Gazeteci Tayfun Çağra ‘Köylerimiz ve İnsanları’ adını verdiği ikinci kitabını çıkardı. 261 sayfadan oluşan kitapta Kıbrıs’ın ikiye bölünmüş coğrafyasında kuzey ve güney olarak isimlendirmek zorunda kaldığımız köylerinden bir kısmı bulunuyor. Kuzeyden 18, güneyden 14 köy kitabın sayfalarında yer aldı.
Kapılar açılmadan önce kuzeydeki köyler gezilirken oralarda yaşayanlar, onların sorunları ve bazı konularda sohbetler yazılara yansıdı. Annan Planı referandumu öncesindeki Planla ilgili sohbetler kuzeydeki köylerin ilgi çekecek sohbetleri oldu. Bu yazılar Yenidüzen’de yayınlandı. 2003’te kapılar açıldıktan sonra güneydeki köyler de gezilmeye ve yazılmaya başlandı. Oralardaki köyleri 1974 öncesi oralarda yaşayanlarla, oranın köylüleriyle gezdik.
Güneydeki köylere daha fazla anılar yansıdı. Gezilerimiz sırasında 74 öncesi tanışlar tekrar görüşürken gerçek dostlukların kalıcı olduğu da ispatlanmış oldu. Bazen siyasi denebilecek tartışmalar da yaşanmadı değil. Bu yazılar da Yenidüzen’de yayınlandı.
KIYASLAMA İMKÂNI VE ANILAR
Bu kitabın içindeki köyler ve insanları 10-12 yıl öncesinin halleriyle yansıdı sayfalara… Kitaptaki köyleri okurken özellikle kuzeydekiler için şimdiki durumlarını o yıllarla kıyaslama, güneydeki köyleri okurken de anıların bir daha canlanması mümkün olabilecek.
Mavi Basın Yayın’ın baskısını, Yalkın Hamitoğlu’nun grafik tasarımını, Cenk Mutluyakalı’nın kapağını yaptığı kitabın kapak resmi de Ulviye Akın Uysal’a ait.
Çağra’nın kısa öykülerden oluşan ve geçtiğimiz yıl yayınlanan ‘Başlangıç’ kitabından sonraki kitabı ‘Köylerimiz ve İnsanları’ tüm kitapçılarda satışa sunuldu.