Özellikle 1963-64 “kaybı” bazı Kıbrıslıtürkler’in olası gömü yeri olan Tekke Bahçesi’ndeki “meçhul mezarlar”ın Kayıplar Komitesi tarafından kazılmasına “izin verilmesi” amacıyla bazı “kayıp” yakınları yeni bir girişim başlattı.
1963’te Lefkoşa yöresinde çeşitli yerlerde öldürüldükten sonra Lefkoşa Devlet Hastanesi morguna toplanan Kıbrıslıtürkler’in naaşlarının buradan aranması için 4 Ocak 1964’te Kıbrıslırum yetkililer Kızılhaç aracılığıyla Kıbrıslıtürk yetkililere mesaj göndermişti. Ancak Kıbrıslıtürk makamlar morgtaki bu naaşları aramayınca, bu “kayıplar”, topluca Ayvasıl Kıbrıslıtürk mezarlığı dışındaki bir toplu mezara gömülmüştü. Şubat ayında Kıbrıslıtürk makamlar Ayvasıl Kıbrıslıtürk mezarlığı dışındaki toplu mezarları kazarak buradan 21 veya 22 “kayıp” Kıbrıslıtürk’ün naşını çıkarmış ve bunlara ciddi bir kimlik tanımlama girişimi yapmaksızın ve ailelere de haber vermeden, tümünü Tekke Bahçesi’ne “Ayvasıl katliamı kurbanları” olarak defnetmişti. Bu “kayıplar”dan bir kısmının Ayvasıl’da öldürülen Kıbrıslıtürkler, bir kısmının ise Lefkoşa’nın başka bölgelerinde öldürülmüş olan “kayıp” Kıbrıslıtürkler olduğu tahmin ediliyor.
Bu konuyu 2007 yılında yani bundan tam yedi yıl önce bu sayfalarda çok geniş biçimde işlemiş ve toplu mezarların açılması esnasında çalışan Dr. Hüsrev Dağseven’in tanıklığını da yayımlamıştık.
Kayıplar Komitesi tüm bu verileri dikkate alarak geçmişte Tekke Bahçesi şehitliğinde bir kazı başlatmış ancak kazı aynı gün bazı Kıbrıslıtürk makamlar tarafından engellenmiş ve durdurulmuştu.
Yakınlarının Tekke Bahçesi’ne gömülmüş olabileceğinden kuşkulanan “kayıp” aileleri ise yıllardır Tekke Bahçesi’nde “Ayvasıl 1”, “Ayvasıl 2” gibi ibareler içeren “meçhul mezarlar”ın kazılması için gerek Kayıplar Komitesi nezdinde, gerekse başka makamlar nezdinde girişimler yapmışlardı.
Geçtiğimiz günlerde bazı “kayıp” yakınları yeni bir girişim başlatarak Şehitlikler ve Anıtlar Kurulu’nda görevlendirilmiş olanlara ziyaretler yapıyorlar ve “kayıpları”nın bulunması amacıyla bu “meçhul mezarlar”da kazı yapılmasına izin verilmesini talep ediyorlar.
Bu “kayıp” yakınları yaptıkları bu ziyaretleri FACEBOOK sayfalarında da yayımlayarak kamuoyuyla paylaştılar. 1963’ten beridir “kayıp” olan ve Tekke Bahçesi’ne gömüldüğü düşünülen Mehmet Raif’in oğlu Tözüm Tarjan sayfamıza aldığımız yukarıdaki fotoğrafı paylaşarak şöyle yazdı:
“Kayıpları Tekke Bahçesi’nde gömülü olan kayıp yakınları komitesi temsilcileri bugün Sosyal Yardım Dairesi Müdürü Umure Örs Hanımefendiyi ziyaret etti…”