonda sigara içenlere kızan bir devletin kötü imajının değişmesi pek mümkün görünmüyor.