Tohum Merkezinden Yeryüzü Pazarına

Tohum Merkezinden Yeryüzü Pazarına

 

Zekai ALTAN

Bir süredir Dr. Nalbantoğlu Devlet hastanesinde yatmaktayım. Kardiyoloji servisinde. Dr. Gülgün hanım ve ekibinin kontrolunda. Candan ve sevgi dolu bir anlayış ile bakıyorlar. İyi ki vardırlar. Sağlıklı yaşamak sağlıklı beslenme ile de ilgilidir. Bir süre önce bu yolda ciddi bir adım atan Galatya (Mehmetçik) Belediye Başkanı Cemil Sarıcizmeli geniş vizyonu ile ikinci adımını attı. Önce Zeka Bey Tohum Merkezi ve şimdi de Yeryüzü Pazarını kurma yolunda. Temel ve GDO’suz tohum üretimleri Zeka Bey Tohum merkezinde üretilmeye devam ediyor. Bu yıl ilk tohumlarımız yaz sebzelerinden alındı.

CEMİL BAŞKANIN VİZYONU, ERTAN KILIÇEL’İN BAŞARISI

Toprak, tohum ve üretim. kolay değil. Galatya Belediyesi bu ülkede çok ciddi bir adım attı. Bu ülkeye GDO’suz ve yerli tohumları kazandırma yolunda. Bu yıl yaklaşık 300 kg tohum elde edildi. Kırk çeşit tohumdan elde edilerek çoğaltılan tohumlar arasında yaklaşık ondört çeşidi de yerli tohumlar. Bu Ertan beyin başarısı. Ancak Cemil Sarıçizmeli başkanın vizyonu ile bu başarı elde edildi. Şu anda halen tohum almaya devam edilyor. Buradaki ürünlerin tadı da başka, lezzeti de... Güvenilir ürünler. Zaten bu toplum GDO’lu ve kanserejon etkisi yüksek beslenmelerden çok çekti. Bu görevi üstlenecek makamlar varken yerel yönetim olarak Galatya Belediyesi üstlendi. Tabii ki Seferihisar Belediyesi Can Yücel tohum merkezi ve sorumlu müdürü Şevket dostumuzun da katkıları asla göz ardı edilemez. Bu merkezde daha neler olacak. Burada tohumlar çeşitlendirilerek üretilecek. Temeli sağlam politikalar üretilecek ve kurumsallaşılarak çalışmalar sürdürülecek. Eğer bunlar olmaz ise diğer birçok örnek gibi çökecek. En önemli tehlike yerel seçimlerden sonra olası bir başkan ve yönetim değişikliğinde alışılagelmiş işler. Yani önceki yönetimin yaptıklarının doğrusu ile yanlışı ile değerlendirilmesi. Ve sonuçta da kaybeden yöre halkı olur.  Zeka Bey Tohum merkezinin kuruluşu da o kadar çok önemli. Tohum alırken de olduğunca yerel tohum kullanmaya özen gösteririm. Yerli tohumlar çok önemli, çünkü bulundukları iklime, toprağa, coğrafyaya ait, binlerce yılda uyum sağlamış güçlü, farklı stres (tuzluluk, susuzluk, hastalıklar, böcekler, iklim değişiklikleri) ortamlarına dayanıklı ve daha besleyici tohumlarımız yerine tek tip hibrit ve GDO’lu tohumlara bağımlı kalmak, açlığa davet çıkarmaktır. İşte bu mantıkla hareket ederek gen kaynaklı tohumlarımızı kaybetmemeye özen gösteriyoum. En azından gıda güvenliği konusunda çok uluslu birkaç şirketin eline kalmamak için. Ancak benim yaptığım bireysel, ailem ve Nitovikla’ya gelen misafirler için. Tohum kaynaklarımız birkaç şirketin tekeline geçerken tarım alanlarımızın da büyük kısmı bu tohumlarla ekildiğinden farklı ve çoklu strese dayanıklı olmayan ve o coğrafyaya ait olmayan türlerin olası bir kuraklık, hastalık ve böcek saldırısı karşısında yaşanacak kayıplar sebebiyle doğabilecek bir kıtlığa kucak açıyoruz anlamını taşımaktdır. Finlandiyalı bilim insanlarınca Science and Society dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları biyolojik çeşitliliğin azalması ile astım, alerjik hastalıklar, kanser çeşitleri ve hatta depresyon gibi hastalıklar arasındaki bağlantıya dikkat çekiliyor.

ZEKA BEY TOHUM MERKEZİ

Seferhisar’da Can Yücel Tohum Merkezi ile Kıbrıs’ta Mehmetçik Belediyesi Zeka Bey Tohum Merkezleri işte bu mantık ile kuruldu. Toplum ne kadar farkında. O bir soru ancak önemli değil. Kısa bir zaman içerisinde işte bu farkındalık ortaya çıkacak. Mehmetçik Belediyesi, Cemil Sarıçizmeli önderliğinde toplumun zaman zaman zor algılayacağı veya sonuçlar alındığı sürece algılayacağı çok ciddi projelere imza atıyor.
Ve gelecek yılın ilk beş altı ayı içerisinde Yeryüzü Pazarı açılıyor. Çayırova köyünde ana yol üzerinde. Devasa bir yatırım. Fiziki olarak değil. Düşünce olarak. Yeryüzü Pazarı açıldıktan sonra da tüm toplum kontrollü, GDO’suz üretilen sebzeleri pazardan alabilecek. Yalnızca sebze ve meyve değil. Kontrol ve denetim altında Kıbrıs ev ürünlerini de satın alabilecekler.

Dergiler Haberleri