Suriyede silahlı grupların cinsel saldırıları nedeniyle kadınlar ülkeyi terkediyor!

Suriye'de silahlı grupların cinsel saldırıları nedeniyle kadınlar ülkeyi terkediyor!

Feminist Atölye (FEMA)
info@feministatolye.org


 

Uluslararası Kurtarma Komitesi tarafından hazırlanan son raporda, Suriye'de kadınların uğradığı cinsel saldırı yüzünden ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
Uluslararası Kurtarma Komitesi IRC hazırladığı Suriye raporunda ülkede tecavüzün ciddi boyutlata ulaştığını belirtirken Lübnan'da ve Ürdün'de IRC'ye konuşan Suriyeli mülteci kadınlar ve önde gelen kişiler, ailelerin Suriye'yi terk etmelerinin temel sebebi olarak tecavüzleri gösteriyor.
Raporda IRC'ye konuşan birçok kadın, silahlı kişilerin halka açık yerlerde ya da evlerinde kendilerine tecavüz ettiğini belirtirken, bazen toplu olarak gerçekleştirilen bu tecavüzlerin sıklıkla aile üyeleri önünde gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor.
IRC tarafından hazırlanan raporda, kadınların kaçırıldığı, tecavüz uğradığı, işkence edildiği ve sonrasında öldürüldüğü kaydedilirken, ülkede hızlıca artan barikatların kadınlar için özellikle tehlikeli olduğu belirtiliyor.
Öte yandan, raporda, tecavüz ve işkence sonunda hayatta kalabilen birçok kadının ise “lekelenmemek” adına yaşadıkları cinsel şiddeti ihbar etmediği belirtilirken, birçok kadının ise, aynı şeyi yeniden yaşamaktan çok korktuğuna dikkat çekiliyor.
Öte yandan, bazı kadınların da aileleri tarafından öldürülmekten korktukları için maruz kaldıklar cinsel şiddeti sakladıkları ifade ediliyor. Tecavüzün bir savaş stratejisi olarak kullanıldığının belirtildiği raporda, bir babanın kızını silahlı bir grubun tecavüzünden “korumak” için öldürdüğü anlatılıyor.
“Tecavüz olağan hale geldi”
Silahlı muhalif grupların Resulayn’da kaçırdığı bir Hristiyan’ın başını kesip cesedini köpeklere atmasının ardından, Aziz James manastırının baş rahibesi Agnes-Mariam de la Croix tarafından yapılan açıklamada, İslamcı muhalif gruplar tarafından gerçekleştirilen cinayet, adam kaçırma, tecavüz ve soygun gibi olayların “olağan” hale geldiğini belirtmişti.
Rusya24 kanalının hazırladığı “Suriye'nin günlüğü” isimli belgeselde de ülkede birçok sivilin nasıl vahşice katledildiği anlatılırken, silahlı grupların kadınlara yönelik cinsel saldırılarına dikkat çekilmişti.

Şeyh tecavüze davet etmişti
Suudi Arabistanlı Şeyh Muhammed El Arifi verdiği fetvada, Esad'a karşı savaşan silahlı grupların, 14 yaşından büyük çocukları ve kadınları kısa süreliğine hatta birkaç saatliğine kendi nikahlarına geçirebileceklerini söyleyerek adeta tecavüze davet çıkarmıştı. Şeyh El Arifi, Şeyh El Arifi fetvasında, muhaliflerin Suriyeli kadınların bu şekilde evlenerek cinsel ihtiyaçlarını giderebileceği, dolaysıyla Suriye lideri Beşar Esad iktidarına karşı daha azimli savaşmalarına yardımcı olabileceğini dile getirmişti.
(soL- Dış Haberler)

 

****


Kadınlar Yeterince Temsil Edilmiyor!
Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi’nin yaptığı bir araştırma sonucu kadınların politikada yeterince temsilinin olmadığı görülüyor. Kadın devlet başkanı oranı yüzde 5.3 iken erkeklerinki yüzde 94.7 olarak gösteriliyor. Bunun yanında, kadınlar sosyal işler bakanlığına yüzde 98 oranında, aile ve çocuk bakanlıklarına yüzde 79 oranında getirilerken, ekonomi ve turizm bakanlıklarına yanlızca yüzde 20 oranında getiriliyorlar. Parlementolardaki kadın oranlarına bakıldığında ise çok ilginç sonuçlar gözlemleniyor. İlk sırada ‘insan hakları öncüsü’, ‘gelişmiş’ Avrupa ülkelerinin görülmesi beklenirken karşımıza bir Afrika ülkesi olan Rwanda çıkıyor. Rwanda’nın parlementosunda 80 milletvekili arasında 45 kadın vekil bulunuyor. Sıralamada onu Andorra ve Küba takip ediyor. Kadın bakan sayısı açısından ilk dört sıra Norveç (%52,6), İsveç (%52,2), Finlandiya (%50) ve İzlanda’ya (%50) ait. Bahamalar, Lübnan, Suudi Arabistan, Singapur ve Ukrayna gibi ülkelerde ise bakanlık görevlerinde kadınlar yer almıyor. Kadınların mecliste en çok temsil edildiği bölgelerin başında %42 ile İskandinav ülkeleri gelirken, onları % 22,6 oranı ile Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri  takip ediyor. Mecliste en az kadın milletvekili oranına sahip bölge %11,3 ile Arap Ülkeleri. Bu veriler gösteriyor ki kadınlar hala daha politikada geri plana itilmiş, karar verme mekanizmalarından dışlanmış bir durumda. Dünyanın toplam nüfusunun yüzde 51’ini oluşturan kadınların artık sizce de söz hakkına sahip olma zamanları gelmedi mi? 
Bizden küçük bir hatırlatma: "DEMOKRASİ ANCAK KADINLARIN SİYASETE TAM VE EŞİT KATILIMIYLA MÜMKÜNDÜR”
Panel: “Ucundan Kıyısından Erkekliklere Dair”

Konuşmacılar
Doğuş Derya:  “Modern Erkekliğin Adab-ı Muaşeret Kanunları”
Tufan Erhürman: “Kıbrıslı Türk Entelektüel Erkeğin Halleri”
Niyazi Kızılyürek: “Kıbrıs Rum ve Türk Toplumlarında Milliyetçilik ve İdeal Erkek Tipleri”
Tarih: 04 Mart 2013
Yer: Naci Talat Barış ve Dostluk Evi, Lefkoşa
Saat: 19.30

Dergiler Haberleri