“Tatar vadettiği hiçbir şeyi yapamadı”

Kıbrıs sorununda belli bir süredir tıkanıklık olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Armağan Candan, Kıbrıs’ın jeostratejik konumu dolayısıyla, Kıbrıs konusunun her hâlükârda ele alınması gerektiğini zorunlu kıldığını söyledi.

Kıbrıs sorununda belli bir süredir tıkanıklık olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Armağan Candan, Kıbrıs’ın jeostratejik konumu dolayısıyla, Kıbrıs konusunun her hâlükârda ele alınması gerektiğini zorunlu kıldığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı makamındaki Ersin Tatar’ın göreve geldiğinden bugüne söylediği hiçbir şeyi yapamadığını söyleyen Candan, “Sayın Tatar vadettiği hiçbir şeyi gerçekleştiremedi” dedi. Kanal Sim’de yayınlanan ve Serkan Soyalan’ın hazırlayıp sunduğu “Gün Arası” programında konuşan CTP Milletvekili Armağan Candan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in New York’ta liderlerle gayriresmi buluşmasını değerlendirdi.

 

“Kıbrıs sorununda tekerlek dönmeye başladı”

Kıbrıs sorununda uzun zamandır durağanlık yaşandığını vurgulayan Candan, “Kıbrıs meselesine ilişkin uzun zamandır tekerlek dönmüyordu. Bu çerçevede bu tekerleğin artık yavaş yavaş dönmeye başladığını anlamamız gerekiyor. Zaten geçtiğimiz aylardan itibaren gelmekte olan sinyaller, artık bu tekerleğin dönmeye başlayacağını bize açıkça gösteriyordu. Bunda Kıbrıs’taki statükonun kabul edilemez olduğu gerçeği, mevcut durumun devam etmesinin imkânsız olduğu gerçeği ve bunun her geçen gün daha da iyi anlaşılıyor olması, bunların yanında uluslararası konjonktürün, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin, Doğu Akdeniz’e ilişkin olarak birtakım gelişmelerin de bir araya gelmesiyle birlikte bütün bunlardan Kıbrıs sorununun bağımsız kalamayacağı, ayrı tutulamayacağı aynen görünüyordu” dedi.

 

“Mevcut durum sürdürülebilir değil”

Kıbrıs meselesinin bir tek Kıbrıslıların meselesi olmadığını vurgulayan CTP Milletvekili Candan, Kıbrıs’ın bulunduğu jeostratejik konumunun ve coğrafyasının Kıbrıs meselesinin daha geniş bir çerçevede ele alınmasını zorunlu kıldığını söyledi. Kıbrıs’taki statükonun sürdürülebilir olmadığını söyleyen Candan, “Kıbrıs sorununda belli bir süredir tıkanıklık olduğunu söylüyoruz, kaç yıl oldu Kıbrıs sorununun nasıl çözülebileceğine ilişkin bir uzlaşı son dönemlerde mümkün olamamıştı. Ama bu durum sürdürülebilir bir durum değil. Dolayısıyla Genel Sekreter’in ve liderlerin yaptığı açıklamalardan Türkiye ve Yunanistan’ın katılacağı bir çerçevede bundan sonrasına ilişkin bir toplantı zorunluluğunun ortaya çıktığını görüyoruz. Liderler Türkiye ve Yunanistan’ın da olduğu bir ortamda artık bir araya gelecekler” dedi.

 

“Tatar hiçbir adım atamadı”

Cumhurbaşkanlığı makamındaki Ersin Tatar’ın göreve geldiğinden bugüne söylediği hiçbir şeyi yapamadığını söyleyen Candan, “Sayın Tatar vadettiği hiçbir şeyi gerçekleştiremedi. En başta Cenevre’de ortaya koyduğu 6 maddelik öneriler paketi vardı. Bunlara ilişkine hiçbir adım atamadı. Görev süresinin de son bir yılına girmiş bulunuyor. Bir yandan New York’a gitmek ve bugüne kadar ‘Görüşmem’ dediği Hristodulidis ile görüşme konusunda, kendi içinden gelmese bile Türkiye’den telkin aldığı ortada. Bugüne kadar görev yapmış bütün Cumhurbaşkanlarının dönemlerinde ciddi adımlar atılmış ve geçiş noktalarının açılabildiğini söyleyen Candan, Cumhurbaşkanı Tatar’ın döneminde böyle bir şey olmadığını, aksine iki toplumlu ilişkilerde daha da geriye gidildiğini vurguladı.

Haberler Haberleri