Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs’taki iki toplumdan yaşları 15-18 arasında değişen kırk öğrenci, Girit’in başkenti Heraklion’daki Teknik Eğitim Enstitüsü’nde 22-29 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen barış eğitimi, uyuşmazlığın çözümü, sosyal girişimcilik ve iletişim vasıfları üzerinde düzenlenen 17. WINPEACE Çalıştayı’na katıldı.
Yapılan basın açıklamasına göre gençler, birlikte nasıl yaşanacağını, kendi topluluklarını oluşturmayı, bunu göstermeyi, diğer vasıflar yanında, şiddet olmadan, cinsiyet eşitliği ilkelerini ve insan haklarını takip ederek sorunları çözerek bir barış kültürü oluşturmanın yaratıcı yönlerini, öğrendiler.
Eğitimciler, İstanbul, Türkiye’den uyuşmazlığın çözümü ve iletişim eğitmeni Jennifer Sertel, İstanbul Türkiye’den sosyal girişimcilik eğitmeni Aybike Oğuz, KAYAD barış aktivisti, avukat Mine Atlı, barış aktivisti Neşe Derviş, barış aktivisti ve cinsiyet eşitliği eğitmeni, Kıbrıs Üniversitesi’nden Profesör Maria Hadjipavlou ve barış, insan hakları, pasif direniş aktivisti, Atina Barış Araştırma ve Faaliyet Merkezi’nden (KEDE) Fotini Sianou’den oluştu.
Yapılan basın açıklamasında, öğrencilerin, bu yılki çalıştaydan edindikleri deneysel öğrenime göre değerlendirildikleri belirtildi.
Yunanlı bir öğrenci, “Bu kamp, 2000’den bu yana her yıl yapılan, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs’tan profesörler, öğretmenler ve barış aktivistlerinden oluşan olağanüstü bir etkinlikti. Bu kampın bir amacı vardır. O da tüm dünyaya barış getirmektir. Her seferinde çok küçük adımlar atıldığı bilinse de, Kıbrıs sorununun çözülmesinden başladık. Uyuşmazlığın çözümü, pasif direniş iletimi, insan hakları, cinsiyet eşitliği ve daha unutmuş olabileceğim, hepsi insanlık ilkeleri temelinde birçok konuyla ilgili birçok seminerin yapıldığı yoğun bir programın olduğu bir hafta geçirdik” dedi.
Kıbrıslı bir öğrenci ise şöyle konuştu:
“Yıllar içerisinde küçük bir ada olan Kıbrıs, hiç bitmeyen bir şiddet ve uzlaşmazlıkla dolu geniş bir tarih biriktirdi. Bugüne dek, Kuzey Kıbrıs olsun Güney Kıbrıs olsun, bölünmüş, büyük bir siyasi gerginlikle dolu tarihi olan ve bunların ötesinde yoğun olarak barışı arzulayan bir adayı yansıtmıştır. Bu nedenle WINPEACE kampı, yaz faaliyetleri olan bir kamptan ötedir, Kıbrıs sorununun özünü içermekte ve genç neslin, uyum ve barışın üstün geldiği bir dünya arzusuna ışık getirmiştir.”
Türkiye’den bir öğrenci de kampla ilgili şunları söyledi.
“Türkiye’den gelen birçoğumuz için bu çalıştaya katılmak, toplumlarımız ve dünyamız içerisinde çalışan, kutuplaştıran güçlere karşı yapıcı bir yanıt olmaktadır. Bu güçler özümüzün derinliklerindedir, ‘diğerlerini’ nasıl algılamada derin kökler taşımakta ve sağlamlaşmaktadır. Girit’e gelerek Yunan ve Kıbrıslı arkadaşlarımızla etkileşerek ve barış inşa etme faaliyetlerinde bulunarak bizim bir araya gelmememizi isteyen büyük güçlere karşı duruyoruz. Ama bundan da önemlisi, Ama en önemlisi, hepimizin sahip olması öğretilen yargılayıcı iç eleştiriye karşı ayağa kalktık.”