Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ilk gündem bu yana ‘kriz masası’ çağrısı yaptıklarını belirterek, Hükümet’in bunu duymazlıktan geldiğini ifade etti.
Hükümetin “kriz nasıl yönetilmez” anlamında ders verdiğini belirten Özyiğit, “Her kafadan bir ses çıkar, biz katkı koymaya hazırız” diye konuştu.
Yeni bir sistemin, reformları da içerecek şekilde yeni bir anayasanın konuşulması gerektiğini görüşünü belirten Özyiğit, “Bu ülkede oluşturulan bu sistem çökmüştür ve hepimiz altında kaldık” dedi.
Pandeminin ‘günü birlik’ yönetilmeye çalışıldığını belirten Özyiğit, bakanların, başbakanın birbirinden farklı konuştuğuna da vurgu yaptı.
9 Mart’ta yapılan Meclis konuşmalarında ‘geliyor’ dendiğini anımsatan Cemal Özyiğit, Başbakan’ın ise o gün yaptığı konuşmada ‘abartmayın’ dediğini hatırlattı.
Uyarıların ilk yapıldığı günlerde dikkate alınması halinde bugün normalleşmenin yaşanabileceğini kaydeden Özyiğit, bulaş oranının halen 1’e 2 olduğunu, iddiasını “uzmanlar”a atfederek normalleşmenin bu rakamın 1’in altına düşmesiyle yaşanabileceğini söyledi.
Pandemi Hastanesi’nin neresi olacağını halen belli olmadığına işaret eden Özyiğit, “OHAL ilan edilseydi, bir özel hastane Pandemi Hastanesi’ne dönüşebilirdi” iddiasını ortaya attı.
Yurtdışından Kıbrıslı Türklerin gelişi ile ilgili Hükümet’i kutlayan Özyiğit, kimi önlemlerin alınması gerekliliğinin önemine işaret etti.
“Bu ülkenin anlı şanlı zenginleri nerede” diye soran Özyiğit, zenginlerden, bankalardan katkı ‘rica’ edilirken, çalışandan kesintiye gidildiğine değindi. Özyiğit “Devlet nerede” diye sordu.
Başbakan’ın Cumhurbaşkanı ve Lefkoşa Türk Belediye Başkanı’nı güneyden ilaç geldi diye ‘kaçakçı’ ilan ettiğini de söyleyen Başkan Özyiğit, ekonomik paketin sosyal adaletten yoksun olduğuna değindi.
Belediyelere ilişkin kesintiyi de eleştiren Cemal Özyiğit, en azından Türkiye ile su konusunun görüşülmesi gerektiğini ifade etti.
Kalkınma Bankası’nca açıklanan ‘kredi paketi’nin kimsenin yararlanamayacağı şartlar içerdiğini de savunan Başkan Özyiğit, 1500 TL katkı ile ilgili de bir kaos yaşandığına değindi.
Öte yandan dövizin başını alıp gittiğine dikkat çeken Cemal Özyiğit, Hükümet’in bu anlamda ne yapmayı düşündüğünü sordu.
Eğitimin durduğuna işaret eden Özyiğit, uzaktan eğitimin takip edilip edilmediğini sordu. Bundan sonra eğitimde ne olacağının, nasıl devam edeceğinin sendikalarla oturulup konuşulması gerekliliğini dile getiren Özyiğit, yükseköğretimin de masaya yatırılması gerektiğini belirtti.
Özyiğit, ülke insanına sıkı sarılması gerektiğini, yerli kooperatifçilik, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini, şimdi bunların yapılabilmesi, yeni bir sistemin şekillenmesi, yeni bir anayasadan konuşulmasının zamanı olduğunu, kendi ayakları üzerinde duran bir toplum için çalışılması gerektiğini dile getirdi.