Sosyal Medyada Troll Hesapları

Troller, Facebook gibi, bulundukları sanal ortamlarda huzuru kaçırırlar.

Cenk Paşa

Son yıllarda sosyal medya siyasi partilerin, aktivistlerin ve sivil toplum örgütlerinin en iyi iletişim ve propoganda aracı haline geldi. Bu kurumlar sosyal medya platformlarını kullanarak örgütlenmeye ve seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Bununla birlikte bazı kesimlerin de sosyal medya platformlarını kontrol ve manipule etme girişimleri artıyor ve çeşitleniyor. Son dönemlerde bazı kesimler otomatik yazılımlar ve/veya ücretli ya da gönüllü kadrolar kurarak sosyal medyaya yön vermeye çalışılıyorlar.

NEDEN YAPILIYOR

Sosyal medyaya yön vermek için neden büyük bütçeler ayrılıyor? Tabi ki ilk sebep kamuoyunu etkilemek. Kendi destekçilerinin ve fikirlerinin gerçekte olduğundan daha yaygın olduğunu hissettirmek. Bu yaratılan izlenim ile suni gündemler yaratmak, tabanları hareketlendirmek ve dikkatleri başka konulara çekmek. İkincil amaç ise rakiplere göz dağı vermek, korkutmak ve onların seslerini bastırmak, yıpratmak, kutuplaştırmak ve çamur atmak için kullanmaktır.

TROLL NEDİR?

Peki bunları yapan hesaplara ne denir? Troll kelimesi size tanıdık geldi mi? Troll kelimesi ingilizce “Troll” kelimesinden gelmektedir. Türkçede “ zarf atmak”, “yem atmak” “oltayla balık tutmak” anlamlarına gelmektedir. Troller, Facebook gibi , bulundukları sanal ortamlarda huzuru kaçırırlar. Bunu yaparken kullandıkları yol, can sıkıcı mesajlar atmak, insanları kızdırmak ve kışkırtmak, tartışılan konu ile alakasız yorumlar ile provoke etmek, grubu aşağılamak ve küçük düşürmeye çalışmaktır.

Genel anlamda, cinsiyetçi, ayrımcı, homofobik yorumlar ile saldıran, ırkçı,  anonim ya da kimliğini gizleyerek sahte hesap kullanan kişilere troll ismi veriyoruz.

MÜCADELE YÖNTEMİ

Tavsiye edebileceğim mücadele yöntemi onları görmezden gelmeniz. Siz onlara cevap verirseniz onlar bundan beslenerek kendi görüşlerini yazmaya devam edeceklerdir. Bu kişileri konuşarak etkilemek ve/veya görüşünü değiştirmek mümkün değildir. Bu kişiler gerçekler ile ilgilenmezler. Trollerin en büyük zevki karşılarındaki kişiyi çileden çıkararak duygusal tepki verdirmektir. Bu yüzden onları görmezden gelmeliyiz. Bu tarz saldırılara hazır olup bu durumu yeni bir fırsata çevirebiliriz de.

Görmezden gelmenin yanı sıra, bu tarz can sıkıcı yorumları silmek, bu kullanıcıları şikayet etmek bir diğer yöntem olabilir. En çok kullanılan sosyal medya araçları bu konuda çok titiz çalışıyorlar.

NAME AND SHAME

Bir diğer mücadele yöntemi ise geçtiğimiz yıllarda başlayan ve halen devam eden bir kampanya. “İfşa et ve utandır”, bu kampanya ile kendilerine gelen nefret içerikli mesajları kendi hesaplarından ve “Racists Getting Fired” adlı Facebook sayfasından duyuruluyor ve takipçilerin şikayet etmeleri teşvik ediliyor. Bu sayede bu paylaşımı yapan kişiler utandırılmaya çalışılıyor.

SON OLARAK

Troll arkadaşlar ile konuşurken unutulmaması gereken konu, esas hedefin kamuoyu olduğu. Aynı dilden konuşmaya çalışmak hatta fikir mücadelesine girmek pek manıklı olmayacaktır. Troll saldırısına maruz kalan kişiler sessiz kalmak yerine kendi sosyal ağlarını hareketlendirerek toplu bir tepki göstermesi çok daha etkili olacaktır.

Hayatınıza giren tek Troll, çocuğunuzun uzun saçlı bebeği olsun... :)

Dergiler Haberleri