Ekonomik kriz geçirmekte olan Güney Kıbrıs, AB destek mekanizmasından yardım alabilmek için müzakere etmekte olduğu Troyka’dan ağır baskı görüyor.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) başı çektiği ağır baskılara ve artan taleplere yeni bir müzakere unsuru eklendi. Troyka Güney Kıbrıs’a, sadece 10 milyar Euro vermeyi önerdiği ve kamu borcunun sürdürülebilir olması için gereken meblağın geriye kalanını (7 milyar Euro) başka kaynaklardan bulmasını önerdi. Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis dün gittiği Yunanistan’da yardım eli arıyor.
Fileleftheros; “Memorandum Değişiyor... Bize 10 Milyar Euro Vermeyi ve Geriye Kalanını Başka Yerden Bulmamızı Önerdiler” başlıklı manşet haberinde Troyka’nın Güney Kıbrıs’a yaptığı ve gazetenin “müzakerelerdeki yeni unsur” olarak nitelediği öneriyi şöyle aktardı:
“Bize sadece 10 Milyar Euro kredi vermeyi önerdiler ve kamu borcunun –kendi hesaplarına göre-sürdürülebilir olması için geriye kalan 7,5 milyar Euro’yu başka kaynaklardan bulmamızı önerdiler. Bu öneriye Lefkoşa’nın cevabı bekleniyor ancak Troyka’nın talepleri acı olmaya devam ediyor. Kamu İktisadi Teşebbüslerinin (KİT) 2016’ya kadar özelleştirilmesine kesin gözüyle bakılıyor ve hükümetin bir plan hazırlaması gerek.
Yine, bankacılık sektörü yüzde 40 oranında daraltılması, şirketler vergisinin yüzde 10’dan yüzde 12,5’e yükseltilmesi, mevduat faizlerinden silahlanma için alınan verginin yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarılması (100 bin Euro’nun üzerinde gelir elde etmek için) isteniyor.”
ANASTASİADİS YUNANİSTAN’DAN YARDIM ELİ ARIYOR
Gazete Güney Kıbrıs’ın özel mevduatların tıraşlanmamasını, para-finans işlemlerinin vergilendirilmemesini güvence altına almayı başardığını, Güney Kıbrıs Başkanı Anastasiadis’in de dün gittiği Yunanistan’da yardım eli aradığını, Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris’in Yunan mevkidaşı Yannis Turnaras ve Yunanistan Merkez Bankası Başkanı ile temaslarda bulunduğunu yazdı, özetle şunları kaydetti:
“Kıbrıs bankalarının Yunan kamusuna bahşettiği ve bugün yaşanan ekonomik krizin kaynaklarından biri olan 4,5 milyar Euro dikkate alınırsa Kıbrıs’ın Yunanistan’dan aradığı yardım eli çok önemlidir. IMF’nin, Kıbrıs’ın kamu borcunun 2020’de GSYİH’sının yüzde 100’üne indirilmesi baskısı hükümetin ekonomi kurmaylığını ve Merkez Bankası’nı alarma soktu. Bugün Nikos Anastasiadis Yunan Başbakanı Andonis Samaras’la görüşecek, görüşmeden çıkacak sonuç Kıbrıs kredi sözleşmesinin kaderini belirleyecek.
Öğrenilen senaryolardan biri; üç Kıbrıs bankası için, Yunanistan’daki şubeleri aracılığıyla ‘ring fencing’ işletilmesi ve bunların daha sonra birleştirilmesidir. Anastasiadis’in Yunanistan ziyareti ve Başbakan Andonis Samaras’la görüşmesinin hedefi, Kıbrıs memorandumunun gerektirdiği miktarı önemli ölçüde aşağıya çekecek olan 3 milyar Euro’ya kadar bir meblağ elde etmektir.
Müzakerelerdeki zorluklar ve yeni olgular Cumartesi akşamı Köşk’te gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda siyasi parti başkanlarına bildirildi.”
Gazete KİT’lerin özelleştirilmesi, şirketler vergisinin artırılması, mevduat faizlerinden kesilen silahlanma vergilerinin yüzde 20’ye çıkartılması yanında Troyka’nın, kabul etmesi için Rum Yönetimi’nin önüne koyduğu şu unsurlar da bulunduğunu yazdı:
“100 bin Euro’nun üzerinde geliri olan gerçek kişilere uygulanan vergi oranının yüzde 35’ten yüzde 40’a yükseltilmesi, şubeleri satılmak suretiyle bankacılık sektörünün Yunanistan’da ve Kıbrıs’ta daraltılması, devlet tahvili alacak olan KİT’lerin ihtiyat sandıklarının kamulaştırılması. Kredi miktarını 17,5 milyar Euro’nun altına düşürmek için 1,5 milyar Euro daha bulunması bekleniyor.
Habere göre önümüzdeki günlerde de Moskova ile resmî istişarelerde bulunulması bekleniyor