CTP Gençlik Örgütü, Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin önerilerini güncelliyor. CTP Gençlik Örgütü Başkanı Solyalı:
‘Askerlik gençlik için ciddi sorun’
Ayşe GÜLER
Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili somut önerilerini geçmiş Meclis Komisyonu’na sunan CTP Gençlik Örgütü, bu önerileri güncelleyerek, yeni komisyona sunma hazırlığında.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan duyuru yaparak, vatandaşlardan yardım isteyen CTP Gençlik Örgütü, Anayasa çalışmaları ile birlikte söz konusu öneriyi Meclis Komitesi’ne sunmayı hedefliyor.
Yasa tasarısı değişiklik önerilerindeki en temel hedef; askerlik olgusunun kaldırılması. Öneride, bununla birlikte alternatif önermelerin de gözden kaçırılmaması isteniyor.
Öte yandan askerlik süresinin tüm rütbeler için (er, çavuş, asteğmen) kısaltılması, alternatif-sivil hizmet sunularak, yeniden düzenlenmesi gerektiği de kaydediliyor.
Seferberlik Hizmeti’nin sosyal-sivil hizmet alanında değerlendirilmesi, askerlik hizmetinin süresinin meslek liselerinden mezun olan gençler için kısaltılması da öneriler arasında yer alıyor.
Önerilerde, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Sağlık Yeteneği Tüzüğü’nün güncel hale getirilerek, esnek hale getirilmesi de ele alınırken, askerlik süresinin iki yıllık yüksek okullardan mezun olan gençler için 12 veya daha uygun olacak olan aya düşürülmesi de talep ediliyor.
Bununla birlikte, askerliğini tüm rütbeler için ve özellikle er olarak yapmakta olan mükellef personelin maaşlarının arttırılması, askerlik süresince Anayasa ve yasalardan kaynaklanan hakların, ortadan kaldırılmaması gerektiği de savunuluyor.
Solyalı: Olumlu tepkiler aldık
Söz konusu durum ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan CTP Gençlik Örgütü Başkanı Ürün Solyalı, Meclis Komisyonu’na sunulan ve güncellenmesi hedeflenen Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili özellikle gençlerden olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.
Solyalı, askerliğin ülke gençliği için ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, adım adım askerlik şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.
Bu bağlamda AB standartlarının da göz önünde bulundurulmasının önemine değinen Solyalı,
Türkiye’de olduğu gibi, ülkemizde de askerlik süresinin kısaltılması gerektiğini ifade etti.
“Yapılacak iyileştirmelere tam destek”
Solyalı, CTP Gençlik Örgütü’nün en temelde askersiz bir Kıbrıs düşlediğini vurgulayarak, bu konuda Askerlik Yasası’nın yanı sıra askerlik hizmeti pratiğinde yapılması öngörülen planlı ve projeli iyileştirmelere desteklerinin tam olduğunu kaydetti.
Yapılacak iyileştirmeler veya afların tek başına yeterli olmadığını savunan Solyalı, “ilgili yasalar ve hizmet şekli düzenlenirken, eğitim sisteminin, planlı ve programlı bir eğitim olması için süratle gündeme alınması, ticarethane mantıklı üniversite eğitiminden uzaklaştırılması gerekiyor” dedi.
Solyalı, bununla birlikte Askerlik Yasası’nın tadilatlarının veya iyileştirmelerinin başka sorunlara sebep vermeyeceğinin güvencesinin ortaya konması gerektiğine de dikkat çekti.
Solyalı, Askerlik Yasası’ndaki tadilatlar gündeme gelirken, amacın doktoralı işsizler ordusu yaratmak, toplumdaki sosyo-ekonomik sınıfların arasında bulunan uçurumu derinleştirmek olmaması gerektiğini vurguladı.
Solyalı, “Amaç, ülkemizde bulunan sosyal ve ekonomik alt yapı, ülkemizde var olan üretime yönelik ihtiyaç, meslek liselerimize olan ilgi ve daha geniş bir gençlik kesimine, askerlik hizmetinde daha planlı ve alternatifli imkanlar sunmak olmalıdır” dedi.
“Hedef, askersiz Kıbrıs”
CTP Gençlik Örgütü'nün temel hedefinin iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitlik temelinde federal ve askersiz Kıbrıs olduğunu yineleyen Solyalı, “ülkede çözüm sağlanıncaya kadar memleketimizde askerlik dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi sosyal hizmet alternatifi sunularak bir formata sokulmalıdır” şeklinde konuştu.
“Anayasa’nın sivilleşmesi adına düzenlemeler şart”
Solyalı, gençlerin geleceği için askerliğin iyileştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Öte yandan Avrupa Birliği Uyum Yasaları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin son yaptığı düzenlemeler çerçevesinde vicdani ret hakkının, askerliğe alternatif hizmetler bağlamında kişisel özgürlükler içerisinde yer alması gerektiğini ifade eden Solyalı, bununla birlikte Anayasa’nın sivilleşmesi için gerekli tüm yasa düzenlemeler yapılmasının da şart olduğunu vurguladı.
Solyalı, askerlik hizmeti içerisinde şartların iyileştirilmesi ile ilgili adımların süratli bir şekilde atılması ve denetime açılması gerektiğini kaydetti.
“Geç kalınmış, zorunlu adımlar”
Son günlerde sivilleşme ve demokratikleşme adına atılan adımların geç kalınmış ancak zorunlu adımlar olarak değerlendiren Solyalı, “CTP’nin on yıllar öncesinden söylediği ve kavgalar verdiği, hakaretlere uğradığı konuların bugün bir tabu olmaktan çıkmasını görmek sevindiricidir. Demokratikleşme" ve sivilleşme, askerlik alanında Türkiye’de atılan adımları da dikkatle izlemekteyiz” dedi.