Ahmet Yıkık
Son bir yıldır ağrıların sarmalında bir yaşam sürüyorum. Ara ara azalsa da sonradan tekrar şiddetlenen ağrılar. Yaşamın yükünün taşınamaz geldiği noktalara ulaştığım oldu. Umutsuzluğa kapıldığım, intiharı sempatik bulduğum. Bağımsızlığa bu kadar düşkünken muhtaçlığa boyun eğmek zorunda kaldım. Öfke duydum kendime ve çevremdekilere. Kalbini kırdım gözlerinde bana acıdığı yazan sevdiğimin. Solunum cihazında son soluğunu verirken elini tuttuğum nenemi daha sık hatırlar oldum. “Cehdet da okuyasın oğlum, adam olasın…” İnsanın sonsuz yaşama istencine rağmen bedenin beklenenden de erken tekleyebildiği gerçeğini kabullendim. Bu süreçte edebiyata sığındım sadece. Nesre ve şiire. Hareket alanım daraldı, boğulacağım sandım. Ama okudukça derinlerimde yeni yollar açıldı, bana nefes aldıran. Şu sıralar bıçak altına yatmadan direnmeye kararlıyım. Yalnız, bedenimin çalışma saatlerini azaltmam kaçınılmaz. O nedenle Adres’ten ayrılmam gerekiyor, gönülsüz. Tüm Adres müdavimlerine, sevgi ve saygılar… Kitapların şavkı üzerimizden eksik olmasın…
Uzman Görüşü (Fikret Demirağ’a)
Tıkanmış olabilir diyorlar damarları / yaşanmışlığın kirlettiği imgeleri / taşımaktan sonsuzluğa / Yorgun düşmüşe benziyor yüreğiniz / temize çekmekten adalı sevdaları / Bu yüzden kesiliyordur belki de nefesi / uzadıkça dizelerinizin, / lirik bir yangından olmayabilir üstelik / dizlerinizin titremesi / Bir süreliğine de olsa ara vermelisiniz / Endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok / hem, yazacağınız o şiirde dediğiniz gibi / kim bilir / gerçekten ‘Annesine dönmek gibidir’ belki de / ‘ölmek bir şaire!’
Jenan Selçuk
KİTAP ÖNERİSİ
Jenan Selçuk, Şeytanrı, şiir, 70 s.
Yavaşlık, Uyum, Denge ve Döngü adlı dört bölümden oluşuyor Şeytanrı. Toplam kırk beş şiirden. Jenan Selçuk’un, Kaza (2003) ve Haz’ın (2007) ardından 2012’de çıkardığı üçüncü şiir kitabı. Bireyin evrendeki var oluşunu, yaratılış ve tanrı mitlerini sorguladığı şiirler var son kitabında. Bunların yanı sıra; sistemle, devletle, toplumla, cinsel tabularla hesaplaştığı şiirler de. Yerel izlekleri es geçmiyor Selçuk. Kıbrıs Türkçesine özgü sözcükleri serpiştiriyor dizelerine. Ancak tüm bunları evrensel bir söyleme ulamasında yatıyor onun hüneri. Dili agresif, oldukça eril, sivri. İmgelemi alabildiğine geniş, imgeler hayli çeşitli. Ama onun poetikasının kuvveti zengin çağrışımlı imgelerine dayanmıyor sadece. Anlamı da ıskalamıyor şair. Şiirini bu denli güçlü kılan da bu zaten. Anlatımcı şiirlerde metaforun önemini kavramış. Şiirlerdeki anlatıcı öznenin arkasında, dimdik duran bir filozof saklı. Şairin cüreti ve yeteneğini teşhir eden şiirlerle dolu bir kitap, Şeytanrı. Keyifli okumalar…
YENİLERDEN…
(Aşağıdaki kitaplara dair bilgiler, kitapların kendi tanıtım bültenlerinden alınmıştır.)
Cemil Kavukçu, Üstü Kalsın, Öykü, 112 s.
Çünkü her sorunun yanıtı doğada. Bulutların yarattığı bunca karmaşanın anlamı şu; sen de her an, anbean değişiyorsun, bunu görüyor ve hissediyorsun. Yakıcı düşüncelerin gücü yok artık üstünde. Kurtulacaksın. Onsuz yazabilmek, okuyabilmek, duyabilmek, görebilmek, onun dışında kalabilmek ayrı bir büyü, ayrı bir yürek. Öykücülüğümüzün usta kalemi Cemil Kavukçu, yeni öykülerini Üstü Kalsın'da bir araya getiriyor. İnsanın insanla, doğayla ilişkisi, kendi iç dünyasıyla ilişkisidir aynı zamanda. Kavukçu, kahramanlarını öyle yerlerinden yakalayıp anlatıyor ki, sonunda okur kendisini, adına öykü dediğimiz aynanın karşısında çırılçıplak buluveriyor. Üstü Kalsın, aklınızdan çıkmayacak öykülerden oluşuyor.
Edgar Allan Poe, Kuyu ve Sarkaç, öykü, 256 s.
Edgar Allan Poe, edebiyat tarihine yazdıklarıyla olduğu kadar yaşam öyküsüyle de damgasını vurmuştur. Yoklukla, kayıplarla, hastalıklarla, alkolle ve sanrılarla cebelleşmesine rağmen, belki de tam bu yüzden hem dünya edebiyatı hem de Batı kültürü üzerinde derin bir etki bırakan olağanüstü öyküler ve şiirler ortaya koymuştur. Psikolojik gerilim unsurunu kusursuzlaştırmış, dedektiflik öyküsünü keşfetmiş ve okuru kendi doğaüstü âlemine götürmeyi her seferinde başarmıştır. Kuyu ve Sarkaç, bu sıra dışı külliyatın en önemli örneklerini içeriyor. "Şehrazat'ın Bin İkinci Masalı", "Morgue Sokağı Cinayetleri", "Gammaz Yürek", "Usher Evi'nin Çöküşü", "Kara Kedi" ve diğerlerinden oluşan derlemede dehşet, delilik, şiddet ve doğaüstü güçler hüküm sürüyor. Poe'nun kâh fantastik kâh gotik kâh gizemli ama her daim ustalıkla yazılmış öykülerinden oluşan Kuyu ve Sarkaç, yazarın eşsiz dilini ve insanın içinde pusuda bekleyen karanlığı ortaya koyma becerisini sergiliyor.
Yazın Dünyasından Haber…
Literary Agency Cyprus, 23 Ekim 2014 tarihinde Rüstem Kitabevi Lefkoşa’da bir okuma gecesi etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlikte ülkemizde konuk olarak bulunan Güney Afrikalı ödüllü öykü yazarı, Shereeen Pandit’in yanı sıra Kıbrıslı Rum akademisyen/yazar Stephanos Stephanides ve Münevver Özgür kendi yazdıkları eserlerinden pasajlar seslendirdiler.