Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan, özveriyle çalışan Devlet Tiyatroları’nın, en büyük sıkıntısının personel ve tiyatro binası bulunmaması olduğunu söyledi.
“Ama tiyatro binamız yok ve personel az diye oturup ağlayacak değiliz. Arkadaşlarımızın özverili çalışmalarıyla ne kadar iyi ve çok oyun çıkarabiliriz, ona bakıyoruz” diyen Halil İbrahim Doğan, tiyatro binası için ellerinden geleni yapacaklarını ve bunun sözde kalmayacağına inandığını söyledi.
Doğan, “Devlet Tiyatroları Müdürü olarak söylüyorum; tiyatro binasını öyle veya böyle bitireceğiz” dedi.
Eski fuayenin oda tiyatrosuna dönüştürülmesi için TC Yardım Heyeti’nin katkılarıyla yapılan düzenlemelerin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Doğan, web sayfasında kurmakta oldukları yeni sistem ile de devlet, belediye veya sivil toplum örgütü olsun kimin hangi oyunu saat kaçta hangi gece sergilediğinin görülebileceğini, böylelikle bir eksiği daha tamamlayacaklarını belirtti.
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları'nın sorunlarını, çözüm yollarını ve projelerini anlattı.
Devlet Tiyatroları’nın amacının; ülkede tiyatroyu yaygınlaştırmak olduğunu, rekabetin çıtayı yükselteceğini kaydeden Doğan, “Aylarca halka güzel oyun sergilemek için çalışan sanatçılarımızın tek isteği takdir edilmek ve alkışlanmak” ifadesini kullandı.
“Çok kısıtlı personel ve bütçe ile hizmet vermeye çalışıyoruz” diyen Doğan, yeterli eleman olsa tüm bölgelerde tiyatroya meraklı veya konservatuara girmek isteyen gençler için kurslar düzenleyebileceklerini ifade etti.
Tiyatroda insanı kullanılarak, karşıdakini eğlendirirken düşündürüp eğitim verildiğini ifade eden Doğan, “Ülkenin örf adet ve geleneklerini yeni kuşaklara tiyatro sayesinde aktarmaktayız” dedi.
“TİYATRO YAYGINLAŞMALI”
Ülkede Devlet Tiyatroları yanında belediye tiyatrolarının ve sivil toplum örgütlerinin tiyatro oyunları sahnelemekte olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını kaydeden Doğan, devlet imkanlarının yetersiz olduğunu, bu nedenle yerel yönetimlerin tiyatroya daha fazla eğilmesi gerektiğini ifade etti.
Doğan, Devlet Tiyatroları olarak istek gelmesi halinde sanatçılarıyla yerel yönetimlere eğitim desteği vermeye hazır olduklarını, Gazimağusa Belediyesi’nden gelen talep doğrultusunda önümüzdeki günlerde bu hizmeti vereceklerini söyledi.
“BASINDAN DESTEK İSTİYORUZ”
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları’nın güzel oyunlar çıkarmakta ve sahnelemekte olduğunu, ancak halkın bunları tam olarak bilemediğini kaydeden Doğan, bu konuda basından destek istediklerini vurguladı.
Doğan, Devlet Tiyatroları’nın kadrosunun yetersiz olduğunu, 5 kadrolu ve 7 sözleşmeli oyuncu kadrosu ile oyun çıkarmakta zorlandıklarını ifade etti.
66 olması gereken Devlet Tiyatroları kadrosu sayısının bugün 25 olduğuna dikkat çeken Doğan, personel şemasında birçok kadronun boş olması, marangoz, ışıkçı gibi kritik bazı kadrolarda 1 kişi bulunmasının sıkıntılara yol açtığını vurguladı.
