Stilloz ve Lefkoşa’da yeni kazılar...

Sevgül Uludağ

 

Kayıplar Komitesi kazı ekipleri, 1963 ile 1974 yıllarında “kayıp” edilmiş olan Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırumlar’dan geride kalanları aramakta oldukları kazılara devam ediyorlar.
Vadili’de bir okurumuzun yıllar önce bize, bizim de Kayıplar Komitesi yetkililerine göstermiş olduğumuz alandaki kuyu kazısı devam ediyor. Kuyuya iki “kayıp” Kıbrıslırum’un gömülmüş olduğu tahmin ediliyor.
Halen 22 metreye ulaşmış olan rampa yapımı esnasında, kuyuda okurlarımızın tarif ettikleri gibi çeşitli hayvan kemiklerine rastlandı. Okurlarımızın ifadelerine göre, iki kişi farklı tarihlerde kuyuya gömüldükten bir süre sonra, bu alandaki bir şahıs, kuyuya yıllar boyunca ölü hayvanlar atmaktaydı.
Bölgede kuyuların derinliğinin 30-32 metre civarında olduğu tahmin ediliyor.
Kayıplar Komitesi’nin bir diğer kazı ekibi de, Stilloz’da (şimdiki adıyla Mutluyaka) bir başka okurumuzun göstermiş olduğu bir alanda kazıya başladı. Okurumuz dün ricamız üzerine, Kayıplar Komitesi kazı ekibiyle buluşarak, bu köydeki çeşitli olası gömü yerleri hakkında kendilerini bilgilendirdi.
Mevlevi’de (Kyra) bir “kayıp” çobandan geride kalanların aranmakta olduğu yeni bir kazıya başlanırken, Zeytinlik’te de (Templos) bir vadide yürütülmekte olan kazıya devam ediliyor.
Kalkanlı’da da (Kapudi) Kayıplar Komitesi kazı ekibi yeni bir kazıya başladı. Kazı yapılan alanla ilgili olarak bazı görgü şahitleri bu bölgede 1974’te bazı infazların gerçekleştirilmiş olduğuna tanık olmuşlar, daha sonra infazların yapılmış olduğu alanda toprak yığınları görmüşlerdi.
Önümüzdeki günlerde bir kazı ekibi de Geçitköy (Panağra) yöresinde yeni bir kazıya geçecek.
Lefkoşa’da da surlariçinde 1963’te fırından ekmek almaya gelen ve güpegündüz sokak ortasında öldürülen bir Kıbrıslırum’dan geride kalanların arandığı yeni bir kazıya başlandı. Sözkonusu Kıbrıslırum’un öyküsünü ve infazı ile ardından yaşananları bu sayfalarda geniş biçimde yayımlamıştık.
Kıbrıs’ın güneyinde ise Koççinodrimitya’da iki ayrı noktada kazılar yürütülüyor. Bunlardan birisi, bir okurumuzun bize, bizim de Kayıplar Komitesi yetkililerine gösterdiğimiz sıra kuyuların bulunduğu bir alan. Bu sıra kuyulara 1963-64 “kaybı” bazı Kıbrıslıtürkler’in gömülmüş olduğu tahmin ediliyor.
Kıbrıs’ın güneyinde Atalassa’da bir kuyuda yürütülen kazılarda ise kuyunun içinde çok sayıda mermi bulunurken, başka herhangi bir gömü izine rastlanmadı ve Atalassa kazısı tamamlandı.
Bir okurumuzun gösterdiği ve altı “kayıp” şahıstan geride kalanların bulunmuş olduğu Masari’deki (şimdiki adıyla Şahinler) kazı da tamamlandı.
Kazı ekiplerinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Kolay gelsin” diyoruz.