Futbol Kulüpler Birliği tarafından düzenlenen Çalıştay’da alınan kararlar ve futbolun kalkınması için gereken tespitler yapıldı ve kamuoyu ile paylaşıldı.
Bana göre özelde futbolumuzun kalite değerinin artması, genelde ise sorunların BİR KEZ DAHA konuşulması için yapılan çalıştay sonunda alınan kararlar ve yapılan tespitlerin üçte birini bile hayata geçirirsek futbol durağanlığından çıkar ve ivme kazanır.
Bu konuda geçtiğimiz gün “Eğitim şart” başlığı altında yazdığım ve çalıştayı değerlendirdiğim köşe yazıma Futbol Kulüpler Birliği Başkanı Yurdaer Garip, bir yazı göndererek teşekkür etti ve yapılması gerekenleri BİR KEZ DAHA özetledi.
İşin özü şu asında; futbolun kalkınması için K.T.S.Yazarları Derneği, Futbolcular Derneği, Antrenörler Derneği, Hakem ve Gözlemciler Derneği ve Kulüpler Birliği’nin tek sıkıntısı sporun erkini elinde bulunduran hükümet(lerdir.)
Futbolun kalkınması için saha yapmak, tribün yapmak, havuz protokolünü hayata geçirmek veya yandaş kulüplere kıyak geçmek yeterli olmuyor.
Zaten yeterli olmuş olsaydı bunlar, ne çalıştay yapılırdı, ne spor şurası ne de futbol şuraları…
Yapılması gereken, özelde futbolu, genelde sporu siyasi erkin elinden uzak tutmaktır. Çünkü, çağdaş ülkelerde, futbolun kalkınması için devlet eliyle ve/veya sponsorularla çalıştaylar yapılmaz.
Bunu Futbol Kulüpler Birliği Başkanı Yurdaer Garip ustalıkla da söylüyor.
“Sayın Kolcu,
Çalıştay raporu ile ilgili, konuya köşenizde yer vermeniz, yorumlamanız ve sürece bu şekilde katkı koymanız bizleri memnun ve hoşnut kılmıştır. İlgi ve hassasiyetinizden dolayı teşekkür ederiz.
Sizinde üzerinde durup defalarca vurgu yaptığınız gibi ''Eğitim'' konusuna bizde KKTC FKB olarak önem vermekteyiz. Çalıştay Raporu’nda da vurgulandığı gibi; uzun süredir organizasyonu ile ilgilendiğimiz “Futbolcu Sağlığı” isimli eğitim seminerleri dizisi üniversitelerimizin uygun tarihleri bildirmesi ile çok yakında başlayacaktır.
Yine Kulüp Yöneticilerine yönelik eğitim çalışmalarımızın hazırlığı sürmektedir. Haklısınız, Sorunların tespiti daha öncede bir çok platformda tartışıldı ve kararlar alındı. Sn. Niyazi Okutan döneminde imzalanan protokolde atılması gereken adımlar madde madde yazılı olmasına rağmen, protokolden geriye sadece devletin vereceği katkı kaldı.
Gerisi çöpe gitti. Ne Devlet (hükümet) üzerine düşeni yaptı nede kulüpler.
Önemli olan karar almak değil bu kararları uygulamak ve uygulatabilmektir.
Spor Şuraları’nda alınan kararların akibeti malum!
Burada dikkatinizi geçmiş benzeri çalışmalar ile aradaki farklılıklara çekmek isterim;
Çalıştay sorunları sadece FUTBOL bazına indirgeyerek lokalize etti.
Kararları, futbolu icra eden ilgili her kesimin aktif katılımı ile aldı.
Kararların uygulanması ve uygulatılması sürecinde inisiyatif tamamen rapora imza koyan FKB, KTFF, KTSYD, KTFHGD, KTFAD ve KTFD'nin elindedir.
Konjonktür özellikle devlete düşen görevler noktasında uygundur. Biz KKTC FKB olarak kararları uygulamak ve uygulatmak adına üzerimize düşen neyse yapacağız.
Diğer Kurum ve kuruluşlar da dik durup sürece, kararlar doğrultusunda katkı koymaları halinde başarmamamız için bir neden kalmaz düşüncesindeyiz.
FUTBOL ÇALIŞTAYI 2013 SONUÇ BİLDİRGESİ, son madde;
G-23) '' Değişen koşullara göre yukarıda sıralanan maddeleri ve Kulüplerin ve/veya KTFF’nun atması gereken adımlar ile konacak kriterlerin gerçekleşmesini de kapsayacak yeni bir PROTOKOL hazırlanıp yeni sezon öncesi imzalanması .''ile sonlanmaktadır.
Bizim için bu yeni bir sürecin başlangıcı olmalıdır. Bu noktada, hedefe varmak için bizlerin yürüyeceği yol ve uygulayacağı strateji bellidir. FKB olarak biz bu konuda harekete
geçtik bile.
Genelde spora özelde futbola olan olumlu katkılarınızdan dolayı bir kez daha teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Yurdaer Garip
FKB Başkanı”