“ATAMAM ÇOK TARTIŞILDI”
Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atanması konusunun basında çok tartışıldığına da işaret eden Doğan, şöyle konuştu:
“Ben 22 yıllık öğretmenim. Devlet Tiyatroları Müdürlüğü’ne atandım. Anlaşılması gereken, Devlet Tiyatroları’nın iki kısımdan oluştuğudur; bir sanatçılar, bir de onlara hizmet eden, benim de bulunduğum idari bölüm var. Biz, sanatçı arkadaşlarımızın en iyi şekilde oyunları sergilemeleri için olanak sağlamaya çalışıyoruz. Benim görevim yöneticilik yapmak. Ben oyun yönetmeye değil, sanatçı ve yönetmenlerin sahneleyeceği oyunlara imkan sağlamak, hizmet etmek, sevk ve idareyi sağlamak için geldim. Ben oyun yönetecek değilim, ne haddime. Ben yönetici olarak hizmet edeceğim. Bu nedenle kulaklarımızı tıkayıp önümüze bakıyoruz.”
Huzurlu olduğunu, çünkü kısa sürede iyi şeyler yaptıklarına inandığını ifade eden Doğan, “Şimdi sadece izin versinler çalışalım. 6 ay, bir yıl sonra gelsinler neler yaptığımızı görsünler” dedi.
ESKİ FUAYEDE DÜZENLEME
Göreve geleli 3 ay olduğunu hatırlatan Halil İbrahim Doğan, ilk olarak Devlet Tiyatroları’nın salonu olmadığını, sanatçıların çalışma ortamları bulunmadığını gördüğünü ve bunun için çalışma başlattığını anlattı.
Eski fuayenin oda tiyatrosuna dönüştürülmesi için proje hazırladıklarını kaydeden Doğan, TC Yardım Heyeti’nin katkıları ile yapılmakta olan çalışmaların 10 güne kadar tamamlanacağını vurguladı.
Doğan, “Amacımız; sanatçılarımıza temiz, düzgün ve kendilerine ait çalışma ortamı sağlamak. Bir iki kişilik oyunlar hazırlayarak halka sunmak. Tabii ki fuayeyi okullar ve isteyen sivil toplum örgütlerine de açacağız” dedi.
ÇALIŞMALAR
2013-14 Tiyatro Sezonu hakkında da bilgi veren Doğan, dönemin birinci tur oyununun Ege ve Halil Işık’ın yazdığı ve Nergül Tuncay’ın yönettiği “Harikalar Mutfağı” isimli çocuk oyunu olduğunu, oyunun ada çapında 1,2 ve 3. sınıflar olmak üzere yaklaşık 10 bin 500 öğrenciye ücretsiz oynandığını kaydetti.
Dönemin ikinci tur oyununun ise Roberto Cossa’nın yazdığı Özlem Özkaram’ın yönettiği “Babaannem 100 Yaşında” isimli oyun olduğunu ifade eden Doğan, oyunun SOS ve Kadın Sığınma Evi yararına da sahnelendiğini anlattı.
Doğan, 2014-15 Tiyatro Dönemi’nin birinci tur oyunu olan Haluk Işığ’ın yazdığı Nurgül Tuncay’ın yönettiği “Kurşun Askerin Utancı” adlı oyunun da ada çapında 12 bin ana sınıf, 1 ve 2. sınıflara sahnelenmeye başlandığını kaydetti.
TİYATRO ATÖLYESİ... KAYITLAR 30 OCAK’A KADAR
Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları olarak tiyatro atölyesi kurmakta olduklarına da dikkat çeken Doğan, kayıtların başladığını, ortaokul-lise öğrencilerine yönelik tiyatro atölyesine 30 Ocak’a kadar kayıt yapılabileceğini ifade etti.
Çalışmaların kurum sanatçıları tarafından yenilenen fuayede yürütüleceğini belirten Doğan, geleceği teşkil edecek gençler yetiştirip konservatuara hazırlanacak gençlere yardımcı olmak istediklerini belirtti.
