TKÖD, EHLİYETLER KONUSUNDA AÇIKLAMA YAPTI

TKÖD, ehliyet alımı ve süresinin uzatılması sırasında sağlık kontrolü yapılmamasını eleştirdi.

 

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD), ehliyet alımı ve süresinin uzatılması sırasında sağlık kontrolü yapılmamasını eleştirdi.

TKÖD, Gazimağusa’da geçtiğimiz salı akşamı 81 yaşındaki sürücünün 88 yaşındaki bisikletliye aracıyla çarparak bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olduğu trafik kazasına dikkat çekerek ülkedeki ehliyet verme sisteminde aksaklıklar olduğunu savundu.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, ehliyetin sağlık açısından sürmeye engeli olmayan kişilere verilmesi gerektiğine işaret edilerek, ehliyet alınırken veya süresi uzatılırken Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan formlarda sağlıkla ilgili soruların yanıtlandığı ancak bunun yeterli olmadığı vurgulandı.

“KKTC’DEKİ YOL GÜVENLİĞİ GERİ KALMIŞ ÜLKELERİN SEVİYESİNDE”

TKÖD Başkanı Mehmet Avcı, KKTC’deki yol güvenliğinin geri kalmış ülkelerin seviyesinde olduğu görüşünü belirterek, bunun sebeplerinden birinin ehliyet verilmesi sırasında izlenen prosedür olduğunu söyledi.

“Avrupa Birliği-Kuzey Kıbrıs Yol Güvenliği” ortak çalışması kapsamında Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndaki komitenin “Sürücülerde Sağlık Tüzüğü”nü hazırlandığı belirten Acvı, tüzüğün ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda belirsizlik olduğunu söyledi.

18 yaşında ehliyet alan gençlerin sağlıkla ilgili herhangi bir kontrolden geçmediğini, sadece beyan verdiğini ifade eden Mehmet Avcı, “Hiçbir sağlık kontrolünden geçmeyen sürücüler ehliyetlerinin sürelerini ölene kadar uzatabilir. Ancak Türkiye’de ve Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde sağlık kontrolünden geçirilmeden sürücülere ehliyet verilmez” dedi.

Avcı, ülkedeki araçları sigortalama sisteminin hatalı olduğunu iddia ederek, araç sigortalarının sürücülerin kabiliyeti sorgulanmadan yapıldığını ileri sürdü.

“AVRUPA’DA MECBURİ SAĞLIK KONTROLÜ VAR”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin desteği ile 2004’te hazırlanan yasaya sağlık kontrollerini düzenleyen maddeler eklendiğini ifade eden Avcı, söz konusu maddelerin mecliste çıkarıldığını belirtti.

Avcı, “1998’de yapılan girişimler sonucunda Sağlık Bakanlığı sürücülere sağlık kontrolü yapabileceklerini, Maliye Bakanlığı ise vatandaşın beyanına güvenilmesi gerektiğini yazılı olarak belirtmişti” dedi.

Avrupa Birliği’nde normal sürücüler için her 10 yılda, profesyonel sürücüler için her 5 yılda mecburi sağlık kontrolü yapıldığını anımsatan Avcı, ehliyet süresinin sağlık raporuna göre uzatıldığını söyledi.

“ÜLKEMİZDE 80 YAŞINDAKİ SÜRÜCÜLERİN SAĞLIKLI BİR SÜRÜCÜ OLDUĞUNA KİM, NASIL KARAR VERİYOR?”

Birçok ülkede 65 yaş üstündeki sürücülerden 3-5 yıl aralarla sağlık kontrolü istendiğini ifade eden Avcı şunları ekledi:

“Peki, ülkemizde 80 yaşındaki sürücülerin sağlıklı bir sürücü olduğuna kim, nasıl karar veriyor? Bu yaşlardaki insanların sürücü belgesini uzatan makam, sürücünün sağlık engeli olmadığına ve güvenli sürüş yapabildiğine inandığını, ehliyet süresini bu nedenle uzattığını mahkemelerdeki duruşmalarda savunabilmelidir.”

 

 

 

 

Arşiv Haberleri