Tercih Zamanı

Salih Sarpten

ÖSYM kılavuzunda yer alan üniversiteler için tercih işlemleri bugün başlıyor… 2014-LYS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sıra tercih yapmaya geldi… Üniversite adayı öğrenciler tercihlerini; ÖSYM’nin belirlediği 2014 tercih kılavuzundan 7 – 17 Temmuz 2014 tarihlerinde yapabilecekler…

Kişinin gelecekteki yaşam tarzını belirlemesinde dönüm noktası olan mesleğini seçmesi; doğru ve isabetli karar vermesi tüm hayatının kalitesini ve mutluluğunu etkiler. Kişinin mutluluğunda doğrudan etkili olan faktörlerin en önemlisi; çalışma hayatıdır. Çalışma hayatında ve özel hayatta mutlu olmanın, iyi bir kariyer elde etmenin ilk adımı; kişiliğe uygun meslek seçmekle mümkündür. Bu da seçilen yüksek öğretim programı ve üniversite ile doğrudan ilişkilidir…

Yapacağınız tercihlerdeki ayrıntılar, size yeni ufuklar açabileceği gibi hiç beklemediğiniz bir ortamla karşı karşıya kalmanıza da sebep olabilir. "Üniversite olsun da, neresi olursa olsun!" düşüncesi yanlış adımların atılmasını doğurur. Kaybedilen yıllar, sonradan gitmeyi arzuladığınız bölümleri kazanamama, sevilemeyen meslekler, önünüze çıkan ekonomik sıkıntılar üniversite hayatınızın da sonunu getirebilir…

Bütün bunlar, üniversite adayı gençlerin tercih yaparken oldukça dikkatli ve bilinçli davranması gerektiğini vurguluyor. Bu konuda birkaç önerim var. ÖSYM tercihi yapacak üniversite adayı gençlerin bu satırları daha dikkatli okumasını öneririm…


KKTC Kontenjanlarından Yararlanmak
Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl için de KKTC Kontenjanları belirlendi. Üstelik bu yıl önemli bir farkla… Geçmiş yıllarda kontenjanlar sadece program adı olarak yayımlanırken, bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK arasında yapılan temaslarla kontenjan olarak belirlenen programların hangi üniversitelerde olduğu da belirlendi… Başta açıklanan tıp alanındaki bazı kontenjanların büyük kentlerin dışındaki üniversitelere verilmesi sıkıntı yaratırken, Bakanlık yetkililerinin YÖK’le kurduğu temaslar doğrultusunda bu kontenjanlarda mümkün olduğunca büyük kentlere çekildi…  Bu kapsamda  YÖK tarafından KKTC uyruklu, KKTC liselerinden mezun öğrencilerimiz için ( çift uyruklular dahil) lisans programlarında; 99 alanda 219, özel yetenek programlarında; 22 alanda 34  ve önlisans programlarında; 23 alanda 44 kontenjan ayrıldı ve 2014-2015 ÖSYM Tercih Kılavuzu’nda da yer aldı…

KKTC kontenjanlarından yararlanmak isteyen aday öğrencilerin; 2014 KKTC Kontenjanlarına müracaatlarını “Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Daire”sine 7 – 18 Temmuz 2014 tarihlerinde yapabilecekler... Bu konuda önemli bir hatırlama yapmak istiyorum: Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sitesinden yapılan açıklamaya göre KKTC Kontenjanlarını tercih edecek olan adayların müracaatlarını “Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Daire”sine yapmaları koşuldur. Müracaatta bulunmayıp sadece tercih yapanlar kontenjan hakkına sahip olamayacakları açıkça belirtilmektedir… Bu önemli bilgiyle beraber tercih yaparken aşağıdaki unsurlara da dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın…

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?
1- Lisans programlarını tercih etmeniz için ham puanınızın 180 ve üstü olması gerekmektedir. Y-YGS veya Y-LYS puanınız 200'den yüksek de olsa lisans programı tercih edebilmeniz için ham puanınızın ilgili puan türünde 180 ve üstü olmasına dikkat ediniz.
2- Sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye Başarı Sıranızı dikkate alın.
3- Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın.
4- Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun.
5- ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-LYS veya Y-YGS bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-LYS veya Y-YGS verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer.
6- Tercihlerinizde yer verdiğiniz bölüm/programların devlet, vakıf, yurt dışı da olsa maddi koşullarına dikkat ediniz. Üniversite ve bölüm seçiminizde maddi koşullar oldukça önemlidir.
7- Tercih listenize aldığınız bölümle ilgili koşulları mutlaka incelemelisiniz. Bazı bölümlerde puan ve başarı sıranız denk gelse de özel koşullar vardır. Yabancı dil ayrımından, sağlık durumuna, ekstra ücret uygulamasından, hazırlık sınıfı şartına göre pek çok kriter yer alabilir…

Önemli bir uyarı… Milli Eğitim Bakanlığı resmi web sitesinden  “2014-2015 Öğretim Yılı KKTC Üniversiteleri İçin Belirlenen İhtiyaç Fazlası Bölümler” de yayımladı… Gençlerin bu listeyi dikkatle incelemelerini ve bu bölümlerin ihtiyaç fazlası olduğunu bir kenara not etmelerini öneririm. 


Anne-Babalar Ne Yapmalı?
Genellikle anne babalar, çocuklarının kolay para kazanabilecekleri garanti meslek diye adlandırdıkları bölüm ve programları okumalarını isterler. Anne-baba olarak kendi fikrinizi ve arzunuzu dile getirirken çocuğunuz üzerinde bir baskı yaratmamaya çalışın.

Çocuğunuza güvenin çünkü o kendisini tanıyor. Çocuğunuzu, yapabileceğini düşündüğü ve mutlu olacağı üniversite ve bölümleri tercih etmesi için cesaretlendirin. Çocuğunuzun, tercih olarak yazacağı üniversite veya bölümlerde okuyan ya da mezun olmuş kişilerle tanışması ve onların deneyimlerini dinlemesi için bu kişilerle iletişime geçmesine destek olun.

Tüm aile bir araya gelin ve herkesin düşüncelerini paylaşması için fırsat yaratın. Çocuğunuza kendini anlatması için fırsat verin. Zihnindeki gelecek hayalini, neden belirli üniversite ve bölümleri tercih ettiğini ondan dinleyin. Çocuğunuz çok kısa bir süre sonra, bir yetişkin olarak kararlarını kendi başına almaya başlayacak. Kendine güveninin artması ve onu her koşulda desteklediğinizi hissetmesi için tercih döneminden başlayarak bu güveni ona vermeniz gerektiğini unutmayın.