Kamu Araçları İşletmecileri Birliği’nin (KAR - İŞ), bugün Cumhuriyet Meclisi önünde yaptığı eylem uzlaşıyla sonuçlandı.
“Dört aydan bu yana okullara yaptıkları öğrenci taşımacılığının karşılığı olan parayı devletten alamadıkları ve mazot ve vergilerden kaynaklanan sorunları” gerekçesiyle bugün Maliye ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor bakanlıkları önünde eylem planlayan KAR - İŞ üyeleri, polisin aldığı tedbirler nedeniyle eylemi bu iki bakanlık önünde değil Meclis önünde yaptı.
Araçlarını Meclis önüne park eden araç sürücüleri sorunlarına çözüm istediklerini belirtirken, bazı iktidar ve muhalefet milletvekilleri Meclis dışına çıkarak eylemcilerin sıkıntılarını dinledi.
Bu arada saat 10.45’te KAR - İŞ Başkanı Fuat Topaloğlu ve beraberindeki 6 kişi, Maliye, Milli Eğitim Gençlik ve Spor ile İçişleri ve Yerel Yönetimler bakanları ile toplantı yapmak üzere Genel Kurul’un sürdüğü Meclis binasına girdi.
Toplantı sonrası sağlanan uzlaşıyla eylem “dondurularak” taşımacılar, Lefkoşa Otobüs Terminali’ne döndü ve Başkan Fuat Topaloğlu burada bir açıklama yaptı.
TOPALOĞLU: “3.5 MİLYON TL 15 OCAK’A KADAR ÖDENECEK”
KAR - İŞ Başkanı Fuat Topaloğlu, Başbakan İrsen Küçük’ün 3 bakanı taşımacıların sorunlarının çözümü için görevlendirdiğini ve yapılan görüşme neticesinde alacaklarıyla ilgili kendilerine ödenecek miktarın yüzde 50’si bu hafta içerisinde, geriye kalan kısmınsa en geç Ocak ayının 15’inde ödenmesi konusunda anlaşma sağlandığını bildirdi.
Başbakan İrsen Küçük’ün muayeneler ve kaçak taşımacılıkla ilgili sorunların çözümü için Polis Genel Müdürü Günay Özan’ı ivedi olarak Meclis’e görüşmeye çağırdığını da belirten Topaloğlu, birlik olarak yaptıkları eylemlerin sadece başlangıcında olduklarını, verilen sözlerin yerine getirilmemesi halinde grev dahil olmak üzere eylemlerinin süreceğini söyledi.
EYLEM SEBEPLERİ...
KAR - İŞ üyelerinin, 4 aydan bu yana okullara yaptıkları öğrenci taşımacılığının parasını devletten alamamaktan şikayetçi oldukları kaydedildi.
KAR-İŞ’in eleştirdiği bir diğer konunun ise, tehlike arz ettiği gerekçesiyle araç muayenelerinde “otobüslerin sağ tarafa açılan ön kapılarının mühürlenmesinin” istenmesi, ve bunun yapılmaması halinde uygulanacak cezai yaptırımlar olduğu belirtildi.
Mazota yapılan zamlara ek olarak araç seyrüsefer harçlarında yeni bir düzenlemeye gidilmemesi taşımacılar için sıkıntı yaratan başka bir konu olurken, turizme yönelik araç ithallerinde KDV’nin “sıfır” olarak açıklanmasına rağmen alınan “yüklü” fon bedellerinin eylemin gerekçelerinden başka biri olduğu kaydedildi.
PERON KİRALARI
Öte yandan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanlığı’nın, bugün, Lefkoşa Otobüs Terminali’ndeki otobüs ve ofis sahibi işletmelere bir yazı yollayarak, peron ve ofis kira bedellerinin ödenmesini istediği belirtildi.
Lefkoşa Otobüs Terminali’ndeki otobüs ve ofis sahibi işletmeleri, basına da dağıttıkları sözkonusu yazıda, “LTB Otobüs Terminali’nde bulunan peronların siz otobüs sahibi işletmelerinin sizlere ait olan kaç adet peron tuttuğunuzu plakaları ile birlikte nerde olduğunu Lefkoşa Türk Belediyesi Kira ve Yazı İşleri’ne en geç 29 Aralık 2011 tarihine kadar yazılı olarak bildirmenizi ve en geç 5 Ocak 2012 tarihine kadar birikmiş olan peron ve ofis borçlarınızı ödemenizi, aksi takdirde aleyhinize yasal işlem başlatılacağı tarafınıza bildirilir” denildiğini ifade ettiler.
Araç ve ofis sahipleri, belediyenin Otobüs Terminali’ne “ilgisizliği” nedeniyle peron borçlarını ödemeyi reddettiklerini kaydettiler.
Ayrıntılar az sonra