YENİ OYUN VE SENARYO YAZMA YARIŞMASI
Yeni bir oyunun çalışmalarına başlandığını, Zerrin Akdenizli’nin yöneteceği “Ağır Roman” isimli oyunun 20 Şubat’ta prömiyerini yapacağını ifade eden Halil İbrahim Doğan şöyle devam etti:
“Kurucularımızdan Bülent Ulutuğ adına bu yıl 2. Oyun Yazma Yarışması da düzenleyeceğiz. Bu da Şubat ayı içerisinde yapılacak. Haziran ayında da Lefkoşa’da ilk defa yapılacak olan Yerel Yönetimler Tiyatro Festivali’ni düzenleyecek ve bütün belediyelerimizin katılımını sağlayacağız. Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı ile işbirliği içinde ‘Kurşun Askerin Utancı’ oyunumuzu Şubat ayı içerisinde Lefkoşa’da 3,4 ve 5’inci sınıflara yeniden sahneleyeceğiz. Amaç çocuklara kanser hakkında farkındalık yaratmak ve çocukların da çocuklara yardım edebileceğini göstermek.”
Doğan, geçmişte Devlet Tiyatroları’nın yılda bir çocuk, iki de büyük oyunu sahnelerken, bundan sonra, Ocak ayından Haziran’a kadar Lefkoşa’da her hafta sonu oyun sahnelemeyi hedeflediklerini kaydetti.
Oyun yazma yarışmasında dereceye giren oyunların kitaplaştırılacağını ifade eden Doğan, amacın ülkeye tiyatro eseri kazandırmak olduğunu söyledi.
“TATMİNKAR ÖDÜL”
Kıbrıslı sanatçılardan Hüseyin Köroğlu’nun Türkiye’de oynamakta olduğu “Tatminkar Ödül” oyununun da Şubat ayından itibaren her ay bir yerleşim yerinde olmak üzere 5 yerde sahnelenmesi için çalışmaları olduğunu belirten Halil İbrahim Doğan, Kıbrıslı sanatçılara destek olmak istediklerini ifade etti.
UYUŞTURUCU MÜCADELESİNE DESTEK...
Devlet Tiyatroları olarak uyuşturucu ile mücadeleye destek olmak amacıyla Ekim ayında ortaokul ve liselerde sahnelenmek üzere uyuşturucu ve aile konulu bir tiyatro sahnelemek istediklerini de kaydeden Doğan, gençler arasında uyuşturucu konusunda farkındalık yaratmak istediklerini söyledi.
TİYATRO BİNASI İÇİN ÇABA
Tiyatro binasının 1999 yılında çıkan yangın nedeniyle kullanılmaz durumda olduğunu kaydeden Doğan, göreve gelince bu konuda neler yapılabileceğine baktığını anlattı.
İlk olarak Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile bağlantıya geçtiklerini ifade eden Doğan, “Atıl durumda bulunan yarım inşaatı tamamlayıp nasıl birlikte kullanırız; hem Lefkoşa Belediye Tiyatrosu, hem Devlet Tiyatrosu hem de sivil toplum örgütlerinin birlikte kullanacağı bir kültür sarayına nasıl dönüştürebiliriz diye görüşmeler yaptık. Ancak Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yöneticileri bu konuda önşart koştular” dedi.
Lefkoşa Belediye Tiyatrosu yöneticilerinin, “Lefkoşa Belediye Tiyatrosu Binası’nın Lefkoşa Belediyesi arsası üzerinde kurulduğundan kendilerine ait olduğunu, ortak kullanım için kendilerinin belirleyeceği şartlarda ‘Özel Tiyatrolar Yasası’ çıkarılması” ön şartını ortaya koyduğunu kaydeden Doğan, “Bu nedenle biz artık yarım kalmış Lefkoşa Belediye Tiyatrosu binası ile ilgilenmiyoruz” şeklinde konuştu.
“Bizim artık hedefimiz kendi tiyatro binamızı yapmak” diyen Halil İbrahim Doğan, “Biz önümüze bakıyoruz. KKTC’ye bir tiyatro binası nasıl kazandırabiliriz bunun çalışması içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.
PROJE HAZIR, KAYNAK İSE SORUN
Devlet Tiyatroları’nın yeni salonu için projenin hazır olduğuna dikkat çeken Doğan, “Tek sorun kaynak” dedi.
