Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde dokuz ayrı noktada yürütmekte olduğu kazılar, aşırı sıcaklara rağmen kesintisiz devam ediyor. Kazılarda gerek 1963, gerekse 1974 “kaybı” Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın gömü yerleri aranıyor…
Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden aldığımız bilgilere göre, halen Tekke Bahçesi’nde iki ayrı kazı yürütülüyor.
Tekke Bahçesi’nin içerisindeki isimsiz olarak defnedilmiş olan “kayıplar”ın gömülü olduğu mezar alanlarında yapılan kazılarda 12 “kayıp” şahıstan geride kalanlara ulaşılırken, Tekke Bahçesi’nin hemen dışındaki alanda da beş şahıstan geride kalanlara ulaşıldı.
Gerek Tekke Bahçesi içerisinde, gerekse Tekke Bahçesi dışındaki alandan çıkarılan kalıntılar arasında antik kalıntılar da olabileceği düşünülüyor.
Tekke Bahçesi’ne 1963’te de, 1974’te de çeşitli dönemlerde gömüler yapılmıştı. Özellikle 1963’te bazı “kayıp” Kıbrıslıtürkler’in Ayvasıl mezarlığı dışındaki toplu mezarlardan çıkarılarak buraya “isimsiz” olarak defnedildiğini ilk kez YENİDÜZEN olarak bu sayfalarda on yıl kadar önce ayrıntılı biçimde yazmıştık ve bu konudaki görgü tanıklarının ifadelerine de yer vermiştik.
Kayıplar Komitesi yetkililerine Ocak 2016’da göstermiş olduğumuz Mora’daki alanda da dört “kayıp” Kıbrıslırum’dan geride kalanlara ulaşılırken, bu kazı da genişletilerek devam ediyor.
Mora’da bu kazı alanının yanında, yol içerisine de bazı “kayıplar”ın gömülmüş olabileceği yönünde bazı tanıklıklar hakkında Kayıplar Komitesi’ni bilgilendirdik ve bir şahitle birlikte bu alanı da yetkililere gösterdik.
Kayıplar Komitesi’nin Vadili’de yürüttüğü 21 metre derinliğe kadar inilen kuyu kazısı sona ermiş bulunuyor. Burada herhangi bir ize rastlanamadı.
Sazlıköy’de (Livadya), Girne’de, Vasilya’da (Karşıyaka) kazılar devam ederken, Kermiya’da askeri bölge içerisinde üç “kayıp”tan geride kalanların bulunduğu kazı da genişletilerek sürdürülüyor.
Kıbrıs’ın güneyinde ise Pomo’da iki “kayıp” Kıbrıslıtürk için yürütülen kazı sürdürülürken, bu alanda iki büyük çukur alan için arama yapılıyor…
Çite’de ise (Kiti) yeni bir kazıya başlandı ve bir su kanalı içerisinde 1964 “kaybı” bir Kıbrıslıtürk’ten geride kalanlar aranıyor.
Aşırı sıcaklara rağmen kesintisiz biçimde açık alanlarda kazıları yürütmekte olan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Çok kolay gelsin” diyoruz. PAZARTESİ DEVAM EDECEK