Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, girdi maliyetlerinin artmasına karşın, süt fiyatlarının iki yıldan beri artmadığını, şubat ayında alınan sütün henüz ödenmediğini belirterek, sorunların çözülmesini, sistem ve planlama yapılmasını talep etti.
Naimoğulları, hükümetin, ithal süt ve et ürünlerine yönelik önlem alarak, “haksız rekabeti” önlemesini istedi.
Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SÜTEK) önünde basın açıklaması yapan Naimoğulları, kurumun tarım sektörü için önemli olduğunu, ortadan kalkmasını değil güçlenmesini istediklerini belirtti.
“SÜTEK ORTADAN KALKARSA TARIM SEKTÖRÜ BATAR”
Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SÜTEK) ülkenin önemli kurumlarından biri olduğunu söyleyen Naimoğulları, “Kurum batarsa tarım sektörü de batar” dedi.
Bazı kesimlerin “süt fiyatı serbest kalsın, SÜTEK ortadan kalksın” yönünde söylemlerde bulunduğunu belirten Naimoğulları, kurumun ortadan kalkmasını değil, güçlenmesini istediklerini kaydetti.
Naimoğulları, kuruma sahip çıkacaklarını vurguladı.
“GİRDİ MALİYETİ ARTIYOR, SÜTÜN MALİYETİNE ARTIŞ YOK”
Süt İmalatçılar Birliği’nin (SÜİB) hellim fiyatlarını düşürerek, körfez ülkelerine ve Türkiye’ye 3 buçuk dolara hellim satmasını eleştiren Naimoğulları, “Öte yandan 1 kilo hellime 2 TL teşvik alıp ekonomik akıldan bahsedeceksiniz. Ekonomik akıl bu değil” dedi.
Naimoğulları, muhataplarının hükümet ve Tarım Bakanlığı olduğunu söyleyerek, imalatçıların eylemleri yüzünden Eylül 2015’ten beri sütün maliyetine artış yapılmadığını savundu.
Ham madde fiyatlarının, girdi maliyetlerinin artmasına karşın, süt fiyatlarının artmadığına işaret eden Naimoğulları, hayvancının sistem, planlama, teminat ve nitelikli pazar istediğini dile getirdi.
Planlama yapmanın önemli olduğuna işaret eden Naimoğulları, “Planlama yapılsın, bize ne kadar süt istendiği söylensin. Planlama, denetim, ödeme hiçbiri yok. Şubat alınan süt hâlâ ödenmedi” dedi.
Naimoğulları, “Sürekli üreticinin parasını ödemeyerek, sütünü almama tehditleri ile teminatsız yıllarca bu sütü aldınız. Üretici ayakta durabilmek için hep boyun eğdi. Şimdi yine aynısını yaparak üreticiye ders vermeye üreten hayvancımıza diz çöktürmeye çalışıyorsunuz” dedi.
Şubat ve mart ayında alınan sütün parasının verilmediğini söyleyen Naimoğulları, sütün fiyatına tepki gösterilebileceğini ancak üreticinin parasını vermemenin “düşmanca bir davranış” olduğunu savundu.
“SÜİB SORUNLARINI HÜKÜMETLE ÇÖZSÜN”
SÜİB’in Tarım Bakanlığı ve hükümetle sorunları çözmesi gerektiğini söyleyen Naimoğulları, hayvancıya ödeme yapmayarak sorunların çözülemeyeceğini belirtti.
SÜTEK’in ortadan kaldırılmak istendiğini savunan Naimoğulları, “Üreticiye bir kuruş artış vermeden sütü alıp istediğiniz fiyata satmayı, aldığınız süte teminat vermemeyi ve üreten kesimlere ders vermeyi bir alışkanlık haline getirdiniz” dedi.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı yönetenler ile SÜİB’in başında aynı kişiler olduğunu söyleyen Naimoğulları, “Bu şahıslar hellim kelimesinin konuşulmasına yasak koyarak hellim tescilini rafa kaldırmıştır. Çünkü kendileri hellimi Türkiye’de ve Polonya’da fabrika kurarak orada üretmeye başlamışlardır ve bu ülkeye yanlış yapmaktadırlar” iddiasında bulundu.
Doğru planlama yapmak gerektiğini dile getiren Naimoğulları, sürecin başta KOOP Süt olmak üzere sütü alıp işleyen fabrikalar sayesinde, doğru planlama yapılarak aşılacağını, teminatsız süt pazarlanamayacağını kaydetti.
“HAKSIZ REKABETİ ENGELLEYİN”
Naimoğulları, hükümetin ithal süt ve et ürünlerine karşı önlem alarak, “haksız rekabeti” ortadan kaldırması gerektiğini belirtti.
Üreticinin sütü üretmek için özveri gösterdiğini söyleyen Naimoğulları, pazarlama yapanların bu özeni göstermediğini savundu.
Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Canan Avunduk’un yem hammadde fiyatlarına yönelik açıklamalarını eleştiren Naimoğulları, önemli olanın arpadaki yükseliş olduğunu, 23 Mayıs’ta Toprak Ürünleri Kurumu tarafından arpaya yüzde 11 artış yapıldığını söyledi.
Naimoğulları, Süt İmalatçılar Birliği’ne çağrı yaparak, “Hükümet ile anlaşın, üreticiyi ezmekten vazgeçin” dedi.