Sulak Alanlar Tüzüğü yeniden incelenecek

Ülkedeki sulak alanları koruma amacıyla hazırlanıp, Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak, yürürlüğe giren “Sulak Alanların Korunması ve Yönetimi Tüzüğü" dün Bakanlar Kurulu’nca geri çekildi

Didem MENTEŞ

Ülkedeki sulak alanları koruma amacıyla hazırlanıp, Bakanlar Kurulu’nda onaylanan ve Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Sulak Alanların Korunması ve Yönetimi Tüzüğü" yeniden düzenlenmek üzere geri çekildi.

Çevre ve ekolojik örgütlerin göletlerde yeni inşaat izinlerinin önünün açılacağı gerekçesiyle tepki göstererek itiraz ettiği tüzük, yeniden incelemeye alındı.

YENİDÜZEN’e konuşan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, tüzüğün 2014 yılında tüm ilgili tarafların görüşleri alınarak başlatılan bir çalışma olduğunu ve günümüze göre güncellendiğini ancak yapılan itirazlar üzerine yeniden incelenmesi için geri çekildiğini söyledi.

Ataoğlu, tüzüğün ayrıntılı incelenmesi için Başbakan Tufan Erhürman’ın İçişleri Bakanlığı’nı görevlendirildiğini belirtti.

Çevre örgütleri tepki göstermişti

Hatırlanacağı üzere çevre ve ekolojik örgütler tüzüğün“100 metrelik mutlak koruma alanı kaldırılmış olduğunu, sulak alanlarda yeni inşaat izinlerinin önünün açılacağı” gerekçesiyle onaylanmasına tepki göstermişti.

İlgili çevreler tarafından Mağusa’da Ayluga ile Çanakkale göletlerinde ve sosyal konutlar önünde, yasa dışı yapılanmaları yasal hale getireceği de iddia edilmişti.

Kamuoyunda tartışmalara neden olan tüzük önceki gün toplanan Bakanlar Kurulu tarafından geri çekildi.

 

YENİDÜZEN’e konuşan Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, tüzüğün 2014 yılında tüm ilgili tarafların görüşleri alınarak başlatılan bir çalışma olduğunu ve günümüze göre güncellendiğini ancak yapılan itirazlar üzerine yeniden incelenmesi için geri çekildiğini söyledi.

 

Ataoğlu: “İçişleri Bakanlığı inceleme yapacak

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, konu tüzüğün “sulak alanlarda yeni inşaat izinlerinin önünün açacağı ve yasa dışı yapılanmaların yasal hale getireceği” yönündeki iddialarla ilgili de şunları söyledi:

“Dediğim gibi tüzük 2014 yılında yapılan çalışmadır. 2014 yılında Su İşleri Dairesi, yerel yönetimler, çevreciler ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri de dosyaya çalışmaları içerisinde yer almıştır. Biz günümüzde onu alıp da sıfırdan inşa etmiş değiliz. Ben zaten 2014 yılında yoktum. O gün başlatılan bir olayı biz güncellemeye çalışıyoruz. Biz bir taratan çevreyle ilgili güzellikler yaşanması için tüzükler geçirmeye çalışıyoruz ama öteki taraftan da çok basit şekilde çamur atılması da söz konusu. Yeniden altını çiziyorum; 2014 yılının başında başlatılan bir çalışmayı biz güncelledik ve Bakanlar Kurulu’ndan geçirdik. Ama bir takım itirazlardan dolayı Sayın Başbakanın talimatı üzerine bu tüzük bir daha gözden geçirilmesiydi. Mağusa’da bahsedilen bölgelerde geçmişten günümüze kadar doğru veya yanlış, izinli veya izinsiz söz konusu yapılan birçok yapılaşmalar vardır. Bu izinleri kim verdi, neye göre verdi, neye göre izin verildi? O bölgelerdeki şehit arsaları neye göre dağıtıldı. İnsanlar bu arsaları alıp üzerlerine inşaatlarını yaptılar. Bunları kim nasıl verdi? Bunlar hep o günkü yetkililere sorulması lazım. 2014 yılındaki çalışma hükümet değişimlerine denk geldi ki biz bunları tozlu raflardan çıkarıp, hayata geçirilmesi için Çevre Dairesi uğraş verdi”

Biyologlar Derneği: “100 metrelik koruma alanı kaldırıldı”

Biyologlar Derneği geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, göletlerin çevresinde A, B, C gibi zonlar yaratarak 100 metrelik mutlak koruma alanını kaldırıldığını öne sürmüştü. Dünyanın en önemli sulak alanlarından kabul edilen Ayluga ve Çanakkale Göleti’nde bazı bölgelerin de önemsiz gibi gösterilip haritada derecelendirilmediğini savunmuştu. Denek, göletin yanı başına kadar inşaat yapma hakkı doğduğunu, devlet arazisi içerisine yapılan kaçak yapıların dahi yıkılacağına yeni tüzükle koruma alanı dışında bırakıldığı ileri sürülmüştü.

Biyologların yayınladığı görüntüde tüzüğe göre Mağusa’daki Ayluga statüsündeki değişiklik…

 

 

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri