‘Taşınmaz’a yabancı ilgisi

Bakanlar Kurulu kararı ile 10 ayda yabancı uyruklu 1759 kişi, Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama(Yabancılar) Yasası kapsamında taşınmaz mal sahibi oldu.

Ayşe GÜLER

 

Bakanlar Kurulu kararı ile 10 ayda yabancı uyruklu 1791 kişi taşınmaz mal sahibi oldu.
Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama(Yabancılar) Yasası kapsamında verilen izinler Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Aynı dönemde taşınmaz mal satın almaları için gerekli izinlerini ellerinde bulunduran 157 yabancı uyruklu kişinin izinlerinde de talep edilen değişiklikler, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.
YENİDÜZEN, Şubat ila 26 Kasım tarihli Resmi Gazeteleri taradı, taşınmaz mal izinleriyle ilgili kararları inceledi.
Öte yandan yabancıların taşınmaz mal alımlarını değerlendiren Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, H&B Home &Business Real Estate Brokerage Direktörü Hüseyin Sadeghi, son dönemde özellikle İskandinav ülkelerinden eğilimin olduğunu söyledi.
Sadeghi, İran pazarının sürdüğünü, İngiltere pazarının ise ‘yok denecek kadar az’ olduğunu kaydetti.

 

154 İZİN DE TADİL EDİLDİ… Aynı dönemde taşınmaz mal satın almaları için gerekli izinlerini ellerinde bulunduran 154 yabancı uyruklu kişinin izinlerinde talep edilen değişiklikler, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

 

En fazla Mayıs, en az Ağustos…

Resmi Gazete’de yer alan kararlara göre; yabancıların taşınmaz mal satın almaları döviz krizinin patlamasıyla Ağustos ayında sekteye uğradı.
TL’deki değer kaybıyla birlikte Mayıs ayında 309 satış ile zirveye ulaşan taşınmaz mal satın alımı, Ağustos’ta 86’ya düştü.
Hükümetin ekonomik tedbirler doğrultusunda aynı dönemde aldığı kararlarla satışlar yeniden yükselişe geçti.

Ne karar alınmıştı?

Hatırlanacağı üzere Ağustos ayında Bakanlar Kurulu kararı ile yabancıların ikinci ve üçüncü daire alımlarıyla ilgili imkan yaratılmış, bu düzenlemenin 6 ay süreyle, apartman dairesi için geçerli olacağı açıklanmıştı.
Bakanlar Kurulu kararı ile dairelerde birinci tapu devir harcı yüzde 8, ikincisi yüzde 9, üçüncüsü de yüzde 10 artırılarak uygulanıyor.

 

İZİNLERİN AYLARA GÖRE DAĞILIMI:

  • Şubat: 178 izin, 13 tadil kararı…
  • Mart:237 izin, 8 tadil kararı…
  • Nisan: 203 izin, 32 tadil…
  • Mayıs: 309 izin, 20 tadil…
  • Haziran: 222 izin, 17 tadil…
  • Temmuz: 160 izin, 26 tadil.
  • Ağustos: 86 izin, 10 tadil.
  • Eylül: 164 izin, 5 tadil…
  • Ekim: 106 izin, 12 tadil kararı…
  • Kasım: 126 izin, 14 tadil…

 

AY AY İZİNLER…

Şubat’ta 178 yabancı uyruklu…

Şubat ayında 178 yabancı uyrukluya, satın almak istedikleri mallar ile ilgili Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama(Yabancılar) Yasası uyarınca gerekli izin verildi.
Aynı dönemde taşınmaz mal satın almaları için gerekli izinlerini ellerinde bulunduran 13 yabancı uyruklu kişinin izinlerinde yapılması talep edilen değişiklikler hayata geçti.

237 izin, 8 tadil…

Mart ayında ise; Bakanlar Kurulu kararı ile 237 yabancı uyruklu kişinin mal satın almasına izin verildi. Söz konusu dönemde 8 kişiyle ilgili de mal satın almaları için izinlerinde gerekli tadiller yapıldı.
Kararlar, 7 Mart ila 26 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Nisan’da 203…

Resmi Gazete’de yer alan Bakanlar Kurulu kararlarına göre Nisan ayında toplamda 203 yabancıya Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama(Yabancılar) Yasası uyarınca gerekli izin verildi.
Nisan ayı içerisinde 32 yabancı uyruklu kişiye ait taşınmaz mal ile ilgili gerekli tadil kararı alındı.

Mayıs, Haziran, Temmuz…

Öte yandan Mayıs ayında Bakanlar Kurulu kararı ile 309 yabancı uyruklu kişi, yasal haklarını kullanarak taşınmaz mal satın aldı.
20 yabancı uyruklu kişinin de mal satın almasıyla ilgili gerekli tadil kararı da yayımlandı.
Haziran’da ise 222 yabancı uyrukluya taşınmaz mal satın alması için Bakanlar Kurulu kararı üretildi, 17 izinle ilgili gerekli tadiller yapıldı.
Temmuz’da ise yabancı uyruklu kişilere verilen izin sayısı 160 olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde 26 kararda tadil edildi.

Ağustos’ta tepetaklak: 86 izin…

Mayıs ayı itibariyle kademeli olarak düşen taşınmaz mal alımları, Ağustos ayında ciddi şekilde geriledi.
Döviz krizinin patladığı Ağustos ayında, yabancı uyruklu kişilerin mal satın almaları da sekteye uğradı.
Söz konusu tarihte, 86 yabancı uyruklu kişi Bakanlar Kurulu kararı ile taşınmaz mal aldı.
10 kişiye ait taşınmaz mal izinlerinde yapılması talep edilen değişiklikler de hayata geçti.
Eylül ayında ise yabancı uyruklulara taşınmaz mal satın alması yükselişe geçti. Bu tarihte 164 yabancı uyruklu, Bakanlar Kurulu kararı ile mal satın aldı.
Yabancı uyruklu 5 kişiye ait taşınmaz mal izinlerinde yapılması talep edilen değişiklikler yapıldı.

Ekim ve Kasım…

Bakanlar Kurulu, Ekim ayında 106 yabancı uyruklu kişinin yasal haklarını kullanarak, taşınmaz mal satın almasını onayladı, 12 kişiyle ilgili de tadil kararı üretildi.
Kasım ayında ise bugüne kadar 126 izin, 14 de tadil kararı üretildi.

 


 

SADAGHİ: “İSKANDİNAV ÜLKELERİNDEN EĞİLİM VAR”…Yabancıların taşınmaz mal alımlarını değerlendiren Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, H&B Home &Business Real Estate Brokerage Direktörü Hüseyin Sadeghi, son dönemde özellikle İskandinav ülkelerinden eğilimin olduğunu söyledi, İran pazarının sürdüğünü kaydetti.

 

Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, H&B Home &Business Real Estate Brokerage Direktörü Hüseyin Sadeghi:

“İskandinav ülkelerinden eğilim var”

Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, H&B Home &Business Real Estate Brokerage Direktörü
Hüseyin Sadeghi, son dönemde özellikle İskandinav ülkelerinden eğilimin olduğunu söyledi.
Sadeghi, İran pazarının sürdüğünü, İngiltere pazarının ise yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.
Satışların Mayıs ayına kadar normal seyrinde devam ettiğini belirten Sadeghi, Ağustos’taki döviz kriziyle birlikte de Türkiye’deki müşteri potansiyelinin inanılmaz gerilediğini ifade etti.
Sadeghi, bu durumun TL’deki değer kaybı ile birlikte banka kredilerindeki faiz oranlarının yükselmesinden kaynaklandığını dile getirdi.
“Birçok vatandaş döviz üzerinden satın aldığı binaları, hükümetin aldığı kararla TL üzerinden kiralamaya başladı. Bu durum da mal satın alımını etkiledi” diyen Sadeghi, vatandaşların yatırımdan soğuduğunu savundu.

 

 

Özel Haber Haberleri