Şimdi gündem :Koalisyon arayışları

İrsen Küçük’ün milletvekili seçilemediği ülkede erken genel seçimin ardından koalisyon hükümeti hesapları yapılıyor

 

Koalisyon hükümeti kurulmasına kesin gözüyle bakılan KKTC'de, alternatif üzerinde duruluyor.
Erken genel seçim sonuçlarının belli olduğu KKTC'de, koalisyon hesapları yapılmaya başlandı. Anayasaya göre ülkede 15 gün içerisinde yeni hükümet kurulması gerekiyor. Hükümet kurma süreci, Yüksek Seçim Kurulu'nun, resmi seçim sonuçlarını açıklamasıyla başlıyor. Buna göre Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini güvenoyu alabilecek bir milletvekiline verecek. Görevi alan milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermek zorunda.

Anayasaya göre, bir partinin hükümet kurulabilmesi için 26 milletvekilinin bulunması gerekiyor. Seçim sonuçlarına göre hiçbir parti tek başına hükümet kuramıyor. Bu nedenle partilere, aralarında anlaşarak koalisyon hükümeti kurmak kalıyor.

CTP-BG ile DP-UG koalisyonu olabilir

Teamüllere göre cumhurbaşkanının, hükümeti kurma görevini, seçimde en fazla oy alarak 21 koltuk kazanan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu'na vermesi bekleniyor. Yorgancıoğlu'nun önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan biri UBP, diğeri DP-UG ile koalisyon yapmak. Yorgancığolu'nun, pazarlık gücünü yüksek tutmak için seçimde üçüncü çıkan ve 12 koltuk kazanan DP-UG ile görüşmesi tahmin ediliyor. CTP-BG'nin böylece "daha fazla bakanlık" elde edeceği ifade ediliyor. CTP-BG ve DP-UG miting meydanlarında halka iktidara gelmeleri halinde "hükümetten hesap soracakları" sözü vermişti.

Prof. Dr. Ahmet Sözen

Doğu Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CTP-BG ile DP-UG koalisyonunun yüksek ihtimal olduğunu belirterek, "Her iki parti de UBP hükümetinin icraatlarından şikâyetçi olduğu için ikisi arasında koalisyon olasılığı yüksek görünüyor" dedi.

"UBP ile koalisyon olursa CTP bölünür"

CTP-BG ile DP-UG koalisyonu kurulamaz ise Yorgancıoğlu'nun, seçimden ikinci çıkan ve 14 koltuk kazanan Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) kapısını çalması bekleniyor. CTP'nin, "hesap sormak istediği" bir partiyle koalisyon kurmasının zor olduğu belirtiliyor. CTP'nin UBP ile koalisyon yapması halinde bölüneceğini belirten Sözen, "CTP içerisinde çok aşırı UBP karşıtları var. Bunların koalisyona izin vereceğini zannetmiyorum. Böyle bir koalisyon olursa CTP bölünür" diye konuştu.

İrsen Küçük seçilememişti

CTP'nin hükümeti kurma girişiminin başarısız olması halinde Cumhurbaşkanı'nın görevi UBP'ye ve ardından DP-UG'ye vermesi bekleniyor. Her iki partinin de önünde "koalisyon" seçeneği kalıyor. UBP Genel Başkanı İrsen Küçük'ün seçilememiş olmasının, söz konusu koalisyonu kolaylaştıracağı belirtiliyor. 8 UBP milletvekili, İrsen Küçük'e muhalefet ederek partiden ayrılmış ve DP'nin saflarına geçmişti. Kıbrıslı gazeteci-yazar Sabahattin İsmail, her iki partinin ideolojik olarak aynı tabanlara sahip olduğunu belirterek, "UBP ile DP arasındaki tek faktör İrsen Küçük'tü. O milletvekili olamadığına göre iki parti yeniden birleşebilir" dedi.

Partilerin milletvekili oranları

Dünkü seçim sonuçlarına göre, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) 21, Ulusal Birlik Partisi (UBP) 14, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) 12, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 3 milletvekili ile Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilme hakkı kazanmıştı.
(tak)

Siyaset Haberleri