Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), “çeşitli borç ilişkilerinden dolayı insanların hapse düşmelerinin engellenmesi” amacıyla Meclis Başkanlığı’na yasa önerisinde bulundu.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer’i ziyaret ederek, Fasıl 6 Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasası, Poliçeler Yasası ve Fasıl 232 Arazi Satışı (Aynen İfa) Yasası ile ilgili yasa değişikliği önerilerini sundu.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, ziyarette yaptığı konuşmada, çeşitli borç-alacak ilişkileri nedeniyle birçok kişinin mağduriyet yaşadığını, bir çoğunun hapis yattığını belirterek, dünyada olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs’ta da insanların borçları yüzünden hapse düşmelerinin önlenmesi gerektiğini söyledi.
TDP’den yapılan açıklamaya göre, faiz ve borç konusunun ülkenin en önemli sorunlarının başında geldiğini kaydeden Çakıcı, çeşitli borç alacak ilişkileri nedeniyle birçok kişinin mağduriyet yaşadığını, birçoğunun hapis yattığını belirtti.
Çakıcı, dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da insanların borçları yüzünden hapse düşmelerinin önlenmesi gerektiğini kaydetti. Çakıcı “Borçlu insanlarımızın borçlarını ödeyemedikleri durumlarda hapis yatmaları yerine, özgürlükleri korunarak, onlara çalışma imkanı yaratarak borçlarını ödeyebilecekleri bir ortam yaratılmalıdır” dedi.
Borç alacak ilişkileri nedeniyle uygulanan hapis cezası uygulamalarının dünyanın pek çok yerinde kalktığını kaydeden Çakıcı, borçtan dolayı hapse girmenin bir insan hakları sorunu olarak nitelendirildiğini savundu.
Çakıcı, yargıda icra sisteminin çöktüğünü ve haklı alacaklıların bu açıdan mağdur olduğunu belirterek, bunun derhal düzeltilmesinin adalet gereği olduğunu söyledi.
İktidar ve muhalefet milletvekillerinin yaşananlardan rahatsız olduğunu ve bir yasa önerisi hazırlanması halinde katkı koyacaklarını söyleyen Çakıcı, “Biz bu yasa önerisini hazırladık ve Meclis Başkanlığına sunuyoruz. Umarım bu konuda gereken en kısa zamanda yapılır” dedi.
Mehmet Çakıcı, hazırlanan öneride, yurtdışında olduğu gibi bankaların verdikleri çeklerden sorumlu olacaklarını söyledi. Çakıcı “Banka, çek verdiği kişi alacaklısına borcunu ödeyemediği durumlarda, borcun yüzde 65’ni ödeyecektir. Bankalar da önlemlerini buna göre almış olacaklardır” şeklinde devam etti.
Son zamanlarda özellikle konut alan ve parasını ödeyen bazı kişilerin de büyük sorunlarla karşılaştıklarını belirten Çakıcı, yasa tasarılarından birinin de bu sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu söyledi.
Fasıl 132’nin yaşanan sorunla ilgili iki ay içinde dava açılmasını öngördüğünü söyleyen Çakıcı, bir kişinin tüm ödeme yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen malı ipotekli olması durumunda, alacaklı kişilerin borcunu ödeyen ev sahipleriyle değil, arazi sahipleriyle muhatap olacağını ifade etti.