Yönetenler ile yönetilenler birbirini giderek daha da az anlayabiliyor.
Empati yeteneğini mi yitirdik toplum olarak biz?
Yoksa ‘Bana ne’cilik ruhumuzu teslim mi aldı?
Kulaklar duyuyor, ama beyinler kulaktan gelen sese kayıtsız kalıyor.
Gözler görüyor, ancak görünene bir reaksiyon yok.
Fazla bağıranlar ‘haklı’ tutuluyor.
Devlet çarkı sanki yalnızca kimi kesimler için varmış gibi işliyor.
Diğerlerinin ise canı cehenneme!
--
Bu durumdan çıkış için ne yapmak gerek?
Aslında çok basit bir yöntemle devleti yönetenler ile yönetilenler arasındaki diyalogsuzluk ya da çarpık ilişki modeline çare bulmak mümkün…
Nasıl mı?
Stajla!..
Bildiğimiz staj…
‘İş’i öğrenmek için öğrenciler ya da yeni mezunların o ‘iş kolu’nda geçirdiği süreç gibi bir metod çok işe yarar kanısındayım.
Devlet idaresinde yer alan herkes ‘zorunlu staj’a tabi tutulabilinir. Yıl içinde ‘dönüşümlü’ olarak farklı yerlerde ‘pratik’ yapması sağlanabilir.
Böylece ne olur?
Uzaktan bakıldığında ‘hoş’ görünen işlerin, aslında nasıl döndüğünü –ya da dönmediğini- yerinde, bizzat çalışarak görüp öğrenebilir.
--
Başbakan’a önerimdir: İlk Bakanlar Kurulu toplantısında mesela ‘para’ ile ilgili bakanlarını ‘arazi’ye yollama kararı aldırtsın!
Ne demek ‘arazi’?
Şu demek: ‘Para’ işlerine bakan ‘Bakan’ arkadaşlarımız bir hafta süreyle Sanayi Bölgesi’ndeki küçük (gerçekten küçük, hatta çoğu tek kişilik) işletmelerde ‘görev’ ifa etsin.
Bir tek kişi işe hem üretim, hem pazarlama, hem muhasebe, hem halkla ilişkiler, hem reklam, hem sosyal sorumluluk projesi nasıl yapılabilirmiş, onu yerinde tespit etsinler.
Gelen para ile giden paranın hesabını tutsunlar. Ay sonu ortaya çıkan rakamın önündeki işaretin ‘artı’ mı yoksa ‘eksi’ mi olduğunu kendileri hesaplasınlar.
Sonra ‘az daha büyük’ bir işyerine transfer olsunlar. Stajlarına burada devam etsinler.
Dört kişinin çalıştığı bu işyerinin bir yıl önceki gelir-gider kalemi ile şimdikini mukayese edip bir ‘essay’cil, yani ‘ödev’ hazırlasınlar. Bunu staj raporlarına ek olarak iliştirip gerektiğinde ‘ilgili makam’a versinler.
Döviz yükseldiği vakit o dört kişilik işyerinin dengesinin nasıl etkilendiğini objektivizm kuralları çerçevesinde tespit etsinler.
Hayatın ‘kamu maliyesi’nden ibaret olmadığını anlarlarsa eğer ne ala…
Anlamazlarsa staja devam!..