Ülke kaynakları ile binanın yapılmasının zor olduğunu, ancak “olmaz” diye bir şey bulunmadığına inandığını ifade eden Halil İbrahim Doğan, “Proje 230 kişilik bir kompleksi içeriyor. İnanıyorum ki işadamlarımızın yardımları ile bunu yapabiliriz” şeklinde konuştu.
TC Yardım Heyeti’nin, yarım kalmış kültür sarayı üzerinde durduğunu, Devlet Tiyatroları’nın Lefkoşa Belediye Tiyatrosu ile anlaşmasını, böylece kendilerinin de burayı bitirebileceğini ifade ettiğini kaydeden Doğan, ancak Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun öne sürdüğü şartlar nedeniyle bunun olamayacağını belirtti.
İSO KURSLARI
Doğan, Devlet Tiyatroları personelinin Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanlığı’nın İSO 9001 Kalite Sistemi ve İSO 10002 Vatandaş Memnuniyeti kurslarına katıldığını da ifade etti.
YANAN FUAYE İÇİN ÇALIŞMA
Devlet Tiyatroları’nın yanan salonunun fuayesini düzenlemek ve hizmete sokmak için ellerindeki imkanlarla çalışma başlattıklarını da belirten Doğan, Okullar Yolu’nda Devlet Tiyatroları için farkındalık yaratmak ve sanatçıların özverili çalışmalarının sahnelenmesi için düzenlemeler yapmakta olduklarını söyledi.
TİYATROLAR İÇİN WEB SİTESİ
Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan, tiyatro oyunlarının nerede, hangi saatte oynadığı ile ilgili web sayfasında bilgi olmamasının da büyük bir eksiklik olduğunu, bunu ortadan kaldırmak için çalışmaları bulunduğunu anlattı.
Halkın sinemaya gitmek istediğinde internetten hangi sinemada hangi film olduğunu görüp ailesi veya arkadaşları ile istediği filme gidebildiğini hatırlatan Doğan, tiyatro konusunda ise böyle bir sistem olmadığını söyledi.
Devlet Tiyatroları olarak, web sayfasına bu sistemi kurmak için çalışmaları olduğunu ifade eden Doğan, bir iki ay içerisinde web sayfasında oluşturulacak yeni sistemle her akşam nerede hangi oyunun sahnelendiğinin takip edilebileceğini belirtti.
Doğan, bu sistem ile devlet tiyatroları olsun, belediye tiyatroları olsun sivil toplum örgütleri olsun kimin nerede hangi oyunu sergilediğinin görülebileceğini söyledi.
TC DEVLET TİYATROLARI İLE İŞBİRLİĞİ
Devlet Tiyatroları Müdürü Halil İbrahim Doğan, Türkiye Cumhuriyeti ile varolan işbirliği çerçevesinde önümüzdeki günlerde TC Devlet Tiyatroları Müdürü’nün KKTC’ye geleceğini ve tiyatro alanında nasıl bir işbirliği yapılabileceğini tekrar gözden geçireceklerini de ifade etti.
Doğan, TC Devlet Tiyatroları ile son olarak 2004’de kültürel anlamda işbirliği yapıldığına dikkat çekti.
TÜRKSOY TOPLANTISINA KATILIM...
Haziran ayı içerisinde Türkçe Konuşan Devletler’in oluşturduğu TÜRKSOY’un Türkmenistan’da yapılacak tiyatro konulu toplantısına katılacağına da işaret eden Doğan, tiyatro konusunda işbirliğini görüşeceklerini söyledi.
“KURŞUN ASKERİN UTANCI” ANKARA YOLCUSU...
Doğan, “Kurşun Askerin Utancı” oyununun Nisan ayında Ankara’da “Küçük Hanımlar Küçük Beyler” isimli uluslararası festivale katılacağını da ifade etti.
Bütçe imkanlarının el vermesi durumunda Mayıs ayında da Konya’ya gidileceğini kaydeden Doğan, “Orada uluslararası festivale katılacağız” dedi.(tak)