‘SINAVLARDA GÖREV ALMAYACAĞIZ’
KTOEÖS, eğitim sistemi üstünde siyasi oyunlar oynandığını savunarak, bunu kabul etmediğini, “rüşvet sisteminin” kalıcılaşmaması için dik ve direngen duracağını belirtti ve çocukların ve öğretmenlerin moral ve motivasyonunu yok ettiğini ileri sürdüğü sisteme köklü ve kalıcı çözüm bulmak için Pazartesi günü yapılması planlanan ek bütünleme sınavlarında üyelerinin görev almayacağını açıkladı.
Sendika, öğretmenlerin, çalışma takviminde yer almayan ek, ek bütünleme sınavlarında görev almayarak, her zaman olduğu gibi adalete, çocuklara, sendikasına, okullarına, kamusal eğitime sahip çıkacağını savundu.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile hükümete eleştirilerde bulundu.
Gökçebel, okulların açılmak üzere olduğunu, sendikaların aylardır eğitimdeki eksiklikleri, aksaklıkları gidermesi için Bakanlığa çağrılar yaptığını, ancak okulların en elzem ihtiyaçlarının bile giderilmediğini iddia etti.
Müdür, müdür muavini, öğretmen eksikliklerinin hat safhada olduğunu söyleyen Gökçebel, şöyle devam etti:
“Okulları sorunsuz açmak için hiç bir hazırlık yapılmamıştır. Okulları, eğitimi siyasi rant kapısı gören UBP anlayışı tüm bunları örtbas etmek için bazı yasaları, tüzükleri hiçe sayarak Bakanlar Kurulu kararı ile sadece bazı öğrenciler için Ek Bütünleme Sınav Hakkı vermiştir. Öğretmen, veli ve çocukları hiçe sayan her şeyi bilen Bakanlar Kurulumuz öğretmene devletin gücünü gösterme çabasına girmiştir. Başarısız ilk denemesinden sonar Yasaya da gerek kalmadan Bakanlık tekrar 19.9.11’de EK, EK Sınavları yapmak için kolları sıvamıştır.”
SORULAR
KTOEÖS Başkanı Gökçebel, Bakanlar Kurulu eğitimden anlıyorsa neden 1000’e yakın kalan öğrenciden sadece 100 ‘e yakınına EK Sınav hakkı verdiğini sordu. Gökçebel, sorularına şöyle devam etti:
“Bazı çocuklar ek sınav hakkı verileceğini bilip aylardır dershaneye giderken neden Ek Bütünleme Sınav hakkı 3 ay geciktirilmiştir? Tüzükleri hiçe sayarak değiştiren Bakanlar Kurulu çocukları çok düşünüyordu da neden herkese Ek Sınav Hakkı vermemiştir? EK Sınav hakkını son anda öğrenen kaç öğrenci başarılı olacaktır? Ek Sınav hakkını baştan beri bilen kaç torpilli vardır?”
Etik değerlerin, adaletin, yasaların, tüzüklerin katledildiğini; can çekişen mesleki teknik öğretimin yok edildiğini; siyasi rant uğruna çocukların kullanıldığını; öğretmenin, sendikasının gizli emellerle bölmeye, zayıflatılmaya çalışıldığını iddia eden Gökçebel, şu görüşleri de ileri sürdü:
“Devlet okullarını sürekli elleyerek, devlet okulları ile ilgili güvensizlik yaratıp özel okullara peşkeş çekme derdindesiniz. Nüfus artışının yarattığı sorunları örtbas etme gayretindesiniz.
2000’li yıllardan itibaren 15 kez değiştirdiğiniz Sınıf Geçme Sınav Tüzüğü sayesinde çocuklarımızı kendine güvenmeyen, sürekli başkalarından bekleyen duruma getirdiniz. Sayenizde 2000’li yıllarda 50 kişi bütünlemeye kalırken bu gün 1000 civarına gelmiştir, seneye bu rakam kaç olur farkında değilsiniz.”