Toplu mezarlara ziyaret…

Sevgül Uludağ

Slovakya Büyükelçiliği’nin 1989’dan bu yana her ay bir araya getirmekte olduğu iki toplumdan siyasi partiler, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıplar”ın gömü yerlerini ziyaret ederek çiçek bırakacaklar…

Slovakya Büyükelçiliği’nin 1989’dan bu yana her ay Ledra Palace Oteli’nde bir araya getirmekte olduğu iki toplumdan siyasi partiler, Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıplar”ın gömü yerlerini ziyaret ederek çiçek bırakacaklar.

Sembolik ziyaretler, iki toplu mezar yerine yapılacak… Bu ziyaretlerin Kayıplar Komitesi tarafından da desteklendiği öğrenildi...

Yarın (Çarşamba) saat 09.00’da Ledra Palace’tan hareketle iki toplumdan siyasi parti temsilcilerinin yanısıra iki toplumlu kayıp yakınları ve savaş kurbanları ortak örgütü BİRLİKTE BAŞARABİLİRİZ’den temsilciler, önce Oroklini köyü dışında bulunan ve Kayıplar Komitesi kazılarında kalıntıları bulunarak ailelerine defnedilmek üzere teslim edilmiş olan 11 “kayıp” Kıbrıslıtürk’ün gömülmüş olduğu kuyuyu ziyaret edecekler ve buraya çiçek koyacaklar.

Daha sonra Oroklini’den ayrılarak Galatya köyü dışında bulunan Galatya gölüne gidecek olan temsilciler, burada da toplu mezarların bulunduğu göle çiçek koyacaklar. Galatya gölünde bilindiği gibi iki ayrı toplu mezarda Kayıplar Komitesi tarafından yürütülen kazılarda toplam 17 “kayıp” Kıbrıslırum’un kalıntıları bulunarak ailelerine defnedilmek üzere teslim edilmişti…

OROKLİNİ’DE İLK ETKİNLİK DEĞİL…

Oroklini’deki toplu mezarda – yani kuyuda – yapılan etkinlik bir ilk değil ancak iki toplumdan siyasi partilerin birlikte adanın her iki tarafındaki  toplu mezar yerlerini ziyareti tarihimizde bir ilk olacak.

Oroklini’deki toplu mezara ilk ziyareti 8 Mart 2009 tarihinde Sınırı Aşan Eller (Hands Across the Divide) adlı iki toplumlu kadın örgütü yaparak buraya bir zeytin ağacı dikmişlerdi. Aynı gün Oroklini’de gerçekleştirilen ve “Nea Yenya” adlı gençlik örgütünün düzenlediği etkinlikte de “kayıplar” ve “toplu mezarlar”la ilgili konuşmalar yapmıştık. Bu etkinliğe iki toplumdan kadınların yanısıra, “kayıp” yakınları ve katliam mağdurları da katılarak etkinlikte konuşmuşlardı.

Aynı gün iki toplumlu kadın örgütü Sınırı Aşan Eller üyesi kadınlar, Oroklini’deki toplu mezarı ziyaretleri öncesinde Lefkoşa’da Palekitreli Liasi ailesinin cenaze törenine de katılarak ailenin acısını paylaşmışlardı… Cenaze töreninde, Palekitre’de (Balıkesir) öldürülen sekiz “kayıp” Kıbrıslırum’un küçük tabutları vardı – bunlar ağırlıkla kadınlar ve küçük bir çocuğun, birbuçuk yaşlarındaki küçük “kayıp” Lukas’ın tabutlarıydı…

Oroklini’deki kuyuya gömülmüş olan ve kalıntıları Kayıplar Komitesi tarafından bulunmuş olan “kayıp” Kıbrıslıtürkler’in yakın akrabalarını da daha sonraki yıllarda (2010, 2011, 2012 vs.) Oroklini’deki bu toplu mezara götürmüştük ve onlar da kuyuyu ziyaret ederek, buraya çiçekler koymuşlar, kuyunun çevresine zeytin ağaçları dikmişlerdi. Tüm bu zeytin ağaçlarının bakımını köyde Eleni Mihail adlı arkadaşımız yapmış ve ağaççıkları sulayarak, onları yaşatmaya çalışmıştı. Eleni Mihail, “Nea Yenya” adlı gençlik örgütü liderlerindendi ve “kayıp” yakınlarını köye götürdüğümüz zaman onların saygılı biçimde karşılanıp ağırlanmasını sağlıyordu. Eleni Mihail, Oroklini’de “kayıplar”la ilgili düzenli olarak pek çok etkinlik de düzenlemişti…  

 


 

KŞK-SEN’de yeni yönetim…

Kayıp Şahıslar Komitesi’nde çalışanların sendikal örgütü KŞK-SEN’de genel kurul yapıldığı ve yeni yönetim kurulunun belirlendiği öğrenildi.

TAK Ajansı’nın haberine göre  sendika başkanlığına Erşen Kadıoğlu, genel sekreterliğe Sinem Hoşsöz seçildi. Gizem Yenmez Can mali sekreter, Yusra Eminoğlu örgütlenme sekreteri, Uyum Vehit basın yayın sekreteri oldu.

KŞK-SEN’den verilen bilgiye göre, yeni yönetim ilk ziyaretini Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslıtürk üyesi Gülden Plümer Küçük’e gerçekleştirdi. KŞK-SEN 7 Nisan 2017’de kurulmuştu.

(TAK Ajansı Haber Bülteni’nden – 3.12.2019)